Автор Тема: Економично гориво т.е. плин и метан-потрошувачка  (Прочитано 19177 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
муабетот започна вака:
А тек со 4 банки плин.

Ја со 4 банки плин би поминал ~1300 км во град, ~1700 км на отворено.

a-у?

што кола?
било која што троши помеѓу 8 и 10, а такви се мноооооооогу во државава... 4.000 денари плин се нешто над 120 литри плин...

со 120 литри плин јас проаѓам околу 1000-1100 км а со пуштена клима ке спадне за 150 км подоле, а возам релативно голем тешкаш... да се вози на пример баблсот на фалнга тоа ке стигне до 2.000 километри за тие пари...

може дизелашиве по ова прашање да си пукнат од мака иако јавно тоа не го признаваат... сега одма контра одговро очекувам, со фактички заебавање а не аргументирање...
Јас поминувам 1000км со 3500денари плин и 500 денари бензин од Лукоил. Вкупно 4000 денари. Грубо.

Со ТДЦи за 4000денари, 700км.

На бензин... 500.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
Одг: Економично гориво т.е. плин и метан-потрошувачка
« Одговори #1 на: 10 Август 2013, 14:13:40 pm »
Тешко 2000км.
Со 1000 денари плин проаѓам 410км еве нека бидат 400км чиста градска вожња. 400 х 4 = 1600км

Хмм, дупло повеќе од мене, а не возиш дизел! Изроду! :D :D
Ako na Falanga vozenjeto ima dopir so realno vozenje... da ne se lazeme...  ::) Vidi go mojot post, daaleku porealen e.

Чекај малце, сакаш да кажеш дека моето возење е нереално, односно дека лажам?
Тебе со таквите твои тврдења ти се нафаќам во било кој момент да ти докажам во пракса.
Не дека лажеш, туку дека процентот на луѓе на планетава кои возат така е помал од 0.014‰, аналогно и релевантноста на тврдењето.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #2 на: 10 Август 2013, 14:14:56 pm »
Јас поминувам 1000км со 3500денари плин и 500 денари бензин од Лукоил. Вкупно 4000 денари. Грубо.

Со ТДЦи за 4000денари, 700км.

На бензин... 500.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3 на: 10 Август 2013, 14:16:55 pm »
Тешко 2000км.
Со 1000 денари плин проаѓам 410км еве нека бидат 400км чиста градска вожња. 400 х 4 = 1600км

Хмм, дупло повеќе од мене, а не возиш дизел! Изроду! :D :D
Ako na Falanga vozenjeto ima dopir so realno vozenje... da ne se lazeme...  ::) Vidi go mojot post, daaleku porealen e.

Чекај малце, сакаш да кажеш дека моето возење е нереално, односно дека лажам?
Тебе со таквите твои тврдења ти се нафаќам во било кој момент да ти докажам во пракса.
Не дека лажеш, туку дека процентот на луѓе на планетава кои возат така е помал од 0.014‰, аналогно и релевантноста на тврдењето.

Одлично, мило ми е што сум дел од оние 0.014 промили. Но пак ја усеруваш на крај. Тврдењето е релевантно 100% во врска со економијата на возење што ја постигнувам јас.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4 на: 10 Август 2013, 14:22:18 pm »
Тогаш ништо не ме спречува да кажам дека јас поминувам 1500км со 4000денари, и ако има потреба ќе го докажам тоа.

И незнам што ќе има врска тоа со потрошувачката на плин на моето возило. Истото може да помине 700км за 4000денари и 1500км за 4000денари. Средно и реално е околу 1000км. АМА СОСЕМА ВАЛИДЕН ФАКТ Е ДЕКА МОЖЕ ДА ПОМИНЕ 1500км во град, но тоа не е релевантен податок за широката народна маса. Ирелевантно е за скоро сите. Луѓето не возат хајпермајлерски како тебе, тоа е посебна и многу мала категорија на луѓе.

Што побрзо разбереш, тоа подобро за сите.

Или ако веќе наведуваш такви потрошњи, наведи дена е со хајпермајлерско и крајно дефанзивно возење и дека тоа се лимитите и апсолутна минимална потрошња на тоа возило. А не реална потрошња.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #5 на: 10 Август 2013, 14:24:15 pm »
а и на метан ме интересира искуство од некого...

јас имам вградено (сега извадено) метански уред.. значи да не ме разберат погрешно,метанскиот уред не го вградив јас, туку фабрички си е на колата... по пресметките мои следи вака:

боцата собира во лето едвај 14 кила метан (поточно 13,8). во зимо собира околу 14,5 кила метан. со таа запремина на метан може да се помине со моето возило помеѓу 225 и 235 км зависно од возењето. ке земеме средина т.е. 230 км. тоа му доаѓа потрошња од околу 6,5 кг метан на 100. со актуелнава цена од 49 денари за кило тоа би било околу 320 денари за 100 км, но да не заборавиме дека за да префрли на метан мора да загрее до 50-60 степени а тоа е барем уште 1 литро бензин во просек... и автоматски цената отиде до кај 400 денари на 100 км што во принцип ми е исто дури и повеќе како на плин да возам.

од друга страна на плин просекот ми е 360 денари 100 км поминати. метан има само 2-3 пумпи во државава а плин има НА СЕКОЈ ЌОШ...

толку за сега...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6 на: 10 Август 2013, 14:29:30 pm »
Тогаш ништо не ме спречува да кажам дека јас поминувам 1500км со 4000денари, и ако има потреба ќе го докажам тоа.

И незнам што ќе има врска тоа со потрошувачката на плин на моето возило. Истото може да помине 700км за 4000денари и 1500км за 4000денари. Средно и реално е околу 1000км. АМА СОСЕМА ВАЛИДЕН ФАКТ Е ДЕКА МОЖЕ ДА ПОМИНЕ 1500км во град, но тоа не е релевантен податок за широката народна маса. Ирелевантно е за скоро сите. Луѓето не возат хајпермајлерски како тебе, тоа е посебна и многу мала категорија на луѓе.

Или ако веќе наведуваш такви потрошњи, наведи дена е со хајпермајлерско и крајно дефанзивно возење и дека тоа се лимитите и апсолутна минимална потрошња на тоа возило. А не реална потрошња.

дени... тоа е негов начин на возење... вчера се кладев и победив во кладбата со старосватот мој дека неговата дачија логан со 1.4 мпи ке направам да потроши преку 20 плин на 100 градска, а он тврдокорно стоеше на ставот дека ШТО САКАШ ПРАВИ МУ над 12 не оди потрошња а со штедење и полека возење е 7 градска... човекот е таксист и вози 20 години такси... не ми се веруваше дека падна на таков муабет... а сега и ти...

широката народна маса ке го прифати и применува оној начин на кој што ке се одлучи да го користи за возење и управување на возилото... сака супер економично ,нека вози како баба од 80 години.. или како фаланга... јас не го прифаќам таквиот начин.. јас сакам педала до лим да стиснам, така ми се вози, на тоа ми се дига (моралот бе безобразен ни заеден :) ) и го прифаќам трошокот по џебот за гориво по повод тоа прашање... а ние тука треба да им сервираме на лугето и почетниците возачи што и како за во која ситуација...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7 на: 10 Август 2013, 14:31:38 pm »

Не знам какво е тоа хипермајлерско возење. Јас едноставно кога немам потреба да стискам на педалата менувам брзина на 2800 вртежи и тоа ме симнува на 2000 вртежи во следната брзина. Понатаму имам одлични гуми, секогаш напумпани соодветно. Користам само најквалитетно масло и останати резервни делови. Филтерот за воздух го усмукувам секоја втора недела или пак трета. Исто така, моторот и менувачот се направени да бидат економични. Моторот е со голем дел алуминиумски и лесни делови внатре а менувачот е со кратки брзини кои ти овозможуваат во град да возиш меѓу 2000 и 2800 вртежи во било кој момент. Јас сум рационален и предвидлив возач, размилсувам кога возам и сум свесен за работите кои се случуваат окулу мене.

Кога ќе се соберат сите тие фактори се доаѓа до онаа реалност и релевантност што ти ја кажувам. Ако не ми веруваш повели провери ја.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14241
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8 на: 10 Август 2013, 14:41:14 pm »
Муабетот вришти.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9 на: 10 Август 2013, 14:43:10 pm »
Мече, може едно прашање?

АЈ ЌУТИ!!

;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10 на: 10 Август 2013, 14:44:35 pm »
Муабетот вришти.
Да. Истиот вришти.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #11 на: 10 Август 2013, 14:47:26 pm »
Не вришти. Муабетот си е тотално на место со 100% прецизност.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #12 на: 10 Август 2013, 14:47:32 pm »
Не знам какво е тоа хипермајлерско возење. Јас едноставно кога немам потреба да стискам на педалата менувам брзина на 2800 вртежи и тоа ме симнува на 2000 вртежи во следната брзина. Понатаму имам одлични гуми, секогаш напумпани соодветно. Користам само најквалитетно масло и останати резервни делови. Филтерот за воздух го усмукувам секоја втора недела или пак трета. Исто така, моторот и менувачот се направени да бидат економични. Моторот е со голем дел алуминиумски и лесни делови внатре а менувачот е со кратки брзини кои ти овозможуваат во град да возиш меѓу 2000 и 2800 вртежи во било кој момент. Јас сум рационален и предвидлив возач, размилсувам кога возам и сум свесен за работите кои се случуваат окулу мене.

Кога ќе се соберат сите тие фактори се доаѓа до онаа реалност и релевантност што ти ја кажувам. Ако не ми веруваш повели провери ја.

фалнга.. братче... ти завидувам на нервите... да возам возило како твоето, ја ке пукнам од нервоза со самото тоа што е со релативно слаб мотор... па уште и да не ја стискам педалата и на 2500 обртаи да мењавам е тоа веке би почнал да размислувам дали има или не во сериска опрема во касетата пиштол со еден метак за самоубиство...

и се тоа заради намалување на потрошња НА ПЛИН... а колку ке уштедиш? 50 денари на 100 км?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14241
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #13 на: 10 Август 2013, 14:48:37 pm »
Затоа Фаланга е нерелевантен за потрошувачка.Односно би бил релевантен кога би нагласил дека вози како истинкан. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #14 на: 10 Август 2013, 14:51:37 pm »
Што ми фали Онак? Јас немам нерви со проста бесвесна маса. Во кола уживам, тивко музиче со скоро абсолутна тишина. Абсолутно немам потреба да стискам на гаста ко сивоња па да кочам после 200 метри на семафор ко недоквакан. Кога ќе сакам да се издувам тогаш постои 3.0 TDI.