Не би го рекол дека е „фантастичен“ систем на работа... На моменти, многу повеќе е арогантен, препотентен, и да не речам „педерски“... Од многу гледни точки.
Првично, правеа заебанции со компатибилност на некој уред, со некоја периферија што си ја купил за истиот...
Рецимо, имаш iPod nano 4та генерација... И си го почастуеш карактерот, купуеш B&W Zeppelin, што не е воопшто евтино, а е наменето за iPod. Јееееј супер, све фино, сите среќни и весели... После извесно време, некој ти поклонуе iPod touch, од оние најновите што са... И Zeppelin-от што скапо си го платил, не ти работи веќе. И тоа сеа, НЕМАШ можност да купиш адаптер или нешто такво. Е тоа е веќе безобразлук.
Исто е сеа со конекторот... Такво фино пердашење е на буквално СИТЕ што купиле некаков i-уред, што е дрско до бесвест и назад. И нормално, да не останат покуси у педеризмот, iPhone 5 е компатибилен САМО со nano SIM картици.
Плус, за кој таков, новите мапи и навигација и пар други ствари, што на велико ги дробат за iOS 6, НЕМА да бидат компатибилни со iPhone 4?? Ти сугерираат да не џејлбрејкуваш ни под разно, заради безбедност, к**чеви/карики, а тука те ј**е у здрав памет...
Отсекогаш сум ги почитувал за тоа што го прават, и го разбирам целиот момент со „бренд“ и „елитизам“, ама ова е веќе претеризам до даске. Да, иам iPhone 4, што ми требаа ~8 месеца да го користам како телефон, пошто не може туку така да го отклучиш, иако нема веќе никакви врски со операторот од кој е купен, и ДА, ме фасцинира уредот како парче технологија и хардверски и софтверски... Ама Apple може да (и веројатно ќе) го лапне немиен поради ваквото понашање, особено сега, кога веќе имаш конкуренти кои успешно го препишале тоа што го направил Apple, и сега го прават подобро од него.