Автор Тема: Соларни системи-панели  (Прочитано 115844 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
Одг: Соларни системи-панели
« Одговори #135 на: 24 Април 2014, 08:22:17 am »
зимај го. со 2 сензори е доволно добар за твојот колектор. мал систем имаш ти.. и уште нешто сале... неповратен вентил на топлата вода да туриш... а пумпата на ладната вода да ја наместиш..

панелот ти е исто така добар. гледам со градобијно стакло е... исто така многу битно...

Да, со градобијно стакло е панелот. Целокупната инсталација ке се монтира на ладниот вод, освен електромоторниот вентил, кој воедно мислам дека ке биде со таква намена, неповратен...
Единствено ке видам пошто ми е малку просторот напикан, експанзијата ке ја наместам на подолго растојание, нема да ја пикам у гужвата.
+ ке ставам на влез на бојлерот уште еден вентил, за нели, недај боже да треба да се менува, + уште еден од страната на пумпата...
300 денари не менуваат ништо, а понекогаш значат :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #136 на: 24 Април 2014, 11:45:54 am »
па да... начелно не треба, но како безбедност да. елкетор моторниот вентил (зависи кој) едноставно му треба подолг период да отоври и затвори. повекето се 10-15 секунди но има такви и кои отвараат и затвараат и по 2 минути. во некои ситуации, зависно од автоматиката вградена, има софтверско подесување за анти фрост т.е. во зимо, во екстремно ниски температури, автоматиката пак ке го вклучи соларот т.е. пумпата да врти. во таа ситуација може да се појави период кога венитилот ке биде отоворен, пумпата нема да врти и топлата вода од бољерот ке избега нагоре т.е. ке го излади бољерот...

според мене, елкетромоторниот вентил не е потребен воопшто во соларната технологија. истиот ефект комплетно го имаш со еден убав квалитетен неповратен вентил, монтиран на топлата вода од соларот. едноставно нема да дозволи движење по природен пат и нема да има бегање на топлината назад. во некои безвезни ситуации во монтажа, каде немало друг избор, се има случено да топлата вода излегува како потопување на бојлерот... прво се спушта до доле (подоле од влезот во бојлерот) па се враќа пак нагоре и влегува во бојлерот... во такви ситуации ни неповратен вентил не треба, ни било каков кој би ја запрел природната циркулација, бидејки, ке нема циркулација по природен пат...

едит...

набрзинка нацртано. следи ја црвената линија.

ако се случи вакво нешто тогаш нема потреба од никакви вентили за заштита од природен проток.

овакво поврзување и поставување на цевки е идиотско (во нај мала рака да речеме) но има ситуации кога едноставно градбата на куќата или станот и начинот на изведување на еден куп други ситуации не дозволиле цевките да излезат повисоко, па се десило ова... во некои ситуации и самите сопственици се криви... прво планирале бојлер кој е на ногарки, значи на земја и соодветно на тоа донесени се цевки за тој начин на поврзување, за после тоа да се предомислат самите и да одлучат дека им треба тој простор за нешто друго, па тураме бојлери на зид поставени, па заради тоа, цевките излегуваат во долна зона на бојлерот... вака кога се случува, дури и лошо е да туриш неповратен вентил, пошто да се разбереме а и да знаете дека неповратниот вентил е меч со 2 острици... негативноста му е што го намалува протокот на течноста... и тоа зависи кој и од каде, но знае да намали  и до 30% проток...

п.п.с. проток не е исто што и притисок...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #137 на: 24 Април 2014, 12:00:48 pm »
Неможе да се предимензионира неповратниот вентил за да се добие ист проток, да речеме на пола цол цевки да се стават адаптери и вентил од еден цол?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #138 на: 24 Април 2014, 16:48:29 pm »
tehnicki moze no kolku pogolem ventil tolku pojak feder.na ista pumpa so isti cevki dobivas ist protok t.e. otpor. resenieto e pojaka pumpa dokolku ima potreba ili pumpata na pogolema brzina dokolku ima prostor.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Присутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8964
« Одговори #139 на: 24 Април 2014, 17:22:35 pm »
a dali nekoj bi se nafatil vo stambena zgrada ova da go napravi, od kade se spushtaat cevki do bojlerot vo kupatilo?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #140 на: 24 Април 2014, 17:27:51 pm »
Зошто да не се нафати? Поготово ако повеќе станари се заинтересирани, или па ако е на некој најгорен спрат уште поубаво. :) :) :)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #141 на: 24 Април 2014, 17:33:45 pm »
Да ама за да се качи водата и да има константен притисок треба автоматски и појака пумпа.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #142 на: 24 Април 2014, 17:34:56 pm »
imame montirano i vo stambeni zgradi. naj cesto cevkite sr spustaat niz ventilacioniot otvor, no ponekogas i po fasadata spustame. imame mesteno i na nekolku stanari odednas.

p.s. voda ne se kacuva tuku vo zatvoren sistem cirkulira antifriz.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #143 на: 24 Април 2014, 17:38:21 pm »
Ајде вака, живеам во зграда од 11ката и 50 стана вкупно... Дојди инсталирај 50 солари на кровот со капацитет од 120 литри во секој стан и да видиш каков крах ке се случи со притисокот ако останат постоечките пумпи и резервоари во пумпната станица.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #144 на: 24 Април 2014, 18:52:01 pm »
^а дали не е подобро да се димензионира соодветно,пошто не верувам дека на сите 50 станари им треба топла вода у исто време

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #145 на: 24 Април 2014, 19:05:12 pm »
И на 10 да им треба во исто време ке се оптерети многу пумпата што воопшто не е добро како од финансиски аспект така и од практичен... друг муабет е да збориме за зграда од 4-5 ката...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #146 на: 24 Април 2014, 19:56:41 pm »
Ајде вака, живеам во зграда од 11ката и 50 стана вкупно... Дојди инсталирај 50 солари на кровот со капацитет од 120 литри во секој стан и да видиш каков крах ке се случи со притисокот ако останат постоечките пумпи и резервоари во пумпната станица.
ti izgleda ne me razbra prijatele. vo solarite nema voda. pympata ne butka voda. moze slobodno site50 stanovi da pustat po 3 cesmi vo isti moment. ako ima nekakiv krah toa ke bide vodovoden krah, a solarot i ponatamu ke si raboti i ke si gi gree bojlerite... site 50 bojleri. na pumpata (ili pumpite) so se antifrizot ne im znaci toa ama bas nisto, zatoa sto solarot so svojata (svoite) pumpi ne butkaat voda tuku antifriz VO ZATVOREN KRUG NA CIRKULACIJA.

dali me razbra sega?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #147 на: 24 Април 2014, 20:04:47 pm »
ti izgleda ne me razbra prijatele. vo solarite nema voda. pympata ne butka voda. moze slobodno site50 stanovi da pustat po 3 cesmi vo isti moment. ako ima nekakiv krah toa ke bide vodovoden krah, a solarot i ponatamu ke si raboti i ke si gi gree bojlerite... site 50 bojleri. na pumpata (ili pumpite) so se antifrizot ne im znaci toa ama bas nisto, zatoa sto solarot so svojata (svoite) pumpi ne butkaat voda tuku antifriz VO ZATVOREN KRUG NA CIRKULACIJA.

dali me razbra sega?
Баш на ваков крах алудирам цело време.... очигледно ти не ме разбра ама еве сега се разбравме како и да е  ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #148 на: 24 Април 2014, 20:08:50 pm »
Соларот нема да направи разлика од моменталната состојба.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #149 на: 24 Април 2014, 21:11:47 pm »
според мене, елкетромоторниот вентил не е потребен воопшто во соларната технологија. истиот ефект комплетно го имаш со еден убав квалитетен неповратен вентил, монтиран на топлата вода од соларот.

а и да знаете дека неповратниот вентил е меч со 2 острици... негативноста му е што го намалува протокот на течноста... и тоа зависи кој и од каде, но знае да намали  и до 30% проток...

п.п.с. проток не е исто што и притисок...

Си почнавме квалитетна дискусија :)
Заради таа причина решив да ставам електромоторен вентил бидејќи во тој случај намалување на протокот ке биде сведен на мин минимум.
Затоа се одлучив да не ставам класичен неповратен вентил.
Инаку претпоставувам дека електромоторниот вентил ке работи прилично брзо, квалитетен е, но тоа ке видам кога ке го приклучам.
:)
Инаку ахтунг те разбра ама одоколу, а не онака како што требаше. :)
И убеден сум дека не те разбра до крај.
Бидејќи не ги разграничи работите, односно не знае дека постојат примарен и секундарен систем, и дека овој принцип на работа е со топлински изменувач :) :) :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.