Автор Тема: Чистење на фарови....  (Прочитано 257221 пати)

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2087
Одг: Чистење на фарови....
« Одговори #900 на: 16 Мај 2026, 11:20:51 am »
И јас ја однесов на средување кај еден дечко од Велес по препорака од @igooor07. Сеуште не бил комплетно завршен фарот, а ќе има и плус полирање и керамика на цела кола и средување на гребаницата на браникот како што стигна од Цх Цх Цх колата. На десната страна имав значително затемнување ноќно време поради матираноста на фарот. Првично сум ептен задоволен и изненаден од резултатот, а треба да биде уште подобро. Утре или понеделник со комплетни слики од пред и потоа.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5525
« Одговори #901 на: 16 Мај 2026, 17:53:44 pm »
Before and after

Не сам нормално, човек што полира фарови во Битола го праеше....сеуште е нејасно како и од што дојде до првобитната состојба фарот.
Ja imas na avtomatskite so cetki pereno?

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30836
    • CARclub.mk
« Одговори #902 на: 16 Мај 2026, 20:17:25 pm »
5 години понова изгледа Алфата сега.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7839
  • French diamond
« Одговори #903 на: 17 Мај 2026, 19:05:43 pm »
@nikola_bb ја имам на зима, ко ќе нема кај..99% од таму почна гребењето.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5525
« Одговори #904 на: 17 Мај 2026, 19:14:57 pm »
@nikola_bb ја имам на зима, ко ќе нема кај..99% од таму почна гребењето.
Mislam i na mene deka od tamo mi se desija takvi glupavi linii. Konkretno od mr. Wash

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2087
« Одговори #905 на: 17 Мај 2026, 22:53:07 pm »
Прогледав!

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 336
« Одговори #906 на: 18 Мај 2026, 22:49:14 pm »
Auto king cair 400den, sleden pat ke probam so lak, ima "mikro puknatini" ne se pokrivaat so polimerizacija.

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Пораки: 7033
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #907 на: 20 Мај 2026, 13:12:32 pm »
Кај мене многу брзо пожолтеа, ама ако одев со два три слоја ќе се пополнеа микропукнатините, но изгледаше како orange peel, но на крај сепак изгледа подобро од потполно жолти фарови.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7839
  • French diamond
« Одговори #908 на: 23 Мај 2026, 00:03:03 am »
Овај @vladic3110 е крив  ;D Уште на Пежото во Немачка остана да му го поминам едниот фар и доста е.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4199
« Одговори #909 на: 10 Август 2026, 08:54:30 am »
Саботата некако топло не беше баш добро за физичка работ па се фрливме на козметика. Имам едно Добло кое го возам цела година како возило за транспорт на поголеми колични материјал кој ми треба. Со оголед дека фаровите имаат површина од пола хауба релативно лесно добивааат патина на горниот дел. Немаше многу затемнување онаму каде што свети н ме нервираше да ги гледам така а веќе имам искуство со средување фарови на наклолку коли па решив да поминам едно 2 саати.

Пред (нот гуд, нот терибл):

Водено шмирглање со 1000 - 2000 -3000 по 10 мин секоја + полирање со полир паста од сомнително потекло, купена во Лидл во пакетче Ултимејт Спид.

За крај добра заштита, нанесено со шамивче кое не пушта влакна да потрае една година. Ова е втор пат како го нанесувам ова и мислам дека е далеку подобро од она што би го добил во Лидл пакетот. Едно вакво пакече беше сосема доволно да покрие два фара со сериозна големина.

Дополнитлено го пробав ова кинсково направијче што го земав за евтино од Тему.

Квалитетоо на уредот е солиден и има добра контрола на брзината, проблемот е што брзо го троши компримираниот воздух од  компактен комперсор со резервоар од 24L. Тоа значеше еден фар го полирав на 6 пати. Добро е што брзината опаѓа линеарно па не можеш да се заборавиш да ги изгориш. Лошо е што е ужасно досадно и бавно, но ако не брзаш никаде и не ти е битно времето доста лабаво и релаксирано.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6424
« Одговори #910 на: 10 Август 2026, 10:01:51 am »
300 литри ти треба  за да работи воздушен алат(штрафење, брусење) горе долу нормално, со 24ка само шајки коење тера без проблем.
Кога сум фарбал за нешто повеќе, за сигурност да не ми исплука сум го зголемувал капацитетот со приклучување празна плинска боца за екстра литража.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #911 на: 10 Август 2026, 10:07:31 am »
300 литри ти треба  за да работи воздушен алат(штрафење, брусење) горе долу нормално, со 24ка само шајки коење тера без проблем.
Кога сум фарбал за нешто повеќе, за сигурност да не ми исплука сум го зголемувал капацитетот со приклучување празна плинска боца за екстра литража.
Ауу дај некој совет како ја закачуваш ќе се најде ова.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2984
« Одговори #912 на: 10 Август 2026, 10:51:54 am »
Овој Владе некој ден ќе ни пише како направил езеро кај тоа викендицата и како се храни, пие вода, напојува и наводнува пола Пелагонија од истото  ;D

Отсутен nikola98

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • The best or nothing.
« Одговори #913 на: 10 Август 2026, 11:08:43 am »
Брамов од каде ги купи шмирглите,  и дали има помала градација? 600/800 итн.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #914 на: 10 Август 2026, 13:41:01 pm »
600 и 800 се поголема градација пошто е дропка :)  Во тоа комплетот од Ulitimate Speed има 4 градации на шмиргла, 1000, 2000, 3000 и 5000 со по 4 парчиња. Иницијално мислев после 3000 да пробам со полимеризација ама испдна тоа лончето чурук и малце течност иницијално. Па се префрлив директно на полир паста.

Инаку претходно сум купувал тука кај мене Ѓорче - Хром, каде што продаваат бои и лакови за автофарбарски занаетчии (можм да ти опратам локации од двете).

Искрено полсе неколку обиди на полирање фарови не би одел со шмиргла под 1000 (гледај прво дали ќе ти завши поситна па ако не оди надолу) ако навистина нема длабоко оштетување на фарот. Ќе влезеш непотребно длабоко во пластиката и повеќе време ќе ти тррба да го зомазниш пота. Работи без брзање полека и со доста мокрење со сапуница. Корисит исопропил алкохол после секое поминување со шмиргла за добро да се познаваат евентуални неправилности. Битно е да го извадиш пожолтеното. Штом ќе добиеш рамномерна мат бела површина одиш со следна градација во правец од 45-60 степни од првото стругање и така ги средуваш подлабоките траги ако ги има. Целта е постојано да имаш униформна одработене површина и да стругаш подеднакво време на целата без притискање.