Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199053 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #825 на: 27 Јануари 2015, 03:21:33 am »
ај ке ги проверам точните податоци деновиве, па ке пишам, ама ако сум во право да знаеш дека тоа производство таму, од март па натака ке се затвара и ке се сели во скопје... значи ако сум во право...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Купи „Термор“ they said, најбољи панелки се, француски, they said

Гледате црноно? Е, од таму искачаше оган со јазици од 10-20 цм, сериозен оган, и многу многу чад.

Ќе ја искористам оваа пригода да му благодарам на богот Рандом што скапаново говно од греалица се запали сабајлево, кога бевме сите станати и кога можеше веднаш да се интервенира. Неќам ни да замишљам што ќе се десеше доколку се десеше дур сме на работа (ја оставаме на кец-двојка да одржава температура демек) или - можеби уште полошо - додека спиеме, ноќе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Ahahaha koj ti rekol deka se najbolji!??!?!?!?!? Samiot termostat sto straka vo sred nokj kazuva kolku se najdobri!!!!!!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Сите термостати штракаат и сите се горе доле исти.
Баш како што рече. Господ ве спасил.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
има и елкетронски термостати, со заштитни зенер диоди кои исклучуваат на температура, исклучуваат еднаш засекогаш... али тој конвектор не кошта 4-5.000 денари.... множи со 2-2,5 пати...

патем речено, јас реков неколку пати дека овие е*ани греалици имаат премногу краток рок на користење... секој ден после 2-рата година е гратис, и треба да си многу многу МНОГУ неупатен, или завеан во главата да сметаш дека тоа ке ти биде основно греење, па уште и без надзор да го оставаш да работи... повеќе пати посочив дека се опасни... членот погоре не е прв што му се десило ова... знам за бајаги вакви дешавки...

и на конкретниов проблем, не е термостатот... му се потпалиле жиците на греачите...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
На Vaillant незнам дали штракаат термостатите. Не ќе да штракаат.

EDIT: Korekcija.
« Последно менување: 14 Март 2015, 19:13:46 pm Deni »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Vaillant (не валијант) имаат такви електронски термостати и не се нешто поскапи од Thermor или AEG или Stiebel Eltron. Не штракаат, ама цркаат (со тек на време)...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Некој да не знае фирма за испитување на вентилации, проток на воздух во вентилациони цевки и слично?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
Одг:
« Одговори #834 на: 16 Март 2015, 07:12:39 am »
Фаемахем се најопремени кај нас мислам,  зависи за што ти треба,  еден од најголемите професионалци со кој што сум работел е Мирослав Тоновски од KTM PROEKT - 02/3120678

Работат највише сертификација и валидација на бели соби за болници,  фармација и сл.

Ќе го најдам и маилот покасно.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
Купи „Термор“ they said, најбољи панелки се, француски, they said

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Гледате црноно? Е, од таму искачаше оган со јазици од 10-20 цм, сериозен оган, и многу многу чад.

Ќе ја искористам оваа пригода да му благодарам на богот Рандом што скапаново говно од греалица се запали сабајлево, кога бевме сите станати и кога можеше веднаш да се интервенира. Неќам ни да замишљам што ќе се десеше доколку се десеше дур сме на работа (ја оставаме на кец-двојка да одржава температура демек) или - можеби уште полошо - додека спиеме, ноќе.

Истава панелка ја имам 3ка задоволен сум колку загрева просторија со два надворешни зида со никаква изолација. Инаку имам приметено дека доста го загрева сопствениот кабел кој го користи за напојување. Штеделе на дебелината односно истата дебелина на кабел ја користат и за 1.5kw 2kw 3kw.
И среќа имам навика да го користам вклучен само додека сум во собата.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Истава панелка ја имам 3ка задоволен сум колку загрева просторија со два надворешни зида со никаква изолација. Инаку имам приметено дека доста го загрева сопствениот кабел кој го користи за напојување. Штеделе на дебелината односно истата дебелина на кабел ја користат и за 1.5kw 2kw 3kw.
И среќа имам навика да го користам вклучен само додека сум во собата.

И јас ја имам истата и кај мене загрева кабелот, а не може како на кварцните да се намалат киловатите. Само пазење треба.

@filipv Како се деси хаваријата? Нешто специјално се смени во работата или му дошол денот?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Го фатила некоја клетва од некој член од форумов :) :) :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
туку ај да споделам едно мое проектче што се занимавав последниве неколку денови, по малку експериментално иако не ми е прв пат, а и со очекувани резултати бев... значи, од постоечки обичен камин (користен 3 години) за во дневна соба (метален со шамотни цигли во ложиштето) и фурна во горната зона, да се преработи во камин за парно... каминот е на prity.. до сега имав искуство со нив ама како готови камини за парно, од сериско производство,  само го наместиш поврзеш кон инсталација и тоа е тоа...

значи вака почна. еве го каминот во оригинален изглед (фурна, ложиште и пепелник):

нормално, моментот на разглобување комплетно, т.е. демонитрани вратички, фиока, и дел од шамотот на фурната:

моментот на растурање и сечење... точно 3 камења за шлајферица од тенките потрошив, и еден искршив, со шлајферицата сечев внатрешно, во фурната значи во дупката с двете раце и еден дел од кај ложиштето. попатно успеав да исечам мали парченца од прстите и еден нокт да го засечам, крвишта на сите страни ама нема везе, ке пројде... на двапати ми скокна шлајферицата.. јбг... 3 саати сечев:

е сега е она нај битното.. идеата ми беше да не го направам со казан туку со бакарни цевки. од 2 НАЈБИТНИ ПРИЧИНИ:
-бакарот е одличен топлински спроводник
-со мојата пресметана спирала од околу 3 метри цевка ф28, собра околу 3 литри вода, наспроти казанот за него што би собрал околу 29 литри... значи идеата беша да направам камин кој ке функционира нешто како проточен бојлер. сепак, не турив цевки од ѓутуре, туку еден куп коефициенти пресметав, плус пресметана површина и јачина на радијатори, проток и јачина на циркулациона пумпа, па загуби, па разладување итн итн и дојдов до точна снага изразена во киловати, па соодветно на тоа и дебелина и големина на цевки... еве еден дел од склопувањето на спиралата:

одкога беше спиралата годотова, со влезот и излезот (потис и поврат или топла и ладна вода) мораше и соодветно прецизни дупки да се избушат во железото од страна, па го однесов кај оние момцине што прават справи за вежбање. типот има дијамантски круни за бушење на железо и тоа одприлика изгледа вака:

и нормално, спиралата или топлоизменувачот да го вградам во просторот на каминот:

секако одкако ја уцврстив, следеше китењето со останатите елементи. пумпа, маномер, сигурносен вентил, автоматско лонче за воздух, котловска славина... и истите тие одлучив да ги ставам подоле, затоа што таму е шамотот и надворешната површина на лимот тука е нај ладна:

седен чекор беше соодветно дебело железо, да се скрои, да ја затвори дупката, секако со азбестен конец по ивиците, офарбан со високо температурна боја (650 степени):

на крај финалниот епилог и изглед беше овој:

денес местев и радијатори и инсталација и каминот... за другите рабпти друг пат. каминот на место изгледаше вака:

куќата е 100 квадрати, со супер би рекол една од нај добрите изолации. продукт на хот хот. одлуката моја беше за јачината на спиралата и радијаторите. котелот со се сите радијатори загреа до 55 степени за половина час. ке идеше и нагоре, ама човеков одлучи да го бапне оној трупецот голем, нормално огинот згасна, т.е. се намали па се намали и загревањето на радијаторите... поентата ми е дека доколку не беше со таква изолација ке требаше со поголеми радијатори, адекватно на тоа и уште поголем топлински изменувач или спирала, но начелно функционира се како што треба. поентата е дека, претходно убав дел од температурата од огинот си шиба низ оџак. овој топлински изменувач има улога точно таа температура да ја улови и насочи кон радијаторите, т.е. да ја досикористи температурата до крај...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Sans

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 142
Браво, одлично проектче, си ја знаеш работата. Мене само ме интересира дали спиралата е директно изложена на оган?