Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2552519 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #7020 на: 01 Мај 2013, 10:05:58 am »
Со газење на Маздата од Солун до Кожани и назад до Солун, со константна брзина од 160km/h до 190km/h(освен на патарина) извадив просек 19l/100km плин. Мерено и полнето на иста бензинска пумпа. Објасни ми повеќе за тоа како ви паѓа стрелката...

Ko da vozis 3.0 motor ! A tvojata e 1.8.. Zamisli da ja izvozis cela taa relacija so nekoj 3.0TDI...... 200Ks a potrosnja 6-7l/100Km. Dizelot vo toj slucaj bi bil poekonomicen.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #7021 на: 01 Мај 2013, 10:07:22 am »
Со газење на Маздата од Солун до Кожани и назад до Солун, со константна брзина од 160km/h до 190km/h(освен на патарина) извадив просек 19l/100km плин. Мерено и полнето на иста бензинска пумпа. Објасни ми повеќе за тоа како ви паѓа стрелката...

Ko da vozis 3.0 motor ! A tvojata e 1.8.. Zamisli da ja izvozis cela taa relacija so nekoj 3.0TDI...... 200Ks a potrosnja 6-7l/100Km. Dizelot vo toj slucaj bi bil poekonomicen.
Ако го откопаш тој 3.0 тди ќе си потроши 9 ко ништо.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7022 на: 01 Мај 2013, 10:07:28 am »
Еве, пречитувам, и барам глупост, ама не сум сигурен на што мислиш.
Мислев на глупоста дека Калос 1.2 ти трошел 100l/100km на угорницата на Велес.

А убаво те предупредив да се воздржиш од твоите толкувања како база за квалификување. Тоа 100/100 (што, да, е глупост) го измисли ти, а не јас. Нејсе.

Угорницата од мостот до врвот е 3.5 км. Доколку за нејзе калосот потроши 1.2 литри гориво, значи дека калосот натегнат у трета на скоро макс рпм на угорница имал инстантна потрошувачка од околу (чекај малце дигитронот) 30 литри на 100 км.

И сеа? Или и тоа е немогуче?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #7023 на: 01 Мај 2013, 10:10:43 am »

Probav so edna A4 3.0 TDi (2008) na 200 vozenje so stiskanje si izarci nesto okolu max 7-8 - relacija Sofia - Kulata - Sofia :) nemav zborovi.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #7024 на: 01 Мај 2013, 10:13:24 am »
А замисли да си возел 80, ќе потрошела 200 грама.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7025 на: 01 Мај 2013, 10:20:02 am »

Probav so edna A4 3.0 TDi (2008) na 200 vozenje so stiskanje si izarci nesto okolu max 7-8 - relacija Sofia - Kulata - Sofia :) nemav zborovi.
Се сложувам и мечката е тука некаде со потрошња.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7026 на: 01 Мај 2013, 10:27:22 am »
Vistina e be gojdo. Ti inati se ako sakas. I jas sum imal rastrosni benzinci, i cesto mi se slucuvalo posle 3-4 minuti brkanje strelkata da padne nekolku mm, i da ne se kaci poveke. Da bidam poprecizen ova ne se slucuvase nekogas, tuku sekogas.  

Верувам дека дизелите кои се возеле кога ти си ги имал тие растрошни бензинци биле цивилизирани, култивирани и не фрлале ,,Чернобил" низ ауспух...

Али да, коа не ви одговара на ,,религијата", може да се зимаат вакви примери. Се разбираме.

vo devedesettie godini koga seuste vozev rastrosni benzinci, dizelite bea pristojni, kulitvirani i ne cadea. Seuste mozam da najdam primerok na dizel od devedesettite sto e potivok i poprijaten za vozenje od tvojot nov lancer (bez aftermarket izolacija). Inaku, jas se iznavozev dizeli od devedesettite. Prekrasni masini bea, ne baraa nikakvo odrzuvanje, trosea premalku i se vozea odlicno ( vo sporedba so togasnite benzinci).

Vie ne znaete sto znaci odrzuvanje na atmosferski dizel so mehanicka pumpa za gorivo. Menuvas samo maslo i filtri, nisto drugo. Jas bev isklucok zatoa sto redovno si koristev i aditivi za nafta, no zatoa moite dizeli nikogas ne cadea, ni na velesko so polna gas. Redovno so moite dizeli bev pobrz od benzincite po patistata, ne zatoa sto bev pojak, tuku zatoa sto mozev da si dozvolam. Nieden dizel ne nadminal 5.5 litri so brzo vozenje, odnosno so vozenje sto rezultiralo so >11 litri na moite benzinci. Vo devedesettite godini benzincite trosea 12 niz grad (sum imal benzinci sto trosele i 20), vo devedesettite godini dizelite trosea (povtorno) 6-7 niz grad.

A da ne go zaboravime faktot sto vo devedesettie godini se slucuvase TD, CR i PD revolucijata. Ti si se vozel vo nov passat tdi. Passat od 1998 TDI e na isto ramniste kako toj Passat. Vo bucnost i rafiniranost.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 520
« Одговори #7027 на: 01 Мај 2013, 10:36:49 am »
vo devedesettite godini dizelite trosea (povtorno) 6-7 niz grad.

А кои беа тие дизели у почеток на деведесетите, освен голф 2 1.6 дизел со 50 коња и мерцедес 124 (од кои најакиот дизел со 3000 кубика беше 90 коња?)
Додека да убрзаат до 100км им требаат две недели.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7028 на: 01 Мај 2013, 10:43:20 am »
vo devedesettite godini dizelite trosea (povtorno) 6-7 niz grad.

А кои беа тие дизели у почеток на деведесетите, освен голф 2 1.6 дизел со 50 коња и мерцедес 124 (од кои најакиот дизел со 3000 кубика беше 90 коња?)
Додека да убрзаат до 100км им требаат две недели.
Да не си забегал во 80тите. 90тите се 1.9 SDi и TDi.

Баш убаво и напомена, дизел е поприлично нов мотор кој само што се развива во автомобилите.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7029 на: 01 Мај 2013, 10:52:58 am »

мало сутра дека тој дизел на стискање со брзина од 190-200 ке троши 6-7 литри... и тој ке отиде минимум 15.

знаеш како вика боро за новиве генерации на дизели?

фала богу малку од малку ги оправија дизеливе.... ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #7030 на: 01 Мај 2013, 10:58:06 am »
19 литри ПЛИН тоа е околу 16тина литри бензин. ама 19 литри плин е 10 литри дизел у пари.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7031 на: 01 Мај 2013, 10:59:23 am »
И пак доаѓаме на истото, дека бензинец се вози само на плин.

Може и да ја прекрстиме темата во Diesel-ашишта vs Autogas-чиња пошто и така само тоа е аргументот на бензиците.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #7032 на: 01 Мај 2013, 11:00:58 am »
Ни најмалку, ама алтернативата не` праи конкурентни и на поле на потрошувачка. Денес додека си ја пунев жутата косилица со петрол, еден до мене на лукоил убаво си го натанка ML-от со плин за 1000-че... Не му чуе што не е дизелаш.. :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7033 на: 01 Мај 2013, 11:08:18 am »
grevce

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7034 на: 01 Мај 2013, 11:12:59 am »
Ни најмалку, ама алтернативата не` праи конкурентни и на поле на потрошувачка. Денес додека си ја пунев жутата косилица со петрол, еден до мене на лукоил убаво си го натанка ML-от со плин за 1000-че... Не му чуе што не е дизелаш.. :)

ама убаво го натанкал... натанкување е волвото мое... под 50-че (литри) не му турам тоа е натанкување... ке си вркнам полна боца, турам клучот и знам дека имам звер возило кое ке ме однесе било каде поекономично од било кој дизел, по брзо од било кој дизел...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време