Автор Тема: Меѓународна Возачка Дозвола  (Прочитано 98074 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Меѓународна Возачка Дозвола
« Одговори #360 на: 18 Јули 2017, 16:51:14 pm »
Исто како кај нас. ;D
Кај нас камери има, нема следење он лајн туку ин лајв  ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #361 на: 18 Јули 2017, 19:31:37 pm »
Добро де, 950. Whatever. Еднаш на три години.

Епа???
Тоа се по 11 денари дневно.... Нек се ебат, боље ќе ги фрлам на некое дете на раскрсница, нив не им ги давам. Зошто плаќам поскапо за бозачка на англиски јазик? За локалниве Фанта Шоката што не знаат кирилица да читаат па на англиски (ама и тоа не знаат)? Нек научат. Швабо не знае на аглиски што е driver, vehicle make, license category? Ќе го пријавам у внатрешна контрола чим не знае англиски, морон еден.

Не вадам меѓународна дозвола. шо ги е*ам. Еднаш у 18 години (толку време имам возачка) нек ме казнат што знам 50 евра, 100 евра, 150 евра... може и никад нема да ме казнат. Тоа копуци само со смрдливи дизели од 3000 кубика.... Шо ги е*ам. #sarcasm / #no sarcasm

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #362 на: 18 Јули 2017, 19:35:34 pm »
Мислиш 1 денар дневно.

А и не знам дека возачката е поскапа ако е на англиски.. Односно, веќе ти е на англиски новата возачка.

Ама добро.. Секој има право да избере.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #363 на: 18 Јули 2017, 19:38:46 pm »
Мислиш 1 денар дневно.

Епа пресметај трошок бензин, масло, гуми, регистрација, време губење ете ти ги 11 :D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #364 на: 19 Јули 2017, 07:32:15 am »
....

...
@velestrumf @Luki Junior дали поседувате германска возачка, и каква е процедурата за добивање на истата? Чисто ме интересира како иде тој процес, зошто моментално сум во процес на менување на македонскава со латвиска возачка.

...

Фала и на двајцата. Ова е многу комплицирано кај вас  :). Се ипостави она што го претпоставував цело време, во сите ЕУ држави постапката може некаде да е иста, но генерално е различна и зависи од тамошните закони за замена на не-ЕУ возачка. Тука треба само следново
- потврда од надлежен орган од Македонија за веродостојност на мојава возачка
- После ова идам лекарско да извадам (дали гледаш, слушаш такви работи)
- Полагам возење само, без никакви припреми со инструктор итн. Нема полагање на тестови, брза помош.

Иако треба само да возам, ептен ми е непријатно зошто веќе 10 години се поминати од полагање, и сега пак  :) ништо чудно да паднам неколку пати, али ќе видиме.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #365 на: 19 Јули 2017, 15:06:29 pm »
Види... Јас 16 години имам дозвола, и у меѓувреме што све не ми поминало низ раце. На крај краева, со кола дојдовме тука.
Арно ама, пак имаше пар стварчици кои ги научив за време на практичните часови. А имаше многу ствари (карактеристични првенствено за Германија) кои ги научив со припремата за теоретскиот испит.

Јас би ти рекол да си направиш калкулација, колку ке те чини да извозиш пар часеви со инструктор, чисто да ти ги посочи деталите, за да не отидеш да полагаш и да тропнеш на некоја баналност, па после пак да чекаш термин, да даваш пари за друго полагање итн итн...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #367 на: 23 Јули 2017, 14:15:21 pm »
Имаше прашање за тоа зошто се полага во Германија, а не се вози со македонска меѓународна возачка. Не можам да го најдам, што беше одговорот?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #368 на: 23 Јули 2017, 14:42:49 pm »
Ако се преселиш да живееш таму можиш со нашата возачка да возиш 6 месеци,после тоа мораш да ја смениш за Германска и да полагаш.
Инаку ако си ‘летечи‘ можиш да си возиш со македонската...
Или па како јас што возам камион,бг камион со македонска возачка и гледај да не те застанат. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #369 на: 23 Јули 2017, 15:58:07 pm »
Јас сум во процедура на полагање овде во Германија..
Фино лепо отидов да се пријавам да преполагам зошто немаше шанси на друг начин да работам со бугарската дозвола преведена од мк.

Госпоѓата таму се фино лепо ми објасни. И ми забрани да возам се додека не положам затоа што мојата возачка не била важечка во германија иако сум овде само месец ипол. (ЈБГ си игра како сака)

Имам 1400 прашања за сите 3 категории (Б, Ц и Ц+Е)
Ќе полагам теорија за некои 3 недели па после за практично ќе видиме како има термин.
Горе доле ќе кошта убава пара + изгубено време + заебанции на работа зошто несмеам да возам = не се исплати ама друг избор нема...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #370 на: 03 Август 2017, 15:22:27 pm »
@Luki Junior @velestrumf денеска положив од прва возење и ја добив латвиската. Возењето беше 30тина минути (ново Ауди А3 1.6 тди доста тромаво во град некако во споредба со мојов 1.4 тси) све помина без проблем, после тоа платив (се вкупно цела процедура ме кошташе 60 евра). Од кога положив ме сликаа и за 10 минити беше готова возачката! Македонската ми ја земаа и ќе ја пратат назад во МВР.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #371 на: 03 Август 2017, 15:23:15 pm »
Цицка! Браво!

Си завршил работа ем брзо, ем за ич пари :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #372 на: 03 Август 2017, 15:54:13 pm »
Супер, како прав европеец си сега.   ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #373 на: 03 Август 2017, 16:10:46 pm »
Европичец.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #374 на: 15 Октомври 2017, 10:52:23 am »
Aj malce okolu makedonskava dozvola. Koga vadev pasos pred 1 mesec slucajno go zaprasav tipot sto slikase tamo sto treba za prodolzuvanje na makedonska vozacka dozvola bidejki do dekemvri mojava istekuva. Tipot vika bidejki imam B i C mora lekarsko da donesam. Otvoriv u sluzben vesnik tamo pisue lekarsko treba samo ako imas D kategorija. Nekoj so ovaa problematika sto produzuval makedonska vozacka?