Автор Тема: ЕГР вентил  (Прочитано 85695 пати)

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
Одг: ЕГР вентил
« Одговори #105 на: 17 Јуни 2012, 09:09:56 am »
Па пробај ја, нели и кога ти беше здрав ЕГР-от бараше начин да го исклучиш..

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #106 на: 17 Јуни 2012, 11:33:48 am »
A be semata e elementarna. Ako iams nekoj poznat sto znae elektrotehnika se nadevam deka ke gi nabavi i delovite. Lesno e za pravenje. Edino konsumativ e releto no relinjata se mnogu eftini a nekade (na buvljak) mozes i za 50 denari da kupis mnogu od niv.

Vo Bugarskiot forum za Opel e navedeno deka ima i softversko resenie za EGR.

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #107 на: 17 Јуни 2012, 12:06:34 pm »
Електротехниката и електрониката ми се хоби, а и сите делови ги имам само што нешто не ми се експериментира :) Да го елиминирам сега откако платив толку пари? Нешто не ми оди умот натаму :)
А ЕГР-от никогаш не бил како што треба т.е. од кога ја купив колата тој е проблематичен. Мarsher, сега нема ни капка масло низ ЕГР. Дали ќе појави пак незнам но засега нема ни трага од масло
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #108 на: 17 Јуни 2012, 12:11:44 pm »
Eте ќе заштедиш и на масло.. ;D

Bugar , ај гледам ти иде со бугарскиве форуми, ископај го Dumpot за софтверското решение...Мерси...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #109 на: 17 Јуни 2012, 12:15:33 pm »
Eeeee Marsher.. Da imam download tuka mozebi nesto ke napravevme. Znam deka ima moznost da ja pipnes mapata i so toa da go eliminiras EGR. Mislam deka Bezel go ima (Bugar od Francija). A Arslan od Kosovo isto taka uspesno go napravi no vtoriot e mnogu curuk.

Bi sakal da se pletkam zasto i onaka se pletkam so PLC-inja i ECU na teski masini (generatori, vozila - Toyota, Nissan - dzipovi).

Zdravje vo MK ..

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #110 на: 17 Јуни 2012, 12:17:37 pm »
Не мора ти да го download-ираш, најди го линкот...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #111 на: 17 Јуни 2012, 12:20:33 pm »
E pa ako mi go pratat na Skype e problem.. Skype e blokiran ! MSN isto ! Yahoo isto. Probav preku proxy vo Bugarija da surfam me otkrija i go zabranija Proxy-to...

Imaat za toa sum siguren.

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #112 на: 17 Јуни 2012, 12:30:22 pm »
Па нека го пратат на мојот Skype...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #113 на: 17 Јуни 2012, 12:33:08 pm »
A be da imam skype ke go pobaram ovoj tipot preku Kosovarot pa ke vidam ako on go dade. Inaku Kosovarot ti e poblisku na tebe. Trkni do Pristina i zemi mu go na stick.

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #114 на: 17 Јуни 2012, 12:40:52 pm »
 ;D ;D ;D ;D ;D

Ево сега...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #115 на: 17 Јуни 2012, 12:45:57 pm »
Pa najdobro e taka. Baska na lice mesto ke go probas. Se islati da ides do Pristines.

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #116 на: 17 Јуни 2012, 12:48:51 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Со оваа модификација ЕГР-от останува на местото или се вади и се става плех да се затвори отворот на граната? Или се затвора vac излезот од електромагнетниот вентил?
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #117 на: 17 Јуни 2012, 12:51:21 pm »
e vadi EGR od granata i vakuumot se zatvora so strafce.

Vazi za Motori so vakuumski EGR, a onie so Elektricen EGR i kaj niv e slicno. Bugarite se falat od fintava i realno si raboti top. Edino ako si pameten edno reed rele da si stavis i nikogas nemas problem (strujata velat e mnogu mala).

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #118 на: 17 Јуни 2012, 13:11:36 pm »
Немора штрафче можи вакуумот воопшто да не се носи на електромагнетниот вентил кој управува со ЕГР-от туку на него да оди само конекторот со двете жици на кои воедно се поврзува и намотката на релето. Диодите како што гледам се обични исправувачки предвидени за струја од 0.3А што значи 3 од серијата 1N400x можи да се употребат без проблем. Ако се вади ЕГР-от значи дека отворот на кој што налегнува дискот од ЕГР-от во граната ќе остани отворен. Само еднои прашање како ова ќе се одрази на работата на моторот и на потрошувачката? ЕГР-от управува со турбината. Дали тоа ќе значи дека турбината побрзо ќе се вклучува?

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #119 на: 17 Јуни 2012, 13:13:18 pm »
Не може да се извади ЕГР-от од граната, доволно е да го оставиш да не функционира.
Профф, вентилот останува приклучен, но Влезот на вакумот го стопираш или директно го врзуваш само на вентилот од лептирите.
Нешто ми се мота по глава, релето да го заменам со прекинувачки транзистор.