Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2542388 пати)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #5325 на: 24 Април 2013, 13:41:01 pm »
Пропорција тешко се воспоставува помеѓу потрошувачка и kw, не само кај бензинци, туку и кај дизели. Не може да кажеш дека ако возило кое има просечна потрошувачка од 7л/100 и испорачува 100kw, би имало потрошувачка од 14л/100 ако има 200kw. Може ќе биде повеќе, а многу веројатно помала просечната потрошувачка.

Конкретно, за мојот случај, каде очекувам 20% поголема потрошувачка од сегашната, аутото треба да ми испорача околу 70-80% повеќе понија ;D

Не реков праворпопорцинално, знаеш ти за што зборувам не се прај на Тошо!   ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #5326 на: 24 Април 2013, 13:44:47 pm »
Аа сори, :) Пропорционално - може :) 10% потрошувачка да донесат 30% коњове е мислам солидна пропорција :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5327 на: 24 Април 2013, 14:00:15 pm »
не ве разбирам зашто се расправате т.е докажувате
сосема небитни работи се овие, кој што сака нека си вози и колку сака нека му троши колата негова работа си е! :)

немој да грешиш душа... половина од тукашните членови итекако пресуден фактор при избор на возило им била потрошњата.. пресуден-последен фактор за одлука дали да се земе или не тоа и тоа возило... не се сите како мене и тебе, да возат возило од кеиф заради возилото онакво какво што е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5328 на: 24 Април 2013, 14:44:09 pm »
Немој ни ти да грешиш душа, Еве земи ме мене како пример дека не си во право!

Мене МЕ ЗАБОЛЕ СТОЈКО КОЛКУ МИ ТРОШИ КОЛАТА, може и 25 да ми троши ме заболе искрено да ти кажам.....се разбира кога ќе видиш на борд после извозени 1000 километри со просчена брзина над 130 км на час, бројка помала од 6 литри, и те како измамува насмевка на лице, иако не е пресуден фактор!

Доказ : од чисто разумни причини кои немаат врска со мене не се одлучив да земам Пасат ЦЦ со В 6 мотор и 300 коњи кои во просек троши околу 12 литри бензин. Пак ќе ти кажам, ме заболе колку троши!

Кога ја зимав колата и се одлучив дека АСХ ке биде мој избор, повеќе од логично се наметна дизелот како прва опција, ПРЕД СЕ поради СВЕТЛОСНИ ГОДИНИ подобриот мотор од бензинецот за таа кола.

Оди повози АСХ бенизнец и Дизел и дојди после кажи ми ги твоите импресии!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5329 на: 24 Април 2013, 15:58:51 pm »
Веројатно да имало турбо бензинец или некој поасален, а не косилица, веројатно друга песма би свирала :) Како и да е, и јас не го есапам горивото при купување кола. Откако ќе се заебам турам плин :D :D :D

Шала на страна, стилото никогаш не доби плин, нити ќе добие, а сум знаел да го „бркам“ здраво и да му арчам бензинот. Но на алфата бидејќи половна гладна кобила, ич не се устручавав да и тртнам гас и да тргам пари за глупости од типот PU чаури, спирали и останати глупости :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5330 на: 24 Април 2013, 16:07:40 pm »
Па сигурно би размилсил дали да земам дизел ако имаше таква опција!

Атмосферскиот бензин од 1.6 литри кои се нуди како поефтина варијанта е заспан убавица која ни одалеку не е доволна за таа кола, иако соодносот на продадени АСХ возила е 3:1 вокорист на бензинецот, пред се поради цената на дизел моторот! На повеќето обични луѓе не им важно што има под хауба.

Меѓутоа, мене не и  важно само да возам кола која ќе биде голема на изглед, а под хауба ќе имам тиња мотор што ќе се мачи кога ќе сакам на автопат да се издувам малку. Не сум тркач, но сакам да згазнам од време на време па тоа ми смета, како што ми сметаше кај цитроенот што после 130 треба да цимкаш на седиштето за да му помгнеш да забрза. И кога сета таа немоќ е подржана со двоцифрена бројка на потрошувачка на борд, некако ти се смачаува, ти се крши сиот филм. Со газење знаеше да извади и 11/12 литри на 100 а при тоа потрошените литри на гориво не ги компензираше со задоволство. Па спрема тоа беше навремено отуѓен без разлика на цената.

Тоа што овој дизел мотор нуди и реално многу ниска потрошувача за она што го пружа, е само факт кој не би требало да се занемари.

А за од точка а до точка Б, доволна е и косилицата на жена ми, под услов да те собира внатре.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5331 на: 24 Април 2013, 17:54:33 pm »
Мене МЕ ЗАБОЛЕ СТОЈКО КОЛКУ МИ ТРОШИ КОЛАТА, може и 25 да ми троши ме заболе искрено да ти кажам.....се разбира кога ќе видиш на борд после извозени 1000 километри со просчена брзина над 130 км на час, бројка помала од 6 литри, и те како измамува насмевка на лице, иако не е пресуден фактор!

ко јас да сум го пишувал

Кога ја зимав колата и се одлучив дека АСХ ке биде мој избор, повеќе од логично се наметна дизелот како прва опција, ПРЕД СЕ поради СВЕТЛОСНИ ГОДИНИ подобриот мотор од бензинецот за таа кола.

Исто исто... Пробував кашкаи 1.6 бензинец. Полесен, поише коњи, помалку секунди до 100, поевтин, потивок, поголема крајна брзина... и, јебем ли га, дизелашот со помалце коњи АПЛА боље и посигурно влече и тоа ти е! Навидум парадоксално, али тоа е. За овој навидум (а не вистински) парадокс и ЏК има зборено.

Ниската потрошувачка е само бонус, како јаготка на купот од шлаг, а никако не единствен, одлучувачки фактор при мојот избор за дизел наспроти бензинец!

Оди повози АСХ бенизнец и Дизел и дојди после кажи ми ги твоите импресии!

Баш така! Убаво кажано. Али џабе везеш другар, за некои ова е сепак виша математика.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5332 на: 24 Април 2013, 20:51:22 pm »
@filipv, како бе ти ко` да си го пишувал, кога ниеднаш не си напишал „ме заболе стојко за потрошња“. Или и да си напишал - не верувам дека било кој тука што прочитал има таков впечаток? :)

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #5333 на: 24 Април 2013, 20:58:47 pm »
"ме боли стојко за потрошња"

а возиш 1.5дци
ако толку сакаш дизел купи си 3.0 па да речеш не ми чуе за потрошња

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #5334 на: 24 Април 2013, 21:16:02 pm »
Во вакво време, секоја чест за таквите што не им е гајле колку им троши колата. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5335 на: 24 Април 2013, 21:17:37 pm »
Se vrativ od Pristina, i bordot veli deka idimi dojdimi sose malce gratska tamu 210km i ф4.0 l/100km. Na toa mu dodavame uste 0,5 na kompjuterska greska...
Pokasno ke ima fotografija od bordot :), i manuelna presmetka...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5336 на: 24 Април 2013, 21:29:26 pm »
Во вакво време, секоја чест за таквите што не им е гајле колку им троши колата. :)
Откога ставив плин, тоа е мојот став. Стварно не ме занима колку троши.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5337 на: 24 Април 2013, 22:38:29 pm »
@filipv, како бе ти ко` да си го пишувал, кога ниеднаш не си напишал „ме заболе стојко за потрошња“. Или и да си напишал - не верувам дека било кој тука што прочитал има таков впечаток? :)

дали да се мачам и да барам колку пати и каде точно кажав дека: дури и ако дизелот поскапи на 130 ден литар (ако километар бензин и километар на дизел ме коштаат исто) дека пак бирам дизел?

ако сакаш - кажи, ќе се цитирам сам себе (колку и да мразам тоа да го правам)

зарем ти промакнало? и тоа неколку пати?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #5338 на: 24 Април 2013, 23:29:30 pm »
Ke skapite kosilicari.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #5339 на: 24 Април 2013, 23:41:53 pm »
Повторно споредба на ТУРБО дизел со АТМОСВЕРСКИ бензинец и се вративме 200 страни наназад во темава...

Молам некој нека спореди атмосферски дизел со турбо бензинец и нека јаде гомна за големата потрошувачка на дизелот и неговата килавост и немоќ да мрдне од место.

Ум шо идит отпосле не јет ум!