Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1988451 пати)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #14010 на: 29 Август 2020, 00:43:09 am »
Отприлика отприлика е 2700-2800 вртежи во 5та на 120. Знам дека иста генерација имаме со @Simo - Carrier159 a можно е и истиот мотор да го носиме јер дизло. Али сепак ќе потврдам и јас внедела на обиколница.

П. С. @riki_staff Извади го егр вентилот, соленоидот од вентилот, тротл-от, мап сензорот, светни ги, би требало да биде полинеарно забрзувањето. Може го немаш сетено во овие месец дена, ама треба да ти е надежна  :D

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5854
« Одговори #14011 на: 29 Август 2020, 08:01:29 am »
Симо тука некаде се вртежите на петак и шестак,не е некоја голема разлика

Не баш.... Баш види колку обртаи ти е на 120 бравото, јас викендов ќе ти кажам на 147-цата колку е. Тука ти бега 1/2 литар на 120 ко ништо.
2300грм,тука незнам колку ќе видеш 😁,порано не трошеше толку,ја имам тестирано на исти делници и тогаш и сега разлика има а и има изгубено на снага,пролтта коа ми чистеа Егр-от у Струмица одма осетив 1Л помала потрошна,после некој ден излезе дека не е до Егр-от па барав половен Маф сензор,најдов но испадна со различни бројќи (вредности) но сепак го монтиравме и немаше никакви промени (повторно губеше снага)па повторно го вратив стариот Маф и тука некаде се разкурци работата 😁.
И да сношти од коа ја пофалив дека месец време нема изгубено снага,одма потоа изгуби 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #14012 на: 29 Август 2020, 08:41:28 am »
Види, штом имаш изгубено на снага, веројатно си има мака, само треба да ја решиш маката, и пак ќе биде све ОК. Ако сакаш да ти троши малку, земи си 1.4 HDI, во пежо 206.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6737
  • Бенве сие бенве
« Одговори #14013 на: 29 Август 2020, 08:52:11 am »
Градско гр. граница Градско 7.5

Надоле возено 160-170, најниско 145 оти на толку ми беше поддесен темпоматот
За назад 145 по тепомат само еден излет после Неготино 240 ама кратко тоа.

Презадоволен, сега со чиста грана лета, ко преродена е колата.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5039
  • The Spartan General
« Одговори #14014 на: 29 Август 2020, 09:09:39 am »
Поради промена на работно место не го возам циганчето толку многу. Во овие два месеци еден резервоар. Возено автопат/градска 50/50. Автопатот околу мене е ограничен на 100 или 120.
667км и 43.5 литри бензин. Му доаѓа околу 6.5л/100км.

Ако продолжам да возам толку малку, може да се замени и со некоја што ќе лапа малку повеќе бензин.   ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #14015 на: 29 Август 2020, 09:10:57 am »
Проблемот е шо никој незнае да открие,најдов енхамер дијагностика у Струмица ти шо викаше и покажа со проток на воздух проблем,или Егр-от или Маф сензорот и вика дај 1200 денара,е како бе сакаш за 3 минути 1200 денара а точно не утврдиш шо точно е работата?
Сеа јас само ќе купувам делови без врска он да закачи дојагностиката и дај пари,ма иди бре да знаев оти 1200  ќе земе за без врска не ни одев,едноставно не сака да засука ракавите и да го среде проблемо,не знаат дека дијагностиката му е апарат за да му даде насока каде може да е проблемот да тој полесно да може да го открие и отклони,него он изиграва шишерџија демек имам дијагностика и дај 1200 денара за 3 минути,крши глава повеќе не ме гледаш.
Гледам на Алфа клубот членот со белата алфа брера (заботавив како му беше никот)работи со итаљанците,можно е кај него да видам дали ќе најде нешто.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5039
  • The Spartan General
« Одговори #14016 на: 29 Август 2020, 09:21:28 am »
....

Решението е пазар3/мобиле.бг и да си купиш друга кола.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14017 на: 29 Август 2020, 09:22:16 am »
Проблемот е шо никој незнае да открие,најдов енхамер дијагностика у Струмица ти шо викаше и покажа со проток на воздух проблем,или Егр-от или Маф сензорот и вика дај 1200 денара,е како бе сакаш за 3 минути 1200 денара а точно не утврдиш шо точно е работата?
Сеа јас само ќе купувам делови без врска он да закачи дојагностиката и дај пари,ма иди бре да знаев оти 1200  ќе земе за без врска не ни одев,едноставно не сака да засука ракавите и да го среде проблемо,не знаат дека дијагностиката му е апарат за да му даде насока каде може да е проблемот да тој полесно да може да го открие и отклони,него он изиграва шишерџија демек имам дијагностика и дај 1200 денара за 3 минути,крши глава повеќе не ме гледаш.
Гледам на Алфа клубот членот со белата алфа брера (заботавив како му беше никот)работи со итаљанците,можно е кај него да видам дали ќе најде нешто.

Често пати дијагностиката на вакви дефекти (губи снага, слабо влече, не јавува на борд ништо) се сведува на менување делови, па ако ти се посреќи ќе го „погодиш“ расипаниот дел пред да смениш пола мотор :D Секако, и јас кога сум имал слични проблеми, од помош ми бил френдли мајстор алфиста, кој може да ми дава делови и да му ги враќам, додека се најде проблемот :)  Да беше у Скопје, ќе можев со мултиекусканот да ти помогнам да најдеме отприлика во кој сегмент е проблемот, дали е турбина, дали е доток на воздух, дали е издувни гасови (егр), па да се бара поконкретно. Некогаш може да е глупост како сепаратор на уљни испарувања, па никад да не го најдеш на дијагностика. Секако 1200ден. за да ти каже кодови на грешки од ЕКУ е премногу, не им ги давај тие пари на нестручњаци, земи си multiecuscan (дури и фри верзија) и ELM 327 obd интерфејс кабел и сам ќе си ги читаш кодовите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #14018 на: 29 Август 2020, 10:12:58 am »
....

Решението е пазар3/мобиле.бг и да си купиш друга кола.
Луки кај нас пазарот е катастрофа,ако не ја дадеш џабе никој не ја зима,на бугарски па да не правам муабет,а имам доста вложено во неа бидејќи планирав јас да си ја возам.

Често пати дијагностиката на вакви дефекти (губи снага, слабо влече, не јавува на борд ништо) се сведува на менување делови, па ако ти се посреќи ќе го „погодиш“ расипаниот дел пред да смениш пола мотор :D Секако, и јас кога сум имал слични проблеми, од помош ми бил френдли мајстор алфиста, кој може да ми дава делови и да му ги враќам, додека се најде проблемот :)  Да беше у Скопје, ќе можев со мултиекусканот да ти помогнам да најдеме отприлика во кој сегмент е проблемот, дали е турбина, дали е доток на воздух, дали е издувни гасови (егр), па да се бара поконкретно. Некогаш може да е глупост како сепаратор на уљни испарувања, па никад да не го најдеш на дијагностика. Секако 1200ден. за да ти каже кодови на грешки од ЕКУ е премногу, не им ги давај тие пари на нестручњаци, земи си multiecuscan (дури и фри верзија) и ELM 327 obd интерфејс кабел и сам ќе си ги читаш кодовите.
Е тоа е тоа да имаш френдли механичар со делови 😁,имам онака френдли механичари ама немат делови 😁,за мултиекускан те прашував и тебе,сакав да нарачам ама поради короната ибеј ја прекина испораката до МК,од Алиекспрес не ми стигнаа доста пратки а пресудуваа во корист на продавачот и не ми се ризикуваше да нарачам.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4758
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #14019 на: 29 Август 2020, 16:02:55 pm »
BMW 335d 3.0 diesel 2007

350кг. жива мера товарена

Рута: Скопје > Мрзенци > Скопје
Изминати: 307км.
Просечна потрошувачка: 8.5л.
Просечна брзина: 111км/ч.
Гориво: нафта од Макпетрол
Режим на возење: тешка нога

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #14020 на: 29 Август 2020, 17:34:26 pm »
Види, штом имаш изгубено на снага, веројатно си има мака, само треба да ја решиш маката, и пак ќе биде све ОК. Ако сакаш да ти троши малку, земи си 1.4 HDI, во пежо 206.

Па нели помал мотор повеќе троши од поголем? Демек повеќе се мачиТ па чисто од мука и љубомора трошиТ појќе?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14021 на: 29 Август 2020, 17:36:34 pm »
Затоа кажав 206, а не 306. У 206-ка не се мачи. Тука е понетата.  ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #14022 на: 29 Август 2020, 17:37:47 pm »
Затоа кажав 206, а не 306. У 206-ка не се мачи. Тука е понетата.  ;)
Ааааааааа, got you ;)

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #14023 на: 29 Август 2020, 17:44:35 pm »
Еве 307 1.6Хди 109кс караван по борд е закована на 3.9л 😎

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #14024 на: 29 Август 2020, 19:23:15 pm »

Па нели помал мотор повеќе троши од поголем? Демек повеќе се мачиТ па чисто од мука и љубомора трошиТ појќе?
Најчесто трошат повеќе заради менувачот. Често е несоодветен за моторот, како на пример кај 1.4ХДи со 5 брзини што везе нема мењачот со тој мотор. Ставен е како лош компромис за цена. Треба да се порасецкани брзините 1-5 за да нема дупки, и да има 6та брзина во најмала рака за да не врти на 4000рпм на автопат.