Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1998837 пати)

Отсутен banjifiko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 138
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #3645 на: 27 Април 2014, 23:18:17 pm »
Според резултати комбинирани од тестови извршени од професионалци, лични впечатоци, цени, рангирања по вредност... Барем така се декларираат самите  ;D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3646 на: 28 Април 2014, 00:21:30 am »
Гумите се жива материја, како и секој производ кој се нуди на пазарот. Некој напредуваат други назадуваат, класификацијата е тотално небитна и ирелевантна. Типичен пример е Semperit, скоро на сите тестови е подобар од половината набројани во "Премиум"..

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #3647 на: 28 Април 2014, 00:58:16 am »
toyo во mid range ?

нема што повеќе да се збори за листава

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #3648 на: 28 Април 2014, 09:07:30 am »
Кај нас веројатно и највеќе се ќарува во третата класа. И јас да жевеам „у немачкој“ само во таа класа гуми и ќе возам и ќе ги менувам почесто. Оведе разликата во цена меѓу трета и прва класа гума за сет ме чини колку асален ручек за двајца во кафана. Јас решив да скокнам ручек месецот кога ги купив гумите.

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #3649 на: 28 Април 2014, 10:57:31 am »
На колата гумите ми се дојдени до маркерот за истрошеност па денес се јавував по продавнициве низ Скопје да побарам цени за нови. Досега возев Continental SC5 97Y XL со кој поминав 40.000км. Од гумите сум доста задоволен, малце ми се потрошија повеќе на средината него ли на страните, но верувам дека тоа е од честото возење на автопат побрзо заради кое што се зголемува притисокот во гумата....
Лоша работа од денешново јавување е што во никоја од фирмиве немаат XL варијанта на гумите, а решив дека мора XL да биде. Така да незнам што да правам. Единствено во Пнеуматик имаат Michelin Pilot Sport 3 XL но не ги сакам Мишелин. Исто така приметив огромно паѓање во цените на гумите споредбено со цените пред 2 години кога ги зимав сегашниве гуми. Тогаш одприлика платив 10.000 денари од гума.
Еве ги сегашните цени. Прашував само за Гудјеар, Данлоп и Континетал. Цените се со пресметани попусти.

Стоп-Го:
Goodyear Eagle F1 Assymetric 2 235/45R17 94Y = 8.680 денари од гума

Мотоцентар:
Continental CSC5 235/45R17 94Y = 8.400 денари од гума.

Пнеуматик:
Continental CSC5 235/45R17 94Y = 7.750 денари од гума
Dunlop Sportmaxx RT 235/45R17 94Y = 7.470 денари од гума.

Kлинчар Неготино - Овие цени се без попуст, за попуст морало лично со газдата, кој моментално не бил во фирмата
Goodyear Eagle F1 Assymetric 2 235/45R17 94Y = 11.400 денари од гума
Conti CSC5 235/45R17 94Y = 8750 денари од гума.

Најзагреан сум за Гудјиарот, но ова што немаат XL варијанта од никоја од гумиве ептен ми го расипа меракот за новиве гуми.
« Последно менување: 28 Април 2014, 11:36:49 am Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #3650 на: 28 Април 2014, 11:04:18 am »
Види несакам да звучам погрешно, но размисли .. и така  имаш уште малку за возење, што не пробаш да се јавиш кај тој увозникот што е некаде накај југоисточна мкд, јарре што го фалеше за цени, да прашаш дали може да ти набави такви такви што сакаш и за колку време. Во случај да не може,некој од форумов мислам дека имаше искуство со купување гуми од Солун, ем ќе се прошеташ, ем гумите веќе ти се за фрлање, ем поефтино малку ќе те фати (таман колку за патот)

Присутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #3651 на: 28 Април 2014, 11:06:34 am »
На фирма ми е колата, така да и гумите ќе ги плаќам жирално, од Грција одпаѓа варијантата со тоа. Ќе се јавам уште кај Клинчар што го препорачуваше Јаре да видам што има да понуди. Како и да е, цениве на гумиве сега се сосема коректни, единствено ми е проблем што немаат XL.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #3652 на: 28 Април 2014, 11:19:03 am »
Гумите се жива материја, како и секој производ кој се нуди на пазарот. Некој напредуваат други назадуваат, класификацијата е тотално небитна и ирелевантна. Типичен пример е Semperit, скоро на сите тестови е подобар од половината набројани во "Премиум"..

Се согласувам :) Разликата е што не се лоши премиумот, туку се добри овие непремиум.
Кај премиум гумите многу потешко ќе налеташ на шит производ (има исклучоци, michelin energy bullshit, pirelli p-nemiteknuva и слични), а кај овие непремиум ќе се најде некој добар примерок. Работата е да се најде, а после е лесно :)

Гледам кај нас, Hankook S1 Evo 2 беа со цена ко` Conti Sport Contact, може и нешот поскапички. А баш им се „сукав“, викам, поефтини сигурно ќе бидат, а доста се фалени. Кад оно - ку*ац!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #3653 на: 28 Април 2014, 11:43:10 am »
Vidi vo Tuning centar javi se da ti dade broj od uvoznikot na Toyo, niv poveketo modeli na lager im se vo XL verzija.
Moite se isto taka XL mislam.

Valjda ke se najde nesto.

Присутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #3654 на: 28 Април 2014, 12:01:48 pm »
Доста лоши оценки ми имаат Тојо на тестовите, не ми се допаѓа тоа, иако имаат и одлични модели на гуми. Еден од тие три модели треба да е, во краен случај ќе одам можеби со Мишелин Пилот Спорт 3 кој биле во XL варијанта. Иако уште не сум сигурен колкава е разликата помеѓу XL  и нормалните гуми. Барам XL исклучиво оти се работи за тешка кола, а до сега со XL варијантите на гумиве сум немал проблеми со цицки на гумите, напукнати страници, оштетени бандажи и сл.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #3655 на: 28 Април 2014, 12:19:54 pm »
Јас би ти препорачал од она во Пенуматик што и да избереш нема да згрешиш.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #3656 на: 28 Април 2014, 13:09:18 pm »
Немој да заборавиш дека XL варијантата е потврда гума во секој поглед, правена за поголеми товари.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #3657 на: 28 Април 2014, 14:34:54 pm »
Не ми смета крутоста воопшто, а и заради предниот погон и тешкиот мотор поставен напред мислам деак дури повеќе одговараат за тоа возило. Исто така динамиката неможе да страда од потврди гуми што е уште еден плус. Сепак изгледа увознициве решиле да не ги носат оваа сезона.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #3658 на: 28 Април 2014, 17:36:12 pm »
Кај го најде клинчарот за гуми многу разлика од стоп-го за овој модел скоро  3000 ден Goodyear Eagle F1 Assymetric како што ти се пишани цените погоре.....

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557