Автор Тема: Камп приколки, еуро куки и такве ствари  (Прочитано 39092 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
Одг: Камп приколки, еуро куки и такве ствари
« Одговори #45 на: 20 Февруари 2014, 23:59:35 pm »
^како што гледам по сликиве од камповите,сите имаат дебела сенка,сигурно не ти е приколката директ на сонце изложена

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #46 на: 21 Февруари 2014, 00:03:36 am »
^како што гледам по сликиве од камповите,сите имаат дебела сенка,сигурно не ти е приколката директ на сонце изложена

сенката не те спасува од топлотен удар... колку е загреан воздухот, толку е и во сенка... а ако си на сонце тогаш додаваш уште 40-50%

е сега, ме мрзи да ја барам сликата што ја сликнав лани.. во скопје имав температура од 56 степени, на сонце... рачунај во гејлада колку било тогаш, ако земеш во предвид дека таму е секогаш потопло за минимум 10 степени... а и што мислиш, зашто повекето грци се црни?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен acekovac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 199
« Одговори #47 на: 21 Февруари 2014, 00:21:38 am »

сенката не те спасува од топлотен удар... колку е загреан воздухот, толку е и во сенка... а ако си на сонце тогаш додаваш уште 40-50%

е сега, ме мрзи да ја барам сликата што ја сликнав лани.. во скопје имав температура од 56 степени, на сонце... рачунај во гејлада колку било тогаш, ако земеш во предвид дека таму е секогаш потопло за минимум 10 степени... а и што мислиш, зашто повекето грци се црни?

zatoa sto se azijati zatoa, pogledni turcin i pogledni grk:) nemat blaga veza so anticki grci
crni so brada i mustaki
i ne e tocno deka na leto e potoplo tamu od ovde
tuku ja zatruvme temava, za ova treba posebna tema "kamp vs soba" :) jas se povlekuvam

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #48 на: 21 Февруари 2014, 00:41:19 am »
Тие што хејтаат кампови, можам само да ви кажам дека или не сте доволно опремени, или не кампирате правилно, или не кампирате на правото место.

Ние фамилијарно одиме во камп од кога јас знам за себе, а јас имам 29 години.

Локација: Platanitsi, 3 километри пред Sarti, на средниот крак на Халкидики.

Услови: Струја, вода, простор колку сакаме, плажа на 20 метри од нашата приколица. Сабајле отварам врата од приколица не гледам зграда, не гледам хотел, не гледам улица, не го гледам комшијата. Гледам море. Мир, тишина, опуштеност и незамарање. Нема мирис на асфалт, нема мирис на ѓубре, нема мирис на ништо такво. Има мирис на море, бор и чист воздух.

Приколица со сите потребни услови. WC во самата приколица, монтажна туш кабина пред приколицата, настрешници, сопствена кујна (надвор од приколицата, секако, а има и внатре) и сите потребни додатоци. Плус, во самиот камп на 50 метри од мене има тоалети со туш кабини кои се чистат 3-4 пати на ден. Не е ова Охрид па да се чистат тоалетите првиот понеделник секој втор месец.

Не се замарам со тоа кога треба да одам на ручек. Не се замарам со тоа кога ќе „одам на плажа“ пошто немам потреба да одам на плажа. Плажата ми е на 20-30 метри. Одам, се пуштам у море, се враќам пред приколица, удирам еден туш и читам книга на раат. Нити се замарам со влечкање до плажа со милион торби, лежалки и останати пропратни глупости, нити пак се замарам да дремам на плажа ко мисир во песок цел ден и да вртам гз на лежалка. Одам кога ми се оди, се враќам кога сакам.

Дружењето што го има во камп не може да го има во ниту еден хотел или вила или што и да е. Со комшиите си пиеме кафе кога ни се пие, сите се пријателски настроени, не викаат и ги викаме на ручеци, некој ќе оди по риба, ќе фати малку повеќе па ќе подели по комшиите, па скара вртиме пред приколица, сите тие убави, прекрасни работи.

Камп? Камп е прекрасна работа. Ако си соодветно опремен секако.

p.s. Да, на сонце ни е приколицата. Цело време се отворени прозорите, цело време дува и никогаш не се случило да имаме проблем со „топлотен удар“. Во приколицата имаме еден портабл безшумен вентилатор кој го пуштаме по потреба. Доколку ептен фати припек (а реално, не се случува пошто секогаш има ветерче кое соодветно разладува) можам да се бутнам под туш или да претрчам до плажа и да се бутнам во море.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
« Одговори #49 на: 21 Февруари 2014, 00:50:20 am »
Prikolkava ti stoi stacionirana vo kamp ili ja mknes nataka navaka i edno info ako moze koja e cenata vo kampot i sto dobivas od uslovi struja voda ???

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #50 на: 21 Февруари 2014, 00:55:25 am »
Тие што хејтаат кампови, можам само да ви кажам дека или не сте доволно опремени, или не кампирате правилно, или не кампирате на правото место.

Не се замарам со тоа кога треба да одам на ручек. Не се замарам со тоа кога ќе „одам на плажа“ пошто немам потреба да одам на плажа. Плажата ми е на 20-30 метри. Одам, се пуштам у море, се враќам пред приколица, удирам еден туш и читам книга на раат. Нити се замарам со влечкање до плажа со милион торби, лежалки и останати пропратни глупости, нити пак се замарам да дремам на плажа ко мисир во песок цел ден и да вртам гз на лежалка. Одам кога ми се оди, се враќам кога сакам.

Дружењето што го има во камп не може да го има во ниту еден хотел или вила или што и да е. Со комшиите си пиеме кафе кога ни се пие, сите се пријателски настроени, не викаат и ги викаме на ручеци, некој ќе оди по риба, ќе фати малку повеќе па ќе подели по комшиите, па скара вртиме пред приколица, сите тие убави, прекрасни работи.

Камп? Камп е прекрасна работа. Ако си соодветно опремен секако.

Ете, само две од работите со кои апсолутно се сложувам (не дека со другите не, ама нашето кампување беше различно од тоа што ти го тераш :)).

26 години имам, у камп од роџење па се до 22 год. Веќе 4 години не. До пред 10ина години се фураше Треска 320 која беше ужас, за после тоа да биде заменета со еквивалентна Адрија.

Ми прекурчи да идам до WC за све, да неам клима и секој што ќе помине да ми зјапа у тањир. Има и upsides али пре би смешЧај.

Не викам не... Али ако турата што ја правевме со невестата и кучето ја теравме со сместување во хотели/мотели/хостели или што и да е, ќе не’ кошташе многу повеќе финансиски и многу ќе ни се искомплицираа стварите, а башка ќе одземеше дел од авантурата :)

Радо би пак да одам. Уште утре би идел :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #51 на: 21 Февруари 2014, 00:57:18 am »
@Vlatce: Приколицата е во камп цела сезона (од крај на Април до крај на Септември), а вон сезона е на плац со други приколки во Сарти. Нема логика влечењето приколица веќе, плус на ниедна кола немаме кука.

Условите веќе ги набројав - струја и вода има, со тоа што на тебе останува да си пуштиш (и подзакопаш малку во земја) струен кабел до трансформаторче и црево за вода до поставените чешми. Водата не се пие, секако.

Цена, ПП.

@velestrumf: Секој вид на кампирање си има сопствено задоволство. Со оглед на тоа дека моите поминуваат значително време во камп секоја година, нема зошто не би биле целосно опремени.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #52 на: 21 Февруари 2014, 01:00:07 am »
Бат афскроз :)

Зборот ми беше за плажите и тие чуда :) Секако дека и ја би сакал на 20-30 метра да ми е плажата, ама на нашето кампување плажи беа апстракција :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #53 на: 21 Февруари 2014, 01:06:59 am »
Памтам кога бев ептен мал и одевме со моите на истово место со Треска 303, од оние бело-помаранџестите што тук-тамо сè уште се шуткаат низ градов. После тоа имавме пак Трескина приколица на која комплет и го сменивме кровот (пошто место да биде од едно парче, беше од 4 или 5 и пушташе вода. Моменталната приколица ја имаме 10-тина години, татко ми ја влечеше од Германија, каде што е купена половна ама во одлична состојба. Пу-пу, до сега никакви проблеми.

Едит: Приколицата си има и греење. Практично за месеците кога е уште ладно.

Памтам кога бев мал немаше донесено вода, па имавме едно канистерче од 15-20 литри обесено на висока троножен држач, па моите ме праќаа еднаш дневно до чешма да одам со 2 канистри по 5 литри да донесам вода и да го наполнам тоа. Се бунев, ама интересно ми беше. Па немаше ни струја, па карти игравме на плинска ламба.. Па со деца од камп вамте-тамте по плажи навечер, па први скриени пољупци..
« Последно менување: 21 Февруари 2014, 01:17:51 am zeroSignal »

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
« Одговори #54 на: 21 Февруари 2014, 01:34:32 am »
Hahaha ludi raboti se desavaa po kampovite..Imase nekoj draz toa vreme povekje druzba sega nekako kamperskiot zivot ne e kako porano ima premnogu komoditeti..mislam vo pozitivna smisla.
Lani vlegov vo eden kamp izmegju platamona i nea pori eden e toj do platamona palace hotelot..Mi se primoca i tropam na recepcija u 11 navecer i izleze eden rusin go zamoliv fino za toalet i tipceto kulturno mi pokaza kade da idam.Navlegov u kampot i se zaprepastiv u pozitivna smisla...Parceli ogradeni so ziva ograda visoka skoro 2 metra radi intima i privatnost vnatre imas cesma betonirana so korito za sadovi,ormance za struja i satelitska antena so kabel.Drva so ogromni krosni senka kolku sakas.Vlagam u wc mirizba na vanila cisto apoteka briseni ogledala vo sekoe wc daska so kapak toalet i onie hartii sto se stavaat na kapakot od soljata.Do sekoe ogledalo sapun tecen cisti plocki nema zrno pesok..Ekstra na sekoj bi mugo preporacal kampot da znaev kako se vika ama toj e edini tuka do hotelot..

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #55 на: 21 Февруари 2014, 01:42:24 am »
Љубам такви изненадувања... Рецимо, у тоалетот у Чешка, санитарната опрема беше од Villeroy & Boch. Да ти е жал гомце да пуштиш у тоа ебаго :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #56 на: 21 Февруари 2014, 01:44:48 am »
Everyone's going around the world enjoying themselves...

and I'm just sitting here masturbating.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1311
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #57 на: 21 Февруари 2014, 07:21:54 am »

1.09 и 1.46

Приколицата за која што збори Класниот.

Од истиот издавач на видеото имате повеќе видеа за доловување на состојбата.

Најдобар термин е 15 Јуни до 15 Јули. После ни клима не спашава билокаде у грчка, осим да дремеш на клима у апартман.
Затоа јас го обожавам Скопје, од 15 Јули до 15 Август. Све е кул, сите Скопјани се отидени дома :) Се паркира сегде. Клима дома, на работа, у кола....

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #58 на: 21 Февруари 2014, 08:11:37 am »
Кој рече дека во камп нема тврдо WC?
Кој рече дека во камп нема клима?
Кој рече дека во камп нема кујна?
Кој рече дека...

Камп по свој мерак и приколка по свој мерак е едно од најдобрите работи на планетава. Секако за грчки камп зборувам не за МК.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1311
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #59 на: 21 Февруари 2014, 08:47:59 am »

Инаку приколки има колку сакате на плацевите во Солун, и сеуште редовно се носат од Европа. Цените им се генрално како и Германските на пример, со тоа што предноста ти је идеш купуеш, ставаш у камп и крај на прикаската.

Е сеа, колку што мене ми је познато, само овој камп погоре, сеште ја тера камп културата, со лимитирана урбанизираност, без плацеви, без сардинско лепење со комшии, и според мене, најчистото и тиркизно море во Грција. Ако го снема, ќе престанам да бидам кампер, бидејки не сакам да помислам на сардинските кампови.

Јас не ве канам на посета ( пошто нели идам на одмор ) и само еден лик од форумот спремен сум да го издржам на ден два ( си знае кој е ) . Сите останати, добронамерници, пролазници, заинтересирани, од мене добиваат кафе и саат време дружба.

Не сум крив ако се навлечете. :)

Иначе, хинт за местото, не е директ во кампот Platanitsi туку малку гледано надвор од него ( иако е истата рецепција ) На случајни пролазници, нема да им текне да затераат по тоа патче.