Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476876 пати)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8640 на: 27 Јануари 2023, 12:50:13 pm »
Се спомна нагоре проблем со влага, па годинава и јас имам мака. До сега не сме имале никаде ама годинава еве. Дали има некој искуство со одвлажнувачи?
Вреди ли да купам, бидејќи очигледно е дека годинава е проблем со времето. И дали има филтри за нив, да не биде за една употреба само.

Дали се бара кај нас(изборот е скоро 0) или да барам од странција?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
« Одговори #8641 на: 27 Јануари 2023, 14:26:11 pm »
Се спомна нагоре проблем со влага, па годинава и јас имам мака. До сега не сме имале никаде ама годинава еве. Дали има некој искуство со одвлажнувачи?
Вреди ли да купам, бидејќи очигледно е дека годинава е проблем со времето. И дали има филтри за нив, да не биде за една употреба само.

Пробај го ова ако не најдеш кај нас салам одвлажнувач:
https://www.lavkomerc.mk/product-category/proizvodi/odrzuvanje/apsorberi-za-vlaga

Не верував оти има капацитет да одвлажнува, ама кога го ставив во мала спална на северна страна која зимата генерира доста влага, за неполна недела пластичниот сад имаше пола кило вода во него.
Една таблета се троши цела кога ќе наполни цел сад најверојатно, и после треба да купиш нова таблета.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1839
« Одговори #8642 на: 27 Јануари 2023, 14:30:34 pm »
функционираат и оние од Веро јамбо што се апсорберите испорбано и збира вода

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5559
« Одговори #8643 на: 27 Јануари 2023, 15:40:24 pm »
Чаре за ова, имам еден објект на нива,  ќе се  работи на пролет/лето дури, имав изпозатворено  се  секаде на таванот пред да се поднамести стирппор со ситна мрежа како за сеење,  немаше гајле цела година  ама еве се мушнал некако некој глушец.. Имам нешто гипс останато таму, ќе држи  да нашлакам или да не го јадат и него?  Или да земам лепак да нашлакам?

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1078
« Одговори #8644 на: 28 Јануари 2023, 19:26:43 pm »

Зависи за каква влага станва збор, ако е за влага настаната од кондензација на џамојте шо фаќаат одвлажнувач дефинитивно ти брка работа. Јас го купив годинава и немам појќе проблеми со кондезнација дури и ко ќе се сушат алишта дома.
Gorenje 380W 14 000 ден, мислам дека беше за 35-40 квадрати за 15 000 ден го имаш истиот малце појак и за појќе квадрати.
Во Ск имаш избор на одлажнувачи во нептун,техномаркет.... до стадионот кај шо се лоцирани

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #8645 на: 28 Јануари 2023, 19:31:31 pm »

Пробај го ова ако не најдеш кај нас салам одвлажнувач:
https://www.lavkomerc.mk/product-category/proizvodi/odrzuvanje/apsorberi-za-vlaga

Не верував оти има капацитет да одвлажнува, ама кога го ставив во мала спална на северна страна која зимата генерира доста влага, за неполна недела пластичниот сад имаше пола кило вода во него.
Една таблета се троши цела кога ќе наполни цел сад најверојатно, и после треба да купиш нова таблета.

Ова играчка е имав купено еве 2 месеци поминаја не е садот уште полн со вода :) Одвлажнувачот ко ќе се сушат алишта дома вади 1л вода за 3h а има капацитет за 16л вода во 24h

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #8646 на: 28 Јануари 2023, 19:32:14 pm »

Зависи за каква влага станва збор, ако е за влага настаната од кондензација на џамојте шо фаќаат одвлажнувач дефинитивно ти брка работа. Јас го купив годинава и немам појќе проблеми со кондезнација дури и ко ќе се сушат алишта дома.
Gorenje 380W 14 000 ден, мислам дека беше за 35-40 квадрати за 15 000 ден го имаш истиот малце појак и за појќе квадрати.
Во Ск имаш избор на одлажнувачи во нептун,техномаркет.... до стадионот кај шо се лоцирани

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
И колку ти е влага кај што спиеш и кај што седиш? Колку беше пред ова?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43723
  • Il Moderatore
« Одговори #8647 на: 28 Јануари 2023, 19:49:04 pm »
Дечки, сте пробале во вакви зимски, влажни периоди да пуштите климите малце на „dry“, да ви го одвлажни воздухот? Би требало да функционира, днвено 2-3 пати по полсаат, би требало да ги намали ефектите од кондензации и јаки влажности.
Јас немам вакви проблеми, ама сум ја видел функцијава на сите климатизери, па би требало да е корисна.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #8648 на: 28 Јануари 2023, 20:01:10 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
И колку ти е влага кај што спиеш и кај што седиш? Колку беше пред ова?

Го купвав појќе за предниот период кога не го пуштав парното или за на сабајле да спречам конензација на џамојте, сега ретко некогаш го пуштам само на вечер. На приземје кај шо ми е дневната преку ден влажноста е од 50-52 %, а на сабајле пред да пуштам греење е од 56-58%. Во спалната на 1рв спрат се наоѓа поголема е влажноста (а не знам како можи ) на сабајле се случва да е и 68% а не го пуштам таму одвлажнувачо ми смета не можам да спијам. Како и да е дома немам муфла нигде на зидојте предизвикана од влага

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8649 на: 28 Јануари 2023, 20:05:59 pm »
Дечки, сте пробале во вакви зимски, влажни периоди да пуштите климите малце на „dry“, да ви го одвлажни воздухот? Би требало да функционира, днвено 2-3 пати по полсаат, би требало да ги намали ефектите од кондензации и јаки влажности.
Јас немам вакви проблеми, ама сум ја видел функцијава на сите климатизери, па би требало да е корисна.
Ама така ќе ти лади. А и често зимно време е сув воздухот заради загревањето на воздухот, а не влажен.

Односно ако надвор е 0 степени и 99% влажност, кога ќе влезе внатре тој воздух станува 25ц и 25% влажност. И 3 од карти 28%. Што е сеуште сув воздух. Со бањање и готвење, ајде нека стигне максимум 45% при 25ц. Тоа не е многу.

Јас лани преклани и навлажнувачи ставав.

Со малку луфтирање би требало многу брзо да паѓа влагата во овој период. Затоа ме интересира од каде толку влага?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3015
« Одговори #8650 на: 28 Јануари 2023, 20:26:06 pm »
Кај мене околу 60-65% влажност се движи. Само со клима се греам. Таа влажност океј е или да земам навлажнувач?

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8651 на: 28 Јануари 2023, 20:27:12 pm »
Кај мене околу 60-65% влажност се движи. Само со клима се греам. Таа влажност океј е или да земам навлажнувач?

Излуфтирај.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #8652 на: 28 Јануари 2023, 20:31:38 pm »

So navlaznuvac se zgolema vlaznosta, a so odvlaznuvac se namalva. Preporacliva vlazost e od 40-60%.
Ubo ti rekoja lufturaj na sabajle i pred legnuvanje

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
ЕКО куќи
« Одговори #8653 на: 28 Јануари 2023, 20:45:14 pm »
Какомшто кажав годинава првпат имаме влага, инаку не. Греењето е исто 6 години уназад, со исклучок сменивме пелети наместо дрва.
Се работи за оваков тип на влага во ќошевите.

Многу е изразено на крајот до џамот, каде се работи за единечен, другите се дупли.

Го донесов xiaomi humidity sensor во дневна и покажува ова:

Занемарете ја историјата, стоеше во доба каде ми беше изгасен радијаторот.

Моментално прочистувач најдов само во Битем, на друго место нема ништо. Многу ми го пофалија овој од Whirlpool ама исто нема лагер: https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10268&product_id=74101

Собата се луфтира секое сабајле.

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3015
« Одговори #8654 на: 28 Јануари 2023, 20:57:19 pm »

So navlaznuvac se zgolema vlaznosta, a so odvlaznuvac se namalva. Preporacliva vlazost e od 40-60%.
Ubo ti rekoja lufturaj na sabajle i pred legnuvanje
Океј фала многу