Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1504832 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #330 на: 27 Март 2012, 21:19:42 pm »
@osmica idejata e top. A toa sto tvrdis deka e nonsens treba da vidis demo i posle da komentiras. Lugjeto ostanuvaat bez zborovi i toa gradezni inzeneri i arhitekti ti kazuvam.

Nema organiziran pazar na imoti kaj nas. Agenciite se gola voda. Odi na www.imoti.bg i vidi kako e na primer. Sekoja cest. Se e pisano. Se znae vo BG kako se kupuva stan preku broker koj zema provizija da (e nema besplatna banica nikade ili besplaten rucek). Taka e posigurno. Iako nemaat imotni listovi od katastar sepak postojat Notarijalni aktovi itn..

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3465
« Одговори #331 на: 03 Април 2012, 11:27:08 am »
@osmica: Гледам архитект си, па да те прашам дали „реновираш“ куќи. Сакаме да реновираме ако тоа може да се нарече така. Значи се работи за барака која над неа е изградена куќа, е сега бараката е обиколена со сендвич ѕидови. Таа барака сакме да ја срушиме и на тоа место да поставиме ѕидови што би формирале соби. Е сеа дали праиш ти вакво нешто и дали се нафаќаш да дадеш понуда?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11749
  • Архитект
« Одговори #332 на: 03 Април 2012, 11:32:54 am »
Јас сум проектант не сум изведувач. Ако ви треба услуга во врска со проектирање на просторот, тука сум. Ама ако сакаш од мене понуда за материјал, мајстори и изградба, тоа не го правам сеуште.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6185
  • 69
« Одговори #333 на: 05 Април 2012, 07:59:48 am »
Еве еден пример за дрвена куќичка, викендичка, боли глава...
Истата е изградена од дрвени трупци и камења...Прекрасно нешто...
Еве и линк за повеќе идеи и решенија:
http://gallerybackup.net/view/46d04/wooden_houses_from_the_fairy_tales.html

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #334 на: 05 Април 2012, 09:21:49 am »
 :o  :o  :o  :o

Сеа знам што сакам од Дедо Мраз  ;D  ;D  ;D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #335 на: 05 Април 2012, 10:02:21 am »
Еве нешто од мене за викендица....

Повеќе за куќата ....

http://www.contemporist.com/2012/04/01/casey-key-guest-house-by-totems-architecture/

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #336 на: 05 Април 2012, 13:47:21 pm »
Грдо е без рамен кров...
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1855
« Одговори #337 на: 05 Април 2012, 14:07:45 pm »
Чим има луѓе што се занимаваат со граџевиња, ајде совет да ми дадете.
Кое е најпаметно решение да ја заградам терасатам, бидејќи дува у п.м. Значи нема да се прави соба за спиење или слично, туку сакам да ја заштитам од дожд и ветар, летно време би се користела како нормална тераса.
Се мислам дали да ја преградам со прозори, од кој сите би се отвоарале, и би добил стакларник, кој ќе ме свари летно време а ќе биде одлична изолација за зимно време, или пак да ставам од оние најлоните што ги ставаат по кафичи и се собираат во ролна, како зимно време би спречил цело ѓубре од доле на некој чуден начин го дува ветер и е кај мене на тераса, ама затоа би добил потполно функционална тераса летно време и никаква или незначителна изолација зимно време.
Периодов планирам и да прошетам по фирмиве да се распрашам, ама ако има некој искуство, секаков совет е добредојден.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43907
  • Il Moderatore
« Одговори #338 на: 05 Април 2012, 14:11:06 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6185
  • 69
« Одговори #339 на: 05 Април 2012, 14:14:30 pm »
Треба да се види терасата на лице место...Така можда би ти дале подобра идеја...Тоа со прозорите ти е одлично, но е прескапо...Најефтината варијанта е со најлоните но не изгледа добро...Изгледа безвезно некако...Единствено може да влезат во комбинација монтажни панели изработени од лексан...Ем лесни, ем поефтини од прозори со стакло, а подобри од најлон...Значи се зависи од местоположбата и условите на теренот... :) Во моментов тоа ми текна...Друго не ми текнува, можда на некој некоја друга идеја ке му дое на памет...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55046
  • Махер
« Одговори #340 на: 05 Април 2012, 14:19:21 pm »
Ако го затвараш, отиде балконот, никогаш нема да биде нормален. Земи затвори го со прозори, стави изолација на ѕидовите, и крсти го остава. И мирна глава.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1855
« Одговори #341 на: 05 Април 2012, 14:22:00 pm »
На Симио идејата е добра, ама не е за кај мене на тераса, после ќе ставам слика и ќе види зошто, бидејќи има три должини, односно две страни и косина или како ли побогу да објаснам.
Значи како што вика Сале, најубаво е прво да се види на лице место, затоа сега прашав само за идеја.

Ако го затвараш, отиде балконот, никогаш нема да биде нормален. Земи затвори го со прозори, стави изолација на ѕидовите, и крсти го остава. И мирна глава.
Несакам така, јас збеснувам затворен во зграда, сонувам за куќа, и сега и тој малку отворен простор да го правам остава несакам.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #342 на: 05 Април 2012, 14:27:37 pm »
калимеро, дај слика па ќе видиме.

Јас планирав да ти предложам да направиш монтажни рамки со лексан кои по потреба ќе ги монтираш. Ама прво слики.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55046
  • Махер
« Одговори #343 на: 05 Април 2012, 14:34:48 pm »
Колку повеќе комплицираш, толку поскапо и поголема шанса да се заебе. Од тие причини, не ставив шибери и остали ствари, туку класика врати кај мене. Си има тоа зошто е... :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #344 на: 05 Април 2012, 14:38:29 pm »
Чим има луѓе што се занимаваат со граџевиња, ајде совет да ми дадете.
Кое е најпаметно решение да ја заградам терасатам, бидејќи дува у п.м. Значи нема да се прави соба за спиење или слично, туку сакам да ја заштитам од дожд и ветар, летно време би се користела како нормална тераса.
Се мислам дали да ја преградам со прозори, од кој сите би се отвоарале, и би добил стакларник, кој ќе ме свари летно време а ќе биде одлична изолација за зимно време, или пак да ставам од оние најлоните што ги ставаат по кафичи и се собираат во ролна, како зимно време би спречил цело ѓубре од доле на некој чуден начин го дува ветер и е кај мене на тераса, ама затоа би добил потполно функционална тераса летно време и никаква или незначителна изолација зимно време.
Периодов планирам и да прошетам по фирмиве да се распрашам, ама ако има некој искуство, секаков совет е добредојден.

Најдобра варијанта ти е алуминиум профили со обични прозори. Ем ќе го имаш погледот ем ќе можиш да ги отвориш сите. Само види што нудат кај нас.
Овие најлони, лексани, се фејк работа. Лошо изгледаат и немаат некоја незнам каква функција.
Сепак дај слика, па да видиме што можи да се направи.