Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1676251 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45194
  • Il Moderatore
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #5730 на: 03 Август 2014, 13:05:16 pm »
Ех, разбирам :) Ама треба да посочиш дека имањето на таков стар хардвер поготово ако се работи за кориснички машини, претставува потенцијален ризик за поголеми трошоци отколку набавка на нов (да речеме со 3 годишна гаранција и ОЕМ OS на него).
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5731 на: 03 Август 2014, 13:37:48 pm »
Сето тоа е многу логично, но на жалост тие што одлучуваат не секогаш се раководат според логика (или потреби). Во меѓувреме ние што сме задолжени со одржување се „занимаваме„ со главоболки од секаков вид.  :)

Инаку еве поточно за што зборував:
http://winaero.com/blog/microsoft-to-block-old-versions-of-skype-for-windows-and-os-x-forces-users-to-upgrade/

И еве мал трик за да се користи верзија 5.5
http://winaero.com/blog/how-to-fix-the-error-about-outdated-version-of-skype-and-continue-to-use-older-versions/
Мене ова не ми брка баш работа, пошто сакам да се обидам да ја „проработам„ 4.2.0.187 верзијата.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #5732 на: 03 Август 2014, 14:07:25 pm »
http://www.youtube.com/watch?v=B6192ie9MbU
Баби и жаби... ако менаџментот на фирмава нема намера да мења 10+ години стар хардвер, СИГУРНО ќе ги убедам да купат лиценци за нов (и скап) оперативен систем. Патем станува збор за десетици и десетици машини, прашање е дали воопшто дисковите се доволно големи за 8ца и неопходен софтвер.

Искрено се надевам дека не работиш ИТ некаде.

Не ми прави психоанализа. Не си ни кадарен, ни повикан.

Ти рече дека компјутерот ќе се користи за сурфање, не во фирма. Јас само ставив видео кое покажува дека, ако можеш да најдеш драјвери, можеш да направиш надградба на оперативниот систем, без да го надградиш хардверот. Ако машината нема барем 512МB рам, дури и со XP не е соодветна за сурфање на модерниве интернет страници, особено ако во позадина работи Skype.

Претходно пиша дека Микрософт сака им ги земе парите на оние со 10 години стар хардвер. Кои пари? Најголем дел од нив користат пиратска верзија.

Со оглед на тоа што во се наоѓаш заговор, се надевам дека не работиш во било кој сектор на позиција каде што се носат важни одлуки.

На крајот на краиштата, земи користи си Линукс, не му давај пари на Бил Лукавиот. И така ќе ги донира за вакцини или некој сличен отров.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5733 на: 03 Август 2014, 14:10:51 pm »

Другово не го коментирам, за линуксот ќе се согласам дека си во право.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #5734 на: 03 Август 2014, 14:21:48 pm »
Немаше потреба да го коментираш ни видеото, ама ај...

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5735 на: 03 Август 2014, 17:39:10 pm »
Со оглед на тоа што во се наоѓаш заговор, се надевам дека не работиш во било кој сектор на позиција каде што се носат важни одлуки.

И јас. За жал, во голем дел од светот морони си изгласуваат морони кои после носат моронски одлуки.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5736 на: 03 Август 2014, 17:46:35 pm »

Вие неразделни другарчиња сте, а? :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5737 на: 03 Август 2014, 17:48:52 pm »
За жал, не сме се запознале лично, но се надевам дека тоа ќе се смени. Дои и ти.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #5738 на: 03 Август 2014, 21:07:17 pm »
Дој*, освен ако не мислите да се доите не пиво ;D.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #5739 на: 08 Август 2014, 12:04:36 pm »
Откога го форматирав компјутерот звучниците почнаа да ми шуштат,грчат,бучат. И мора да го извадам кабелот отпозади за да не бучат и го ставам само до пола и тогаш не бучат ама свири само едниот звучник. Што ќе да е проблемот?
Пробав повеќе драјвери но пак исто...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5740 на: 08 Август 2014, 12:53:08 pm »

Си проверил со други звучници?
А може и да те заебава кабелот... стави прво други звучници, или слушалки, на истиот аудио џек/излез. Одговорот веднаш ќе го добиеш.

Ако е исто со различни звучници/кабли/слушалки... значи џекот за излез (или приклочокот или нешто од електрониката за него) се отидени. Во тој случај провери како иде на излезот за слушалки.

Инаку еве поточно за што зборував:
http://winaero.com/blog/microsoft-to-block-old-versions-of-skype-for-windows-and-os-x-forces-users-to-upgrade/

И еве мал трик за да се користи верзија 5.5
http://winaero.com/blog/how-to-fix-the-error-about-outdated-version-of-skype-and-continue-to-use-older-versions/
Мене ова не ми брка баш работа, пошто сакам да се обидам да ја „проработам„ 4.2.0.187 верзијата.

Само да јавам дека проблемот е решен, со истиот метод како што вели во линкот погоре а оригинално за ова е јавено овде (кој ако не Русите):
http://skype-open-source.blogspot.ru/2014/08/workaround-about-skype5x-your-version.html

Со тоа што методов си функционира и со 4.2.0.187 верзијата што мене ми требаше.
Значи само треба да логирање на Скајп 3.8, со штиклирани опции за аутостарт и аутологин. Потоа следното пуштање на било која верзија од Скајп би требало да се стартува без проблеми.
(Скајп 3.8 не мора да се инсталира, може и само да се активира ЕХЕ од инсталиран 3.8 земен од било каде)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30821
    • CARclub.mk
« Одговори #5741 на: 19 Август 2014, 11:15:03 am »
Дечки, дали некој знае каде (и дали) во Скопјево може да се најде анти-рефлексивна фолија за екран од лаптоп?

Лаптопот ми е со рефлексивен екран и максимално ми иде на нерви кога треба да го користам надвор. Ме боли глава после 5 минути од рефлексиите.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5742 на: 19 Август 2014, 12:09:14 pm »
Затоа треба да купувате HP, имаат одлични машини од нормалниве класи и цени со мат екран.
Такви фолии порано имаше во онаа продавница за галантерија за мобилни, не знам како се вика ама се наоѓа веднаш до Палма слаткарницата карши Тобако 2. Имаше и од фолиите што го намалуваат аголот на гледање за да не ти ѕирка некој. Ако можеш да најдеш телефон да прашаш... може некој ќе се сети како се викаше продавницата.

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 543

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #5744 на: 24 Август 2014, 18:51:46 pm »
Ај помош малку ми треба, не сум устручен у вие работи баш...

Имам WR740N со дд врт вирмвер (флешуван пред 5-6 месеци) и поради проблеми со интернет конекција мислев да не е до него проблемот, па си реков да го флешнам на фабрички. Не успеав да го најдам фајлот за враќање на фабрички од врт (сега го имам) па му флешнав фабрички врз врт то. (глупост направив, да). Направив хард ресет 30/30/30 и рутерот зрачи вај фај но немам интернет конекција оти не е сетирана вајда. Проблемот е што не можам да се најавам никако на рутерот за да го флешнам фајлот.
192.168.0.1 и 1.1 не работат. Некој за помош?

Фала, поздрав.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that