Автор Тема: Тојота Корола1.5 (M15AFKS)  (Прочитано 1713 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Тојота Корола1.5 (M15AFKS)
« на: 22 Мај 2026, 23:01:48 pm »
Денеска, утре, никако да скоцкам време, и веќе помина повеќе од пола година со Королата.
Време е за едно ферманче.

Морам да признаам дека бев малку заведен под влијание на трендовите и првичната идеја беше Корола Крос.
На хартија се ми одговараше, димензии, технологија...меѓутоа при прво седнување се отрезнив и си реков дека не фрлам толку пари за седење како во Тамче.
Но, сеуште имав мерак за хибрид, и вниманието го свртев кон Королата. Направив неколку тест возења, прекрасна кола. Особено ми прави мерак меката и тивка амортизација, и конечно квалитетно озвучување откога почна да се форсира фабричко аудио во колите.
Меѓутоа, по првобитната еуфорија и откако присобрав повеќе информации, неколку моменти ме одвратија.
Прво, никако не можев да го преџвакам моментот дека ќе плаќам беспотребно опрема која никогаш нема да ја искористам, како греење волан и седишта, лумбарна поддршка, и сл.
Понатаму, хибридот е економичен низ град, на отворено троши исто како бензинец, земено во обзир дека моите потреби се променија и последниве години се 40/60 град/отворено. Градската се намали со службено возило, и отворената вожња се намали и наместо 3 летувања од по 7 дена, 1 пензионерско од 15 денови во Грција, кон Белград исто се намали...
Последно, некои детали околу здравјето за батеријата поради невозење подолг период 2 пати во годината поради престој во US, и мојата прогноза дека не би поминувал над 8.000 годишно го направија хибридот неадекватен за мене.

Е сега, бидејки мотор со турбо не доаѓаше предвид, особено никако 1.0 турбоекоџигимиги и налик, изборот се сведе на Мазда 3 и i30 со 4цилиндри  атмосферски мотори. Королата 1.5 отпадна поради 3 цилиндри.
Во Маздата никако не можев да најдам возачка позиција која ќе ми одговара, и веднаш отпадна. Доволно ми беше искуството со Меганот кој веќе по изминати 100 км бев истоштен.
Хјундаи i30 за парите беше одлична зделка, но амортизацијата потврда и од мојата i30 од претходната генерација, и тука повторно мислите ми се вратија кон Королата.
Си реков ништо не кошта тест возење со три цилиндри.
Направив неколку тест возења.
Колку ли пријатно се изненадив од моторот, неверојатно тивок, и неверојатно жив ако се земат во обзир цифрите на хартија, и неверојатно економичен.
Карклуб тестот 5,2 при 120
Околу 5,5 при 120/130/140
Градска 7,2 до 7,5 со моите релации.
Тука би истакнал дека ниту бензинецот, ниту хибридот се за возачи со тешка нога кои сакаат да се најбрзи од семафор до семафор.
Пред да падне одлука се повозив со неколку години постарата Корола на еден мој братучед. Не пронајдов битна замерка.
Да не се разбереме погрешно, не дека е совршена, туку не најдов битна за мене замерка.
Во прилог на одлуката помогна и отсуството на стартстоп системот кој ми оди на нерви. Значи, моторот таков каков што е задоволува еуронорма 6/xyzx (или која ли беше шифра што ја придадоа на 6).

Интересно е што мислев дека никогаш нема да купам кола во црна и бела боја, меѓутоа Королата прекрасно изгледа во бела боја.
Слики, кога ќе ми текне да ја сликам непосредно после перење.

ПС врие Короли низ градов.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8357
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Тојота Корола1.5 (M15AFKS)
« Одговори #1 на: 22 Мај 2026, 23:40:54 pm »
Ако е таа перла белата боја, мераци

Со здравје да се вози.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34484
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2 на: 23 Мај 2026, 15:05:04 pm »
Сите Мерцедеси и Фолксвагени што се возеа како такси и службени возила во Австрија сега се заменети со Короли Хибриди и некои Фул електрични МГ, BYD. Твојава е како 2.0 атмо бензинец само минус еден цилиндар. Од аспект на ефикасност и едноставност на моторот, јас пре би 1.5 3 цилиндраш отколку стариот 1.6 четирицилиндраш. Само да видиме дали ќе се погоди 1.5 да биде неуништлив како 1.6.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4315
« Одговори #3 на: 23 Мај 2026, 15:27:39 pm »

Е сега, бидејки мотор со турбо не доаѓаше предвид, особено никако 1.0 турбоекоџигимиги и налик, изборот се сведе на Мазда 3 и i30 со 4цилиндри  атмосферски мотори. Королата 1.5 отпадна поради 3 цилиндри.

Со здравје да се вози.

1.5L Petrol Engine M15AFKS is a complete assembly engine designed for the 2020-2025 model years. Manufactured in Japan, this engine features a straight block design with 3 cylinders and 12 valves.  ;D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9532
« Одговори #4 на: 23 Мај 2026, 16:59:32 pm »
So zdravje sa si ja vozish, spored mene naaajlogicen izbor za novo vozilo vo momentov

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #5 на: 23 Мај 2026, 21:43:28 pm »

Со здравје да се вози.

1.5L Petrol Engine M15AFKS is a complete assembly engine designed for the 2020-2025 model years. Manufactured in Japan, this engine features a straight block design with 3 cylinders and 12 valves.  ;D
и тука повторно мислите ми се вратија кон Королата.
Си реков ништо не кошта тест возење со три цилиндри.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2546
« Одговори #6 на: 23 Мај 2026, 22:43:59 pm »
Со здравје да се вози. Ако се земе во предвид цената, колата е совршена. Најразумен избор за секојдневно семејно возило.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 24 Мај 2026, 13:23:52 pm »
Честитки, со здравје да се вози. Фали некоја сликичка :) 
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30675
    • CARclub.mk
« Одговори #8 на: 24 Мај 2026, 14:27:33 pm »
Честито нова кола, и јас сакам да видам некоја сликичка. :)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6049
« Одговори #9 на: 24 Мај 2026, 14:56:10 pm »
По 50-че ако даете може слики 😁.
Ај честито 🥳

Sent from my 23021RAAEG using Tapatalk

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2372
« Одговори #10 на: 24 Мај 2026, 15:24:53 pm »
Четитки нова кола.
Зошто не би сакал лумбарна подршка на седишта или пак грејачи? Изгледа си немал мака со грбот никогаш :)

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1231
« Одговори #11 на: 25 Мај 2026, 18:45:35 pm »
Со здравје да се вози.
Иначе околу hyundai,  дур не се смени дилерот ништо. Пред 1 година дајте понуда турбо мотор, за i30, немам иста цена ти е ко KONA. Не бе другар неќам SUV, сакам класика C сегмент. Епа да ти продадеме Ford. ОК. фала многу и чао.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #12 на: 25 Мај 2026, 19:39:13 pm »
Супер е тојота корола! браво за изборот ко не зна који ауто да купи нека купи королу!
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2546
« Одговори #13 на: 25 Мај 2026, 23:11:14 pm »
Со здравје да се вози.
Иначе околу hyundai,  дур не се смени дилерот ништо. Пред 1 година дајте понуда турбо мотор, за i30, немам иста цена ти е ко KONA. Не бе другар неќам SUV, сакам класика C сегмент. Епа да ти продадеме Ford. ОК. фала многу и чао.

Не носат турбо. Само 1.5 110кс ако не се лажам. Затоа и беше 19700 за караван изведба.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1231
« Одговори #14 на: 26 Мај 2026, 09:05:12 am »

Не носат турбо. Само 1.5 110кс ако не се лажам. Затоа и беше 19700 за караван изведба.

Тоа и мислев.
Него Микус чисто да знаеш, стварно се релајабал возила,toyota, купена 2016, сега на часовник има 209.000км, нема ниту еден проблем. d4d дизел мотор.