Автор Тема: CARclub Возење: Opel Frontera  (Прочитано 2954 пати)

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1787
Одг: CARclub Возење: Opel Frontera
« Одговори #15 на: 24 Декември 2024, 20:27:10 pm »
Пак ќе напоменам, срамота што се случува со Опел!

Што да се срами опел. Badge Engineering  на големо е присутен во сите индустрии  одамна. А откако се окрупни сопствеништвото и капиталот кај Stellantis јасно е дека ќе се „оптимизира“ производството. Во превод, ќе исчезне здрава конкуренција и иновација.

Додека цените се зголемуваат под изговор трошоци за истражување и развој на нови мотори, платформи и слично, а гледаме еден мотор со големина за оние што ги возат ромите за сечење дрва, вграден во еден куп коли од кои сите ја делат истата модуларна платформа.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14048
« Одговори #16 на: 24 Декември 2024, 21:52:30 pm »
Од Опел Астра и Грандланд.

Па уште името Фронтера го зеле... Каков фејл

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1923
« Одговори #17 на: 25 Декември 2024, 01:27:34 am »
Зеро, брат, алал ти вера ако не исповраќа додека ја возеше колава и ја пишуваше статијава. Ова е грдосија на ниво на Мултипла

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #18 на: 25 Декември 2024, 14:45:45 pm »
@zeroSignal ги испцу прописно и им кажа да не те викаат повеќе, нели?

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #19 на: 25 Декември 2024, 18:50:10 pm »
Зошто?

Јас стварно мислам дека колата е добра. Да, и јас мислам дека згрешиле што го избрале името Frontera пошто споредбите со старата Frontera се неизбежни, ама новава си е добро возило самата за себе.

Реално - многу практично семејно возилце, со МНОГУ простор. Дури изненадувачки многу простор. Плус голем багажник (во верзијата со 5 седишта, верзијата со 7 сè уште не е достапна). Дизајнот е субјективен, на некого ќе му се допадне, на некого не. А луѓе сакаат да возат „џипче“. Мене црвената ми изгледаше генерично, ама зелената со бел кров и белите тркала изгледа доволно различно за да биде интересна. Плус, така ми има и малку Defender вајбс.

Реакциите за белите тркала се екстремни во две насоки - или на луѓе им се свиѓаат многу, или ич. Нема средина.

И во комбинација со хибридниот погон (истиот што го возев неодамна во Корса) и автоматски менувач е сосем добро погоден модел. Кај нас се очекува да почнува од околу 23к.

Да, изборот на името им е несреќен. Ама за тоа е што е замислено да биде, е сосем добро количе.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5956
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #20 на: 25 Декември 2024, 18:58:22 pm »
Од опел, само астра г.  :)
+1

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7417
« Одговори #21 на: 25 Декември 2024, 19:57:38 pm »

Од опел, само моделите до 1998та..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #22 на: 26 Декември 2024, 19:56:26 pm »

Од опел, само моделите до 1998та..
Ти уште не си бил роден тогаш не драпај мадиња ;D
Опел фрлаш у ѓубре, тоест под преса и тоа е тоа.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1149
« Одговори #23 на: 29 Декември 2024, 09:55:47 am »
Citroen C5 aircross, со OPEL знак, и добро познато и звучно име.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #24 на: 29 Декември 2024, 10:47:23 am »
Не не, нема врска со C5 ова. Многу луѓе (погрешно) го асоцираат и со Jeep Avenger и Peugeot 2008.

Frontera е близнак на новиот C3 Aircross.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1149
« Одговори #25 на: 29 Декември 2024, 15:36:41 pm »
Значи новиот crossland x...:D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #26 на: 06 Јануари 2025, 12:02:38 pm »
Бре каков ќенеф.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1787
« Одговори #27 на: 06 Јануари 2025, 20:38:29 pm »
Зошто?

Јас стварно мислам дека колата е добра. Да, и јас мислам дека згрешиле што го избрале името Frontera пошто споредбите со старата Frontera се неизбежни, ама новава си е добро возило самата за себе.

Реално - многу практично семејно возилце, со МНОГУ простор. Дури изненадувачки многу простор. Плус голем багажник (во верзијата со 5 седишта, верзијата со 7 сè уште не е достапна). Дизајнот е субјективен, на некого ќе му се допадне, на некого не. А луѓе сакаат да возат „џипче“. Мене црвената ми изгледаше генерично, ама зелената со бел кров и белите тркала изгледа доволно различно за да биде интересна. Плус, така ми има и малку Defender вајбс.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Реакциите за белите тркала се екстремни во две насоки - или на луѓе им се свиѓаат многу, или ич. Нема средина.

И во комбинација со хибридниот погон (истиот што го возев неодамна во Корса) и автоматски менувач е сосем добро погоден модел. Кај нас се очекува да почнува од околу 23к.

Да, изборот на името им е несреќен. Ама за тоа е што е замислено да биде, е сосем добро количе.

Бандажите да ти се свиѓаат треба ептен да си човек без вкус и да немаш видено подалеку од југо корал, личат како порано кога си ги прскаа дома со спреј за да прават "тркачки" коли со 50 коња.

Колата да ти се свиѓа треба да си некоја спонзоруша што сака да се паркира пред кафич и да го стави клучот на маса додека нема поима каква грда кола вози, нешто слично како новите бмв ња џипчиња што ги направија што не личат на ништо ама важен е статусот.

Кој ќе ја купи колава комотно може од евн униформа да му дадат. Мислам дека фали малку јавно изнесување на фактите околу насоката кон која се движи автомобилската индустрија, а од македонскиве авто портали ама баш ниту еден не пишуваат тоа што реално сите го мислат него филуваат како нарачани тестови.

Да се надоврзам, истово важи за новата алфа што ја извадија. Читам коментари на социјални мрежи од тетки колку е убава колата додека реално личи на тешко срање.

За 10 години може ќе ни даваат избор бела боја или лгбт боја, натаму оди ЕУ со идеите.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14048
« Одговори #28 на: 06 Јануари 2025, 22:01:57 pm »
Алфата е добра. Назад можда не ми е баш по вкус.

Оваа Фронтерава има криза на идентитет.

Да беше некој Opel Smalland X...ќе беше уште еден безличен Опелов продукт ко Мерива.

Ама земаш бренд на Фронтера кој треба да е нешто што Опел треба да направи конкуренција на Defender, Land Cruiser (новиот)...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #29 на: 07 Јануари 2025, 00:07:02 am »
безличен Опелов продукт ко Мерива.

Абе што збориш, Мерива е фантастично и препознатливо возило, барем до сега сите генерации изгледале одлично.