Автор Тема: Фамилијарен СУВ: Mercedes GLC vs Audi Q5 vs Skoda Kodiaq vs BMW X3 vs Остало :)  (Прочитано 965 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5003
  • The Spartan General
So mnogu golem interes ja sledam temata, zatoa sto imam mnogu slicna dilema. Ne mi e i mene za brzanje, ama onaka si razmisluvam kombinacii kako tebe vo glava.

Dali Lexus NX, dali Merc Karvan, dali Passat karavan, dali nekoe drugo dzipce. :-)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
Фала дечки на одговорите. Да додадам некои карактеристики врз база на одговорите:

- Не планирам плин да монтирам
- Не би одел на 3 литра машина, искрено не гледам потреба и дупло поскапа е во одржување, осигурање и остало..У принцип, сите овие 2 литражни машини имаат поише од доволно снага за мене.
- Би сакал и некоја лимузина, али да има доволно простор за две мали деца и пропратен гепек уз нив (малце седаните ми се ниски со висина на гепек)
- Би сакал и Ауди Q7 или Туарег, али одат доста над буџет и претежни се со 6 цилиндраши, кои ги спомнав погоре.

Забораив дека у фаворити влегува и Волво XC60, само што не знам ништо за нив. Ако некој има искуство да сподели за одржување, дефекти и слично, би бил благодарен.
https://www.autoscout24.ch/fr/d/volvo-xc60-20-t5-inscription-awd-11887034

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3717
Octavia VRs караван :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 322
  • The best or nothing.
Колку кошта регистрација за мала а колку за голема кубикажа? (Чисто од радозналост, пример голф 1.5 тси, и ауди ку5 3.0 тди)

Јас не знам ништо за коливе ти што прашуваш, ама ќе ти предложам, да ја разгледаш темата на @velestrumf . Со мерак би имал/возел такво волво.

Отсутен andrejnaumovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 911
Од сите наведени во поглед на мотор/мењач најдобар избор ти е ГЛЦ.
Ако возиш кратки релации дпф како и кај сите си страда.Исто имаш и ад блу систем.
Комшијата го има ГЛЦ 250 скоро 3г,го зеде со 120К сега е на 160К во главно без проблеми.

Јас би одел на бензинец,ама тука веќе потрошувачката ќе оди 1-2л нагоре во поглед на тоа ако го имаш истиот мотор да речиме во Ц класа.

Ауди 2.0 190 моторот е ок,послав менувач има од Мерц.
Шкода истото е.
Бмв мењач добар,ланче кине поќе од каиш.
Во главно е тоа...

Во оваа X3ка не се моторите што имаат проблем со ланчето, оваа вози B47 и B57 дизели.

Кај мене на X1 e B47. Не знам дали да го менувам превентивно. Не покажува никакви знаци, ниту звук ниту ништо. Има 155к.

Превентивно можда, ама не на 155к. На 180 има повеќе смисла. Особено ако редовно менуваш уље.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 670
  • Pixel Perfect.
B47/B57 се можеби најиздржливите и најстабилни дизел мотори досега. Гледав една 2018 420D Gran Coupe баш со тој мотор и се расчитав по нетот, сите го фалат B47. Ќе му дојде како добар апгрејд на M47. (не N47 со ланецот)
Сите дизел бимери од 2018-2022 го носат овој мотор, шо и да избереш нема да згрешиш. Ако кварливиот момент ти е дефект на термостати, водна пумпа, сензори, glow plugs, тоа ти се нормални сервиси кај секој дизелаш.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 216
B47/B57 се можеби најиздржливите и најстабилни дизел мотори досега. Гледав една 2018 420D Gran Coupe баш со тој мотор и се расчитав по нетот, сите го фалат B47. Ќе му дојде како добар апгрејд на M47. (не N47 со ланецот)
Сите дизел бимери од 2018-2022 го носат овој мотор, шо и да избереш нема да згрешиш. Ако кварливиот момент ти е дефект на термостати, водна пумпа, сензори, glow plugs, тоа ти се нормални сервиси кај секој дизелаш.

На 2.500 обрти иде 170км/ч. Потрошувачка со нормално возење (комбинирано) околу 6 литри.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8868
A Rav4 ne ti vleguva vo Kombinacija, za familija sosema dovolen prostor ima.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 216
Или Тојота Корола Крос.