Автор Тема: Што да се купи?  (Прочитано 2185 пати)

Отсутен GixxerMKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 144
Што да се купи?
« на: 12 Март 2024, 15:15:10 pm »
Веројатно уште една досадна тема ама ќе бидам благодарен некој од лично искуство ако може да помогне.

Во моментов возам BMW F34 (2018), и иако е голема сепак не е доволно за 3 деца и пун к*р ствари у гепек.

Во потрага сум по СУВ, и налетувам од време на време на рандом содржини као немој ова се расипува, немој она...

Паметот ми оди накај Audi Q7 (SQ7), Porsche Cayenne II, BMW X5. Коливе се од 2017та, буџетот ми е околу 40К.

Совет?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13837
Одг: Што да се купи?
« Одговори #1 на: 12 Март 2024, 15:17:38 pm »
Volvo XC90. Можиш клуч.😁

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6791
  • French diamond
« Одговори #2 на: 12 Март 2024, 15:20:43 pm »
Јас би по овој редослед, Порше, па после Q7, па X5. Порше реално е над сите , ако можиш да си го дозволиш.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13837
« Одговори #3 на: 12 Март 2024, 15:22:12 pm »
Ако сакаш 40К да дадеш за половен џип, ... можеш да си го дозволиш.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #4 на: 12 Март 2024, 15:37:31 pm »
Реално, децава се побуниле дека им е тесно или?!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #5 на: 12 Март 2024, 15:41:05 pm »
Не знам зошто си гледал СУВ, а бараш кола со погоелм гепек. Од овие само Q7 колку толку спаѓа во таа категорија. А како ќе ги качиш стварите во гепек на сув тоа си е башка муабет. Затоа што се нелогично високи и со неискористен простор.

Само пази, немој да леташ по бројки. Тие „бројки“ кај СУВ се обично излажани на некој начин. На пример 5008 има напишано некаде 952 литри, ама тоа е со седиштата избуткани нанапред, со некои дупчиња и кај тркалото, и не знам што и уствари гепекот е едвај 650 литри. Кога има колата задени седишта што се мрдаат нанапред (функција која не се користи) е намерно ставена само за да се напумпа просторот за гепек. Е сега постои вариајанта да ги отштрафиш некако седиштата 6 и 7 и да се ослободи просторот. Кодиак со истите финти се служи.

Не за друго, туку дека може да прочиташ и да се полажеш по вакви маркетинг фори, и да видиш дека Superb има 660 литри, и ако не знаеш ќе си речеш ууу овој многу помал од Сувовиве, а всушност е каде-каде поголем, затоа што тоа е реалниот простор што се користи. Октавија Седан 600 литра, кои се 600 реални литри.

Ако си решен дека сакаш да имаш и нешто офроуд можност па затоа бираш СУВ тогаш задржи се на
A6 Allroad
V60 Cross country
A4 Allroad
V90 Cross country
Subaru Outback
Insignia Country Tourer
Mercedes E-Class All-Terrain

Отсутен GixxerMKD

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 12 Март 2024, 15:42:21 pm »
Реално, децава се побуниле дека им е тесно или?!

Двете се мали (2 и 4 години) и седат позади во седишта, жена ми седи меѓу нив кога сме на подолг пат и не да не е комотно него е малтретирање.
Гепекот на бмв-то е ок, ама пак со 3 деца никогаш доволно простор. Знам, комбе ми треба :)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #7 на: 12 Март 2024, 15:42:47 pm »
Ако во ова не те бери, не си за кола реално, барај си некој VW Transoprter или нешто во таа фаза.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Redneck

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 134
« Одговори #8 на: 12 Март 2024, 15:42:55 pm »
Вака нешто ќе реши 80% од проблемите шо ги наведи.

Sent from my moto g(60) using Tapatalk

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5663
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #9 на: 12 Март 2024, 15:48:40 pm »

Отсутен GixxerMKD

• Јуниор
  • **
« Одговори #10 на: 12 Март 2024, 15:51:45 pm »
Не знам зошто си гледал СУВ, а бараш кола со погоелм гепек. Од овие само Q7 колку толку спаѓа во таа категорија. А како ќе ги качиш стварите во гепек на сув тоа си е башка муабет. Затоа што се нелогично високи и со неискористен простор.

Само пази, немој да леташ по бројки. Тие „бројки“ кај СУВ се обично излажани на некој начин. На пример 5008 има напишано некаде 952 литри, ама тоа е со седиштата избуткани нанапред, со некои дупчиња и кај тркалото, и не знам што и уствари гепекот е едвај 650 литри. Кога има колата задени седишта што се мрдаат нанапред (функција која не се користи) е намерно ставена само за да се напумпа просторот за гепек. Е сега постои вариајанта да ги отштрафиш некако седиштата 6 и 7 и да се ослободи просторот. Кодиак со истите финти се служи.

Не за друго, туку дека може да прочиташ и да се полажеш по вакви маркетинг фори, и да видиш дека Superb има 660 литри, и ако не знаеш ќе си речеш ууу овој многу помал од Сувовиве, а всушност е каде-каде поголем, затоа што тоа е реалниот простор што се користи. Октавија Седан 600 литра, кои се 600 реални литри.

Ако си решен дека сакаш да имаш и нешто офроуд можност па затоа бираш СУВ тогаш задржи се на
A6 Allroad
V60 Cross country
A4 Allroad
V90 Cross country
Subaru Outback
Insignia Country Tourer
Mercedes E-Class All-Terrain

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Генерално ми беше заради просторот позади, нормално и гепекот. И баш како што кажа, бројки лажат и изглед лаже. Фала ти за одговорот, имам сега повеќе за мислење.
Иначе да, А6-ката ми е врв од кола, и мислам дека одговара за сѐ што ми треба..

Отсутен GixxerMKD

• Јуниор
  • **
« Одговори #11 на: 12 Март 2024, 15:54:42 pm »
Ако во ова не те бери, не си за кола реално, барај си некој VW Transoprter или нешто во таа фаза.

Го мислев и тоа искрено, ама некако уште се осеќам млад за комбе :) сакам спортско возење така да ќе гледам да најдам некој компромис од тоа што сакам и можам да си дозволам...

Присутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5502
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #12 на: 12 Март 2024, 15:56:45 pm »
Со кровен куфер се решаваат многу проблеми, јас така си решив. Е сега просторот на задни седишта не се решава така.
Најидеално решение е А6ка Караванка или некое Волво.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 12 Март 2024, 15:57:37 pm »
жена ми седи меѓу нив кога сме на подолг пат и не да не е комотно него е малтретирање.

Овде јас го гледам проблемот реално. Знам дека е тешко, ама треба да се инсистира возрасните да седат напред во кола. Во секоја прилика и секогаш (освен ако не се 3 возрасни, па еден возрасен мора назад). Децата позади.
А што се однесува до просторот во гепек, на кров или меѓу нозе на сувозач и позади на полица - релативно е. И најголемата кола да ја имаш, ќе ја накрцаш од трт со багаж. Ама па тоа е 3-4 пати у годината. После тоа ќе треба 80% од времето да влечкаш стамбена зграда низ град, да се трткаш за паркинзи, да се осеќаш ко достављач у комбе итн.

Како и да е, не сакам да се мешам во изборот, сакам само да поттикнам пошироко размислување околу изборот на тип на возило. Еве, исто како и Дени што спомна погоре, има варијанти, не е дека нема... 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #14 на: 12 Март 2024, 15:59:14 pm »
Вака нешто ќе реши 80% од проблемите шо ги наведи.

Sent from my moto g(60) using Tapatalk
Ама ќе си отвори нов проблем. Ако веќе се оди во оваа насока BMW караван е категории поубаво, класи попрактично (со прозорчето позади), поефтино, по..., по...

жена ми седи меѓу нив кога сме на подолг пат и не да не е комотно него е малтретирање.

Овде јас го гледам проблемот реално. Знам дека е тешко, ама треба да се инсистира возрасните да седат напред во кола. Во секоја прилика и секогаш (освен ако не се 3 возрасни, па еден возрасен мора назад). Децата позади.
А што се однесува до просторот во гепек, на кров или меѓу нозе на сувозач и позади на полица - релативно е. И најголемата кола да ја имаш, ќе ја накрцаш од трт со багаж. Ама па тоа е 3-4 пати у годината. После тоа ќе треба 80% од времето да влечкаш стамбена зграда низ град, да се трткаш за паркинзи, да се осеќаш ко достављач у комбе итн.

Како и да е, не сакам да се мешам во изборот, сакам само да поттикнам пошироко размислување околу изборот на тип на возило. Еве, исто како и Дени што спомна погоре, има варијанти, не е дека нема...

Секоја чест Симо! Секоја чест! Ретко трезвено и нормално размислување. Децата седат позади.