Автор Тема: Opel Astra K 1.6 CDTI ecoFLEX  (Прочитано 54563 пати)

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3802
Одг: Opel Astra K 1.6 CDTI ecoFLEX
« Одговори #300 на: 08 Февруари 2022, 11:34:28 am »
Кај мене вакво си има и одма пука жешко  ;D

https://www.ebay.co.uk/itm/265282691927
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14052
« Одговори #301 на: 08 Февруари 2022, 11:50:48 am »
Ви кажав, едно вакво мало греалче ќе ви ја стопли колата :)

Да имаше вакви на времето кога имав Буба, немаше да ја продавам :D

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #302 на: 08 Февруари 2022, 12:01:11 pm »
Ви кажав, едно вакво мало греалче ќе ви ја стопли колата :)

Да имаше вакви на времето кога имав Буба, немаше да ја продавам :D
Ги имаше тие каналите за топлината во праговите проверено? Пред неколку години растуравме една буба за крпење покрај шо беа скапани, глувците внатре стан трособен имаа спремено :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14052
« Одговори #303 на: 08 Февруари 2022, 12:05:38 pm »
Нормално дека ги имав :) Четири буби имав ги знам сите можни слаби точки. Ама фабрички така се направени. Дувањето зависи од обртаите на моторот, а тоа шо иди до нозете е ветер во магла :)

Шоферашјбната нема шанса да ја одмаглиш дури да го свртиш курето да оди нагоре. Да имав вакво греалче топ ќе ми беше.

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1267
« Одговори #304 на: 09 Февруари 2022, 22:47:57 pm »
@vlatko.klp никаде не кажав дека не дува топол воздух. Парното е во ред како загрева има супер парно. Работата е што несмеам да ја црпам топлината пример да пуштам вентилатор на 4-5 и на најтопло никад нема да згрее така.

@MartinAlfista Незнам искрено ама мислам дека нема.
Деновиве случајно налетав на еден UK форум имаше многу луѓе што пишале дека исто и кај нив (10+миљи) им треба да постигне работна температура...

@Power to the people некако помалку боли еднаш коа ќе ги лупнам парите одколку 4 пати да застанам за иста сума во месецот, ми мава психички дека поише сум потрошил така хахах

@Carpathian Lord такво не би стаил и бања да праи иако гарантирам дека за ништо не го бива хахах си реков после мерцедесот кола без греачи на седишта, автоматик и 200кс не купувам. Оваа ништо од тоа нема ама изгледа за греачите највише мие криво  :'(

@Skywalker како што кажа @Luki Junior од 2018 на сите астри дизели ова го вградувале и еве се докажа со мојава дека е нешто што мора да го има колава. Здравје ако ја чувам до следно зимо најверојатно ќе земам и за мојава само се доста поскапи околу 100е на Ebay. И кузнае дали ќе најдам некој да го поврзе да работикако што треба.
Пиши подетално како функционира кај тебе. Колку време му треба да загрее?

Еве како иде процедурата
https://www.astrakforums.co.uk/threads/quick-heating-for-astra-k.6716/?fbclid=IwAR2iqdxtT-R0IYVeVpiAZ6ivFfifkqI1j1HlpXA5W4OaVQFzyF19sNaa39A

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #305 на: 09 Февруари 2022, 22:59:03 pm »
Цитат
Парното е во ред како загрева има супер парно. Работата е што несмеам да ја црпам топлината пример да пуштам вентилатор на 4-5 и на најтопло никад нема да згрее така.

Како тоа не смееш да ја црпиш топлината? Нешто као жал за моторот дека нешто ќе му биде ако работел без да постигне работна температура?
Голема работа и сред лето кога ќе постигне работна температура за 2/3 километри, таман постигнал си стигнал на целта, ако зборуваме за градска вожња.

ПС фактички зимава, ни ти загреан, ни моторот загреан.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6487
« Одговори #306 на: 09 Февруари 2022, 23:06:01 pm »
Ако имаш автоматска клима незнам зошто се замараш со ставање на вентилатор мануелно. Ауто на 22 и уживај си.

Отсутен Knight_

• Редовен
« Одговори #307 на: 09 Февруари 2022, 23:11:17 pm »
Не у буквална смисла дека не смеам а најмалку дека мие жал.

Ако не ја повозам без парно дур не дојде над 50ц ќе почне да дува млако после премногу време.
А кога ќе крене веќе 55 да речеме доколку го пуштам парното на најтопло и вентилаторот на посилно ќе ја исцрпи цела топлина и ќе го излади мторот скроз, и пак ладно во кола.
Експериментирав деновиве најбрзо да загрее во кабина е на 60ц да пуштам вентилатор макс на 2 и температура на 23. Така скоро и да не паѓа температурата на моторот во место, и дозволува полека да дозагрева па така и повеќе грее во кабина.

Ако имаш автоматска клима незнам зошто се замараш со ставање на вентилатор мануелно. Ауто на 22 и уживај си.

да не го правиме истиот моабет повторно сврти некоја страна поназад Дени ми го предложи истото пробав види колку км и требаа да дојде до 70ц. Побрзо загрева јас кога ќе ја наместам одколку на ауто затоа и се замарам.

Еве од вечерва наместено како што рече
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
тука веќе се паркирав не дочека 90

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #308 на: 09 Февруари 2022, 23:32:02 pm »
Гугл кажува дека Астра К има вакви ролетни со мотор напред за ладен воздух, ги имаш, работат ?

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #309 на: 09 Февруари 2022, 23:52:48 pm »
Токму ради тоа и прашав, глеав некое видео и ме отера памет да побарам дали Астрата има вакви. Глеам има, ама дали твоите функционираат... Тоа друго прашање е :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6487
« Одговори #310 на: 10 Февруари 2022, 07:51:51 am »

да не го правиме истиот моабет повторно сврти некоја страна поназад Дени ми го предложи истото пробав види колку км и требаа да дојде до 70ц. Побрзо загрева јас кога ќе ја наместам одколку на ауто затоа и се замарам.

Како што гледам си ставил на ауто и после 14км градска вожња покажува некаде 75-80 степени. Надворешна темепратура околу 5-6 степени?

Според потрошувачката и просечната брзина јас можам да дојдам до заклучок дека ептен ја пимплаш и мазиш колата на ниски обртаи колата и треба време да постигне температура. Ако на ауто е топло после брзо време ондак нема никаков проблем.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #311 на: 10 Февруари 2022, 08:00:50 am »
Влатко, земи во предвид дека од Драчево вожњата ниту е автопат, ниту градска, или ќе возиш у трета со нешто над 2000 вртежи, или во четврта со 1500 вртежи :)

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3802
« Одговори #312 на: 10 Февруари 2022, 09:31:44 am »

@Skywalker како што кажа @Luki Junior од 2018 на сите астри дизели ова го вградувале и еве се докажа со мојава дека е нешто што мора да го има колава. Здравје ако ја чувам до следно зимо најверојатно ќе земам и за мојава само се доста поскапи околу 100е на Ebay. И кузнае дали ќе најдам некој да го поврзе да работикако што треба.
Пиши подетално како функционира кај тебе. Колку време му треба да загрее?

Еве како иде процедурата
https://www.astrakforums.co.uk/threads/quick-heating-for-astra-k.6716/?fbclid=IwAR2iqdxtT-R0IYVeVpiAZ6ivFfifkqI1j1HlpXA5W4OaVQFzyF19sNaa39A

Кај мене тоа си го има фабрички. Колку што имам заприметено колата го уклучува кога надворешната темп е под 5 степени а моторот ладен. Неам заприметено до која темп треба да стигни водата за да го изгаси, ама веројатно е 50-60 степени.

Кога работи греачов расте и потрошувачката за околу 1 литар. 
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14339
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #313 на: 10 Февруари 2022, 09:54:09 am »
Фтора ако не му ја закачиш до 4500врт нема парно. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Knight_

• Редовен
« Одговори #314 на: 10 Февруари 2022, 16:58:59 pm »
Незнам стварно дали има напред такви што се затвараат никако не ми текнува да проверам.

Како што гледам си ставил на ауто и после 14км градска вожња покажува некаде 75-80 степени. Надворешна темепратура околу 5-6 степени?

Според потрошувачката и просечната брзина јас можам да дојдам до заклучок дека ептен ја пимплаш и мазиш колата на ниски обртаи колата и треба време да постигне температура. Ако на ауто е топло после брзо време ондак нема никаков проблем.

да речеме стрелката дека е точна после 14км е 72/3 степени на надворешна 6. На надворешна -5 ц класата сабајле крева 90 за помалку км стилот на возење не ми се мења многу од кола во кола така да преспоро е но се сложувам дека нема проблем во астрата зошто како што кажав одпосле наидов на многу луѓе што се пожалиле дека им треба 15-20км да дојде до 90 не сум единствен.