Автор Тема: kupuvanje na novo vozilo KIA Sportage vs SUZUKI Vitara  (Прочитано 116861 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
Одг: kupuvanje na novo vozilo KIA Sportage vs SUZUKI Vitara
« Одговори #60 на: 29 Ноември 2018, 11:45:28 am »
Како бе ви се гледаат Киа и Сузуки џипови за 800км месечно покрај цена од 14.990 Еур за Peugeot 308 со Active ниво на опрема.

Па до 17.000 ко што си испланирал ќе си го додадеш моторот 1.2 со 130кс =500 еур, греачи на седишта = 280 еур, Mirror Screen = 250 еур, задни+предни сензори и систем за паркирање + магленки + склопливи ретровизори + контрола мртов агол = 760 еур.

Се заедно 16.800 еур

Е сеа ако имаш 3 деца тогаш гледај СУВ-ови и комбиња

https://www.peugeot.com.mk/media/showrooms/nov308/cenovnik308.pdf
So prv tip na motor i prv tip oprema kolata e 17.000 evra.  Inace da dojde na isto ramniste so nekoj od vitara i sportage e okolu 19.000 evra.
Ама ти гледаш акциска цена на Спортаж и цена со попуст на сузуки со каталошка цена на 308. Не ти се исти цените. Прошетај до Пежо седни со некој од продажба направи муабет, види што ќе ти понудат.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #61 на: 29 Ноември 2018, 11:45:40 am »
...

Другар, било кој да го купиш ќе бидеш разочаран после мерцедесот. Иако е стар. Јас го научив од сопствено искуство.

Kuti ej. znaes ne ni sakam da go prodadam. Samo sto ke im pravma na dve vozila.duplo trosoci.
Mercedes e klasa 220 cdi avtomatik. Kolata e son. Voznja kako na oblaci. stabilnost. trosi maks 9-10 litra. Ni edna kola mislam nemoze da se sporedi do 20.000 evra so udobnosta od ova. Godinite za nego nisto ne znacat. KOj sto saka neka kaze. kola nb.1   da imav eee 80.000 evra znaev odma sto da zemam :)

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #62 на: 29 Ноември 2018, 11:47:32 am »
Како бе ви се гледаат Киа и Сузуки џипови за 800км месечно покрај цена од 14.990 Еур за Peugeot 308 со Active ниво на опрема.

Па до 17.000 ко што си испланирал ќе си го додадеш моторот 1.2 со 130кс =500 еур, греачи на седишта = 280 еур, Mirror Screen = 250 еур, задни+предни сензори и систем за паркирање + магленки + склопливи ретровизори + контрола мртов агол = 760 еур.

Се заедно 16.800 еур

So prv tip na motor i prv tip oprema kolata e 17.000 evra.  Inace da dojde na isto ramniste so nekoj od vitara i sportage e okolu 19.000 evra.
Ама ти гледаш акциска цена на Спортаж и цена со попуст на сузуки со каталошка цена на 308. Не ти се исти цените. Прошетај до Пежо седни со некој од продажба направи муабет, види што ќе ти понудат.

Pa mislev deka ako imaat akcija deka ke stoi vo cenovnikot. ili na nivnata web stranica. No vored. Ke otidam ke prasam dali ima akcija nekoja a i test vozenje ke zakazam.
Inace imam 2 decinja. pa znaes kako e igracki eden ton,kolicki,transporteri i svasta :) Baska i jas sum golem i sirok i nekam da mi e tesno napred :) a budzetot e toj.....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #63 на: 29 Ноември 2018, 11:48:54 am »

Се заедно 16.800 еур

Pa mislev deka ako imaat akcija deka ke stoi vo cenovnikot. ili na nivnata web stranica. No vored. Ke otidam ke prasam dali ima akcija nekoja a i test vozenje ke zakazam.
Inace imam 2 decinja. pa znaes kako e igracki eden ton,kolicki,transporteri i svasta :) Baska i jas sum golem i sirok i nekam da mi e tesno napred :) a budzetot e toj.....
Ценовников везе нема од

не е сменет.
Ќе бараш 308 со турбо бензин и со новиот 6 брзински менувач и некоја подобра опрема. Мислам дека ќе ти понудат тоа што може. Секако посочи дека гледаш Спортаж, пошто реално тоа е тоа што гледаш. Сузукито нема везе во муабетиве и онака.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #64 на: 29 Ноември 2018, 11:53:56 am »
Освен шо имаш мерак на овие двете (Спортаж и Витара), имаш некој услови за потребите на нова кола?
Односно, за што ќе ја користиш?

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #65 на: 29 Ноември 2018, 11:57:45 am »
Можам да заклучам дека не си го провозел ни едниот ни другиот модел. За во дневна да не ти е колата?

Оди и пробај па кажи импресии :)

Aj zakluci deka gi vozev i dvata :)
Inace vozam mercedes e klasa. pa mozda zatoa sum naviknat na goliman, komfor....
Od voznjata-test sto te interesira?

Па еве на пример опиши како се движат возилата, филинг, забрзување, кочење, кривини, прегледност... Или не ти е битно тоа?

Mislam deka ja opisav voznjata. No mozda izumiv.
Vitarata: Ima odlicno drzenje i stabilno kako vo grad taka i na avtopat. Odlicno si gi faka sviocite i osekas doza na sigurnost,stabilnost. Zabrzuvanje nemam zabeleska, odiclno e za preticuvanje, zabrzuvanje. Motor e miren i tivok. Mozda malce izolacija mi smeta, se oseka veterot nakaj 100ka i dole kaj nozete vibracii. Preglednost e odlcino. I ja parkirav bez problem vo tesen zaeban problem. kamerata i senzorite vrsat mng rabota. No dodeka vozev mi smetase toa sto plastikata krckase, bese nekkao od eftin materijal. sedisteto ne mi bese udobna kako i na drugarite pozadi.
ZNaci kako minus bi go kazal vnatresniot izgled, izrabotka,kvalitet, izolacijata , i sto mi bese potesna od sportage.

Sportage: odlicno kvalitetno vozenje i pred se udobno na sedista, kako napred taka nazad. So poveke od dovolen prostor vo kabinata.
Gradska i avtopat voznja bese odlicna,  samo ke napomenam deka kolata go nema toj filing na preticuvanje, na lepenje kako vitarata. Stabilna, vo krivinite dobro se ponasa . Motor ne se slusa , izolacija e nesto podobra od vitara. Hmm mozda mozda deka e pogolem malce za vo rikvec kako da ima mrtvi tocki. No so kamerata i senzori okej e. Sedistata se cista 10ka napred i nazad. Prostor epten. hmm Kocenjeto bese tvrdo. i nekako imav custo deka sedam mng mng visoko od vitara. kako avtobus da vozam :)
Kako mins bi go kazal: zabrzuvanje, vlecenjeto sto e ramnomerno, valjda deka nema turbo, na ugornica natovaren i so klima moras vo 2ra ....

Drugo nesto?
Izvini vaka nabrzina mozda ima ton greski

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 762
« Одговори #66 на: 29 Ноември 2018, 12:00:16 pm »
Убаво си доловил, сега на тебе останува работата.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #67 на: 29 Ноември 2018, 12:04:16 pm »
Освен шо имаш мерак на овие двете (Спортаж и Витара), имаш некој услови за потребите на нова кола?
Односно, за што ќе ја користиш?

Kako so spomnav 2 mali decinja, pa znaes se i sesto stavas vo kola radi niv osoben ako se odi nekade nadvor od skopje  :)
Sega mi e momentot da kupam nova-nova kola. Bidejki ponataka trosocite ke rastat, ke ima drugi prioriteti. Baram semejno vozilo. Koe ke se vozi niz skopje nonstop, sekojdnevni aktivnosti, no i nekolku pati vo godinata da se otide nekade na odmor. Zatoa sakam i novo vozilo, na koe mozam da se potpram a ne nekoe polovno pa po servisi da visam.
E-klasa imam momentalno, no resen sum za novo vozilo. Imav i seat ibica 2008ca no ja ostaviv na brat mi.
Taka da mali kolki ili neznam neso kako 308, ibica, leon, golf, mene ne mi vrsat rabota....vo niv ni kolickata ne ja sobira od bebeto :)

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #68 на: 29 Ноември 2018, 12:06:41 pm »
Убаво си доловил, сега на тебе останува работата.

Da da. Jas planiram i uste po edna test-voznja da napravam. I da stavam na kantar sto e minus sto e plus so sekoe vozilo.....

P.S. eventualno ako gledam sedan, do sega samo oko mi faka Hyundai Elantra. 14.900 evra so komplet oprema i boja metail davaat. so nepak elantra vs suv :) se si ima svoe

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #69 на: 29 Ноември 2018, 12:09:19 pm »
Не ме тепајте ама веќе ко си запнал за два Сув-а оди повози го најновиот Дачиа Дастер во нај опремена варијанта со дизел мотор е 16 и пол без попуст да бараш, а верувам можи и да добиеш.По спецификации Дастерот е во секој поглед и поширок и подолг и поголем клиренс има и е пропер 4х4, јас да би размислувал би го разгледал како опција, плус за цената и попуст здрав одма купвам едно туле и пропер оф роуд гуми :)

Hmm neznam kako marka model kakva e. Imas nekoe info za odrzuvanje voznja itn int.. vaka nekoi sto sum gi prasal neznam, no mi vikale podaleku od daci, kupija pa placija, pa davale vrvka za besenje i slicni fori. A od koli ne se razbiram bash..... sega ke vidam sto ima na net od dusterot

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3876
« Одговори #70 на: 29 Ноември 2018, 12:11:17 pm »
За типот на возила не би коментирал оти нема посебно „издвоено“ мислење. Кој бендисува вакво возило треба да си купи ако може да си дозволи.

Но, одма на прва би рекол дека атмосферец треба да се заборави како опција во пресрет на третата декада од веков. Турбо бензин, хибрид, плагин Хибрид, електричен. Дизел за носталгичари само со многу добар изговор зошто би возел дизел во наредните години кога го поткусуруваат како опција во сите средини со напредни цивилизациски вредности.   

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #71 на: 29 Ноември 2018, 12:14:58 pm »
Toa sto prasa za motorite, pogolem motor posnazen ili so turbo ke ti trosi isto kako poslab motor, a mozebi i pomalce. Zboram koga pomaliot motor se maci so tezinata na voziloto i go stiskas za da odi.
Turboto e edna komponenta poveke i pogolema moznost nesto da se rasipe, ama dokaj 200.000km netreba da mu mislis za turboto.
Ili vo tvojot slucaj vo slednite 15 godini.

Normalno prvo vidi vo sto te sobira ( i jas sum 190).

Ama pred toa vidi dali si za SUV ili kola - hetch ili sedan varijanta.
Hetch-ovite se sega tolku porasnati sto nemoras da zimas SUV za da te sobere, edino ako ne sakas bas da vozis SUV.
Ako sakas SUV radi pojavata, togas ne se zamaraj da gledas druga forma.

Gledam nikoj ne go spomnuva noviot Focus, i ic ne mi e jasno zosto koga e verojatno vo momentov najdobar hetch.
Sto se odnesuva do prostor, meguoskinoto rastojanie mu e zgolemeno za 5cm. Koga sednav napred vo vrateno sediste za da me sobere, pozadi imase mesto komotno pak da sednam.

Tuka e i Reno Megan, go imaat i vo limuzinska varijanta. (na toa si naviknat)

Prostorot pozadi ke zadovoli sekoe vozilo za decata.
A bagazniot prostor ni vo SUV nema da ti zavrsi rabota kako kroven kufer.
Suv-ot treba da go trkalas cela godina i da trosis gorivo i da trpat vozni svojstva.
Sedan ili hetch + kroven kufer i si zavrsil rabota.
Taka barem jas bi igral.

Ama prvo odluci si dali treba da e SUV ili ne :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #72 на: 29 Ноември 2018, 12:17:18 pm »
Да фокусот е најдобар хеч и е хеч од следната генерација, само е премногу нов и сеуште неможе да конкурира со цени, а ни со многу избор. Не е ни уште презентиран кај нас.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3876
« Одговори #73 на: 29 Ноември 2018, 12:31:18 pm »
Оди до Форд имаат некаква си Blu Friday акција која трае до утре. Може ќе излезе нешто интересно.

http://ford.mk/blue-friday

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #74 на: 29 Ноември 2018, 12:32:03 pm »
Низ истите дилеми поминував пред 2 ипол години.

Мој заклучок беше дека не вредат сувовите за парите, односно за исти па и помалку пари си зимаш кола со сличен габарит.

На прво место ми беше седиштето, возачка позиција,  влегување, излегување, затоа што во меганот патев...

Потоа, возни својства, мотор.
Од тестирањето, заклучив дека турбо бензин е каде каде подобра варијанта од атмосферец. Поубаво повлекува, помалку троши, врти со помалку вртежи.

На крај завршив пак со дизел :'(