Автор Тема: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)  (Прочитано 451416 пати)

Отсутен Kapistec

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
Одг: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)
« Одговори #2850 на: 28 Февруари 2023, 14:20:32 pm »
Што се однесува за управување на трицикл до 125цц, со истиот НЕ може да се управува со Б категорија во Македонија

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #2851 на: 28 Февруари 2023, 14:53:29 pm »
Што се однесува за управување на трицикл до 125цц, со истиот НЕ може да се управува со Б категорија во Македонија
Зошто не би можело?

Отсутен Kapistec

• Почетник
  • *
« Одговори #2852 на: 28 Февруари 2023, 15:06:13 pm »
Зошто таков е законот во моментот кај нас
Со Б категорија се управува и со АМ, F i G категорија
Во АМ има мопеди и други превозни средства на 2 или 3 тркала и лесни четирицикли но со брзина не поголема од 45км (а тука не спаѓаат трицилки до 125цц)
F е за трактори а G е за мобилни машини
« Последно менување: 28 Февруари 2023, 15:26:21 pm Kapistec »

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2217
« Одговори #2853 на: 28 Февруари 2023, 15:57:41 pm »
Riki da ti dadam broj od mojot majstor vo Stip, koga kaj mene go locira i go sredi problemot na mp3kata kaj tebe mizenkata ke go resi. Koga ke bide potoplo javni go oteraj go i pocekaj go ke si go zemes nazad a 🤔

Те среди ли Мацо, не кажа повратно...

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3810
« Одговори #2854 на: 28 Февруари 2023, 16:48:30 pm »
Me sredi, na 4ti noemvri mu go odnesov. Natamu navamu voa e toa e, nemozese da otkrie sto mu e, na kraj ispadna precvikana zica so odi do kompjuterot. Mi se javi na 5ti fevruari i go zemav denta. Okej svesen sum deka ne rabotel konstantno sekojdnevno na nego, ali pak mnogu vreme go zadrza. Srekja vo nesrekja se pogodi sezona koga mnogu i ne vozam motor. Sega treba da go nosam na redoven servis, rece deka fazla od 3/4 dena ne bi go drzel. Generalno zadovolen sum od korektnosta negova. Drug da bese mozese da me akne so saka deka e, on si kaza korektno zica e problem. 😁

Отсутен Kapistec

• Почетник
  • *
« Одговори #2855 на: 03 Март 2023, 08:01:34 am »
Дали некој знае дали има салон за Kymco во Скопје или некој контакт. Едно време дилер беше МОТОИТ но не знам дали се уште. Инаку знам дека застапништвото е во Куманово но никој не се јавува на ниеден контакт таму. Поздрав

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3810

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1311
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #2857 на: 05 Март 2023, 22:02:54 pm »
Каде најлесно би се нашол карбуратор за Хонда Такт ? На колегава, му го украдоа карбураторот пред зграда, и мајстори се пробуваа, различни типови ама никако да се среди.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #2858 на: 05 Март 2023, 23:16:21 pm »
На motoparts.com.mk

Отсутен Kapistec

• Почетник
  • *
« Одговори #2859 на: 09 Март 2023, 05:04:14 am »
Дали е нормално да се јавува некој звук (kako штурче) при кочење со предно тркало на скроз нов скутер Piaggio Beverly s 300 уште од првиот километар?
Некој ми кажа дека е тоа од Abs/Asr а во Динамикс викаат дека кај сите понови (веројатно Pjaggio) е така и дека со кочењето се е во ред.
Мене искрено ми е чудно да ццка при кочење
Некое мислење како и совет околу ова како и искуство со ваков скутер?

P.S. Инаку налетав на ваков одговор!

“Зато што већина АБС система процењује више пута у секунди да ли је точак на тачки блокирања или не, и у складу са тим прилагођава кочни напор.  То је оно што укључује/искључује звецкање.”
« Последно менување: 09 Март 2023, 05:21:47 am Kapistec »

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1132
« Одговори #2860 на: 09 Март 2023, 08:33:43 am »
Дали е нормално да се јавува некој звук (kako штурче) при кочење со предно тркало на скроз нов скутер Piaggio Beverly s 300 уште од првиот километар?
Некој ми кажа дека е тоа од Abs/Asr а во Динамикс викаат дека кај сите понови (веројатно Pjaggio) е така и дека со кочењето се е во ред.
Мене искрено ми е чудно да ццка при кочење
Некое мислење како и совет околу ова како и искуство со ваков скутер?

P.S. Инаку налетав на ваков одговор!

“Зато што већина АБС система процењује више пута у секунди да ли је точак на тачки блокирања или не, и у складу са тим прилагођава кочни напор.  То је оно што укључује/искључује звецкање.”

Да беше кинески скутер, ќе ти речев искривен диск. Вака ме замисли. Оди во Днамикс на проверка, за секој случај. Најдобро ќе ти кажат.

Отсутен Kapistec

• Почетник
  • *
« Одговори #2861 на: 09 Март 2023, 15:07:55 pm »
Добивам разни одговори од луѓе кои ги сервисираат моторите. Од дека тоа е нормално кај Пјаџо (реално не е нешто да смета претерано), до нормална работа од ABS, па до да легнат кочниците пошто е нов. А за перење е најмал проблем, за викендов ќе го исперам.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1132
« Одговори #2862 на: 09 Март 2023, 15:41:58 pm »
Добивам разни одговори од луѓе кои ги сервисираат моторите. Од дека тоа е нормално кај Пјаџо (реално не е нешто да смета претерано), до нормална работа од ABS, па до да легнат кочниците пошто е нов. А за перење е најмал проблем, за викендов ќе го исперам.

Извози некој 1500 км ако не па кажи. Макар шо со сегашнава ласерска технологија сите тие работи се митови........ама ајде.....да не биде дека сме поголеми „експерти“ од мајсторите.

Отсутен Kapistec

• Почетник
  • *
« Одговори #2863 на: 09 Март 2023, 17:27:07 pm »
Не ме разбра, ти викам испери го да не ти шкрипат од прљавштина..
Те разбрав, само се надоврзав со коментарите од мајсторите.

Отсутен Kapistec

• Почетник
  • *
« Одговори #2864 на: 09 Март 2023, 17:41:42 pm »

Извози некој 1500 км ако не па кажи. Макар шо со сегашнава ласерска технологија сите тие работи се митови........ама ајде.....да не биде дека сме поголеми „експерти“ од мајсторите.
Нема друго. Моторот има поминато 30км. Не верувам дека е дефект пошто речиси на сите такви скутери се јавува тоа мало црцорење за кое веројатно многу не го приметуваат или не обрнуваат внимание.