Автор Тема: Estate VS MPV - Игра на простор  (Прочитано 77125 пати)

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1921
Одг: Estate VS MPV - Игра на простор
« Одговори #465 на: 10 Јануари 2026, 16:53:21 pm »
И што ти сменаа тие 5 минути што мораше да застаниш на бензиска ? Сигурен сум дека нема да извозиш 1100 километри без ни една пауза. А тракторот спордено со исто моќен турбо бензин, тешко дека прави повеќе ќеф.
Во Србија горивото кошта 1.5 евра а во Македонија 1.18 евра, така да се исплати да не полнис гориво во Србија,.
Мене би ми било супер да можам да поминам Скопје-Виена 1.050км со еден резервар ама успевам само 800 да поминам. Морам кај Будимпешта да полнам
Живци кинам со 40Л резервоар, I feel the pain.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2038
« Одговори #466 на: 10 Јануари 2026, 16:58:25 pm »
Редна шеска бензинец со добар автоматски менувач е подобар крузер од било кој дизел и работи помирно и помазно. Досега не сум пробал помазна и поудобна комбинација од N55 со ZF8 во 335ката, а сум возел и 5 цилиндраш дизел, и V6 TDI, и редни шески дизели.

Ама специфично редна шеска ради природниот баланс.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6472
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #467 на: 10 Јануари 2026, 17:24:15 pm »
И што ти сменаа тие 5 минути што мораше да застаниш на бензиска ? Сигурен сум дека нема да извозиш 1100 километри без ни една пауза. А тракторот спордено со исто моќен турбо бензин, тешко дека прави повеќе ќеф.
Ако моќноста е иста и ќеифот е ист.Ајде малку предност има бензин ако некој се ложи на звук.Јас сакам тишина  на долги патувања.
За застанувањето ок,но се разбира шо поголем досег,тоа подобро.
Да се разбереме бензин е за 70% град 30% отворено
Дизел е за 100%на отворено..
Дизелот е потивок и е за крузање измислен

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk
Многу зависи и кој дизел. На претекнување, особено со малолитражен атмо бензинец мора да смениш брзина подолу, додека на дизелот најчесто и не мораш, имаш торк. За крузање што знам, Лексусот ми е на 2100 вртежи при 120 км/ч. , на околу 3000 вртежи на 160 км/ч. Изолацијата е солидна, не ми треба дизел. Додека кај астрата (лоша изолација што ги слушам новите гуми и удираат в мозок на 120 км/ч.) имам сончев кров (и на Лексусот имам, ама подруго е изолиран) што уште повеќе допринесува за бучава и е на 3700 вртежи на 120 км/ч. Тука спас нема.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #468 на: 10 Јануари 2026, 18:26:34 pm »
Редна шеска бензинец со добар автоматски менувач е подобар крузер од било кој дизел и работи помирно и помазно. Досега не сум пробал помазна и поудобна комбинација од N55 со ZF8 во 335ката, а сум возел и 5 цилиндраш дизел, и V6 TDI, и редни шески дизели.

Ако моќноста е иста и ќеифот е ист.Ајде малку предност има бензин ако некој се ложи на звук.Јас сакам тишина  на долги патувања.
За застанувањето ок,но се разбира шо поголем досег,тоа подобро.
Да се разбереме бензин е за 70% град 30% отворено
Дизел е за 100%на отворено..
Дизелот е потивок и е за крузање измислен

Многу зависи и кој дизел. На претекнување, особено со малолитражен атмо бензинец мора да смениш брзина подолу, додека на дизелот најчесто и не мораш, имаш торк. За крузање што знам, Лексусот ми е на 2100 вртежи при 120 км/ч. , на околу 3000 вртежи на 160 км/ч. Изолацијата е солидна, не ми треба дизел. Додека кај астрата (лоша изолација што ги слушам новите гуми и удираат в мозок на 120 км/ч.) имам сончев кров (и на Лексусот имам, ама подруго е изолиран) што уште повеќе допринесува за бучава и е на 3700 вртежи на 120 км/ч. Тука спас нема.
Ауди а6 аллроад 3.0 тди :) караванче

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5701
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #469 на: 10 Јануари 2026, 23:10:01 pm »
Traktorot ima 400NM tork, i 200ks, i vo nieden moment ne mu fali sila. Tisina vo kabina, lesnotija vo vozenje patof do Belgrad i ne se oseka narodno kazano, zamorot so nego i Scalata iako mokna so 150ks benzin i polesna sepak deluva Arteonot pobrz i pomoken i sekogas bi go odbral.

E sega, ne uspeav da go povozam 300ks R benzin vo Autowelt, torkot im e ist toj mislam 425NM ama e postarten.
Ali potrosuvackata daleku pogolema.

Kako i da e, muabetot e covekot recenmu treba karavan za patuvanja i spodeliv mislenje, ne sekoj e mlad nezenet i mu treba sportsko auto.

p.c. i jas bev vo dilema dali Camry/ Lexus ES hybrid ili Arteon TDI, i mozam da kazam deka ne pogresiv.
Kaj WV dobiv autonomija, mok na otvoren pat, ekonomicnost, golem i iskoristliv gepek, mnogu oprema i solidna voznja osobeno na otvoren pat. Prilagodlivata suspenzija e svetska rabota, vo sport mode na krivini ne se oseka kako brod i sekogas decata me potsekaat da go aktiviram, poudobna im e voznjata ne gi lulja narodno kazano :D Vo sport mode moze samo suspenzijata da bide pokruta, menuvacot mozes da go vratis vo normalen D mode sto isto taka e dobra rabota.
« Последно менување: 10 Јануари 2026, 23:24:03 pm DENDE - ARTEONED »

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15117
« Одговори #470 на: 11 Јануари 2026, 00:06:04 am »

M57 е путер. Прекрасен мотор за на отворено возење. 500Nm на 1750 обртаи. Шестак. Преди.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2038
« Одговори #471 на: 11 Јануари 2026, 00:31:15 am »

M57 е путер. Прекрасен мотор за на отворено возење. 500Nm на 1750 обртаи. Шестак. Преди.

N55ката со M Perf Power kit фабричката мапа држи нешто околу 450-470Nm, ама од 1500 па сѐ до 5000 обртаи, со уште 2000 обртаи вишок до redline. 2500 обртаи во 8ма на 160ина км/ч. Со мапата за менувач ако менувачот не беше во Спорт, не се ни чувствуваше дека менува брзини. Ми фали одвреме навреме за на долг пат искрено.

@Stefan995 да не ја продаваш?  ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30357
    • CARclub.mk
« Одговори #472 на: 11 Јануари 2026, 19:14:38 pm »
G21 Touring, 330e. Зелена боја, коректни тркала и дискретен чуч. И тоа е колата.

На Јутуп го има ова:

Само убави сребрени тркала и дискретен чуч.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #473 на: 12 Јануари 2026, 08:57:46 am »
530e караван би ми легнал ко шамар на будала :D Сите потреби што ги имам би ги покрил 100%.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4155
« Одговори #474 на: 12 Јануари 2026, 09:04:50 am »
Многу грда е новата 5ка а и огромна е

3ка Г21 е повеќе од доволно голема, и не знам зошто би се земала 5ка.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2320
« Одговори #475 на: 12 Јануари 2026, 09:16:54 am »
 Од секогаш тројката е повеќе фалена за возни карктеристики. Полесна поагилна.

https://youtu.be/zKrXFTL_6pw?si=PDCmjVo3C1qrPTRl

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #476 на: 12 Јануари 2026, 09:28:20 am »
Да точно е. Сепак мене ми треба добар крузер. За спортски карактеристики стојам на став дека треба да си имаш посебна кола за тоа :D за мерак правење.

До сега што сум имал и сум возел неколку јаки 5-ки, да моќни се, ама баш она динамично возење и фрлање во кривина ...друго е со лесна спортска, друга е со грамада како 5-ка.

Да разбереме нема да се жалам да имам Е60 535i или некоја М5-ка :D

3-ка караван, да! Ама МЕНЕ лично не ми брка работа, ако би бирал онака што ептен мене би ми легнало.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9344
« Одговори #477 на: 12 Јануари 2026, 10:28:50 am »
530e караван би ми легнал ко шамар на будала :D Сите потреби што ги имам би ги покрил 100%.
Isto i mene 😂

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55170
  • Махер
« Одговори #478 на: 12 Јануари 2026, 10:48:18 am »
Isto i mene 😂
520d караван. За таа кола, и нејзината тежина само тоа ми е логично. Аутоматик, без М пакети и со најмал бандаж. Секако е тешко како тенк и неагилно, барем да е удобно.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5701
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #479 на: 12 Јануари 2026, 10:51:09 am »
Vidov edna 540D nekni na granica eden sproti drug bevme, miiiislam deka od prethodnata generacija facelift ako ne se lazam, malce bese pogarabitna od Arteonot, poentata mi bese moze lesno da se zamislam vo nea :D

Kade kade poubavo izgledase od ostanatite modeli na BMW(se misli na sedan verzii).