Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 890040 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #900 на: 12 Септември 2013, 00:24:01 am »
Како нема, има. Документот за хомологација ги содржи сите елементи накнадно вградени. Сите документи за хомологација одат во МВР, а центарот за атест врши само услужна дејност, исто како и станиците за технички преглед.
Да, веројатно никој нема да запне, затоа што во денешно време нема едногодишен преглед на уредот. Но пред 3-4 години, годишно се правеше т.н. реатест, односно проверка на системот, и проверуваа се`, од број на расплињача, број на боца, до број на мултивалв-от на боцата.
Да, нема да му запне никому, но сакам да знам кој е легално-правниот начин на промена на еден тип боца со  друг, затоа што сакам да биде се` по пропис. Не сакам да си имам р`чки со оваа држава.

со сигурност ти тврдам дека не идат во мвр документите...
 8)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #901 на: 12 Септември 2013, 14:44:14 pm »
здраво....

може ли цена за монтажа на плински уред на БМВ 520и, 6 цилиндри е моторот поточно Е34 модел со М50 мотор?
сакам боца наместо резервно тркало, пошто претежно за низ градов ке биде. претпоставувам 40 литарска боца би била сосема во ред.

кои се опциите, кои плински уреди и кои се цените.

ви благодарам однапред.

Za BMW so 6-cilindarski motor nasa preporaka e da se vgradi sekvencionalen ured tip Omegas Evo -6 cil. so torusen rezervoar koj ke se postavi na mesto na rezervno trkalo. Cenata na uredot e 860 evra. 
Rezervoar so zafatnina od 40 litri ke gi zadovoli potrebite za gradsko vozenje.
BMW 520 e vozilo koe sosem dobro se odnesuva na plinski pogon.
Fotografii od BMW serija 5 so vgraden plinski ured mozes da pogledas na nasata veb strana:
http://www.plimont.com/galery4/index.php?/category/29

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #902 на: 12 Септември 2013, 16:36:40 pm »
Јас имам едно прашање:имам 40 л округла боца,дали можам да ја сменам со поголема или атестот ми е на таја боца?

Najprvo treba da se proveri dali ima uslovi da se postavi rezervoar so pogolema zafatnina. Kaj torusnite rezervoari ograniceni sme vo ramkite na prostorot namenet za smestuvanje na rezervnoto trkalo.
Atestot, odnosno izdadeniot "dokument za soobraznost na vozilo so vgraden plinski ured" od strana na atestnata institucija se odnesuva na  komponentite na plinskiot ured koi bile postaveni  na voziloto vo momentot na atestniot pregled, so konkretnte seriski broevi i homologaciski oznaki.
Spored propisite, po napravena zamena na plinskiot rezervoar treba da se napravi i izmena vo dokumetacijata na plinskiot ured.
Toa bi znacelo deka za napravenata izmena ovlasteniot servis koj ja izvrsil treba da napravi nova specifikacija na vgradeni komponenti i da izdade dokumentacija za noviot rezervoar.
Potoa sopstvenikot na voziloto treba izmenata da ja prijavi vo stanica za tehnicki pregled, koja natamu  ke go upati vo atestnata institucija koja go napravila atestniot pregled, kade vo dokumentite za konkretnoto vozilo ke se napravi korekcija  na podatocite koi se odnesuvaat na plinskiot rezervoar.
Od nasata komunikacija so klientite, mozam da kazam deka retko koj se odlucuva na vakov cekor, posebno zatoa sto vo momentov ne se bara periodicen reatest na vozilata so vgraden plinski ured.

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #903 на: 12 Септември 2013, 18:43:43 pm »
Здраво Плимонт ! Ме интересира кој плински уред е најдобар според вас за Опел Тигра 1.4 - 2000 година, и која би била цената ? :)

Поздрав !

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #904 на: 13 Септември 2013, 00:41:37 am »
здраво....

може ли цена за монтажа на плински уред на БМВ 520и, 6 цилиндри е моторот поточно Е34 модел со М50 мотор?
сакам боца наместо резервно тркало, пошто претежно за низ градов ке биде. претпоставувам 40 литарска боца би била сосема во ред.

ви благодарам однапред.
Za BMW so 6-cilindarski motor nasa preporaka e da se vgradi sekvencionalen ured tip Omegas Evo -6 cil. so torusen rezervoar koj ke se postavi na mesto na rezervno trkalo. Cenata na uredot e 860 evra.  
Fotografii od BMW serija 5 so vgraden plinski ured mozes da pogledas na nasata veb strana:

ви благодарам на нформацијата. неј прифатлива понуда до сега.. би требало утре да дојдам кај вас за да се договориме околу монтажа на уредот...

треба ли да се најавам претходно или директ да дојдам?
и кого да барам?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #905 на: 13 Септември 2013, 16:24:12 pm »
Здраво Плимонт ! Ме интересира кој плински уред е најдобар според вас за Опел Тигра 1.4 - 2000 година, и која би била цената ? :)

Поздрав !

Nie bi preporacale da se postavi Omegas Evo. Toa e ured od novata Evolution serija na Landi Renzo. Negovata cena , vo kombinacija so torusen rezervoar iznesuva 570 evra. Kaj Tigra voobicaeno se postavuva totusen rezervoar so zafatnina od 40 litri.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #906 на: 13 Септември 2013, 16:26:30 pm »
здраво....

ви благодарам однапред.

ви благодарам на нформацијата. неј прифатлива понуда до сега.. би требало утре да дојдам кај вас за да се договориме околу монтажа на уредот...

треба ли да се најавам претходно или директ да дојдам?
и кого да барам?

Mozes da go posetis nasiot servis sekoj den od 09.00 do 17.00 casot. Nema potreba od posebna najava, nekoj od kolegite ke bide na raspolaganje za da se dogovori termin za montaza.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #907 на: 14 Септември 2013, 02:39:40 am »
фала ви на инфо... ова со бензинов не се трпи више, трошок е...

утре (сабота)-сега више денес, ке поминам кај вас да договориме што и како...

поздрав.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #908 на: 14 Септември 2013, 18:23:18 pm »
Zdravo Plimont,
moze da mi kazete cena na plinski ured za hundai i30 so motor 1.4 i dali imate dogovor so hundai za vazenje na garancijata?

Pozdrav
jas imam montirano plinski ured na i30 1.4 [2008] vo plimont tipot e Landi Plus Max  so torusna boca i sum PREZADOVOLEN

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #909 на: 30 Септември 2013, 00:33:37 am »
едно прашање: вечерва се вратив од пат, во радиус од 200 км колата 5-6 пати ми префрли на бензин.. исто така неколку пати во последниов месец дена лер гаста ми ја задржува на 3000рпм... можен проблем??? се работи за ловеко систем опел вектра 2.0 8в
« Последно менување: 30 Септември 2013, 12:05:52 pm achtung »

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #910 на: 01 Октомври 2013, 17:38:09 pm »
едно прашање: вечерва се вратив од пат, во радиус од 200 км колата 5-6 пати ми префрли на бензин.. исто така неколку пати во последниов месец дена лер гаста ми ја задржува на 3000рпм... можен проблем??? се работи за ловеко систем опел вектра 2.0 8в

Prefrluvanjeto od plin na benzin kaj Vaseto vozilo najverojatno e zaradi gubenje na impulsniot signal koj doaga do Lov Eko aparatot, ili neispravnost na samiot Lov Eco aparat. Sovet- da se proveri elektricnata instalacija na plinskiot ured.

Zadrzuvanjeto na 3000 rpm sme go sretnale kako problem I nie relativno cesto kaj Opel vozila so MPI motor a so aspiratorski plinski ured (so plocka), kako I kaj vasata Vectra. Najcesto se resava so cekornoto motorce za ler-gas (sauhot) na motorot, sto ne mora da znaci deka istoto e I kaj vas.
Sovet-da se proveri I iscisti sauhot. Dokolku so toa ne se resi problemot, najdobro e so vozilto da go posetite nasiot servis za da se napravi detalen pregled.
Istiot problem moze da e predizvikan od nesoodvetna smesa plin-vozduh zaradi koja ima pomestuvanje vo funkcioniranjeto na benziskiot kompjuter, ili zaradi neispravnost na nekoj od senzorite na voziloto.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #911 на: 01 Октомври 2013, 18:37:40 pm »
Голема благодарност за Плимонт, пред еден месец бев да ми го проверат плинскиот уред, меѓу дргото, беше детектиран и отклонет мал недостаток при првичната инсталација (и така сум возел 50.000км). Сега колата работи одлично, префрлањето од бензин на плин и обратно, е апсолутно неприметно - за разлика од претходно, кога имаше мало сецкање кога префрлаше. Потрошувачката на плин е за нијанса поголема (околу 0,5 до 1л на 100км), но колата подобро работи од претходно. Должен сум - ќе се раздолжиме наскоро! :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54991
  • Махер
« Одговори #912 на: 01 Октомври 2013, 18:40:26 pm »
Што е промената!? Многу ми е битно.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #913 на: 01 Октомври 2013, 18:46:21 pm »
Не ти е битно, бидејќи мојот уред беше инсталиран од несомнено стручни лица кои направиле ненамерен пропуст во електричното поврзување на плинските дизни. Па сигналот од, да речеме 4 инјектор ја окинувал лпг дизната на прв цилиндер, втор на трет, итн. Колата си функционираше, но со нешто послаби перформанси и најприметно беше префрлањето од плин на бенин и обратно, кое ја оставаше колата „без здив“ една милисекунда, што страшно знаеше да засмета на 6000 вртежи, или кога тргнуваш од раскрсница а се исполнети услови за свичување од бензин на плин.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54991
  • Махер
« Одговори #914 на: 01 Октомври 2013, 18:50:20 pm »
Како работи оној сензорот за температура што го додавате? Дали чита од температурата на колата или сам си мери температура? Откога е ставен времето на префрлање кај мене е драстично подолго отколку порано (иако е на најниска температура префрлањето подесено сега).