Да не отворам нова тема ќе пишам тука.
*Пишувано е на Gemini AI зошто таму внесував фабрички спецификации по repair manual*
Дечки, ајде малку памет од тие што се разбираат од подвозје и геометрија. Имам една специфична ситуација со мојот Lexus IS250 (2007 RWD).
Проблемот е следен: Предното десно тркало ми е визуелно „излезено“ нанапред во однос на левото. Со „тест со прсти“ меѓу гумата и тркалникот, левата страна е на средина, а десната е очигледно поместена нанапред за некои 5-8 милиметри.
Ги извадив официјалните сервисни спецификации за модел со **16-ки гуми** и **Normal Suspension** (како што ја возев колата во 2023) и ги споредив со тогашниот извештај од реглажа. Еве што вели математиката за предната оска:
### 📐 Мерења на предница (на 16-ки):
Уште тогаш, иако на волан не се осеќаше толку ради балонот на гумата, бројките биле вон граница:
* **SAI агол (Spreizung):**
* **Фабрички стандард:** 10°41' (дозволена разлика лево-десно макс. **30'**).
* **Мое мерење:** Лево **11°22'** / Десно **10°45'**.
* 👉 Тука е главната мака. Разликата е **37'**, што е надвор од фабричкиот лимит. Ова е структурен агол – не се решава со вртење на споните.
* **Caster (Nachlauf):**
* **Фабрички стандард:** 8°11' (дозволена разлика макс. **30'**).
* **Мое мерење:** Лево **8°40'** / Десно **8°23'**.
* Иако е во граници, асиметријата е тука и само го потврдува поместувањето на целата десна страна.
### 🛠 Каде е зајакот?
Бидејќи SAI аголот не е прилагодлив со штраф за реглажа, единствен начин да се среди ова е со **олабавување и центрирање на подрамката (subframe shift/centering)**. Подрамката има малку „луфта“ во дупките каде што се штрафи за шасијата и ако не е заштрафена во милиметар на средина, целата геометрија напред бега.
На 16-ки гуми ова поминувало без да го приметиш на волан, ама сега на 17-ки/18-ки со низок профил, секој милиметар асиметрија се гледа од авион и прави нервоза при возење.
**Прашањето ми е:** Дали некој знае сервис кај нас или во Германија (околина на Фулда) што стварно се замара со вакви работи? Барам мајстор што знае да го олабави мостот, да го центрира со пајсер додека гледа во екранот за SAI аголот да дојде во симетрија, а не само да ми ги „позелени“ предните тркала на компјутер и да ме испрати дома.
Имате ли препорака за човек со трпение и знаење за ваква „хирургија“ на предница?