Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2537219 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7620
  • French diamond
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #15060 на: 28 Март 2026, 16:39:39 pm »
И кај мене ако полнам со запалена кола не го регистрира горивото, по неколку палења гасења ќе го покажи.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7192
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #15061 на: 28 Март 2026, 17:53:40 pm »
Пошто зема просек најверојатно, не е како на застава во живо, навалија на една страна пола резервоар, навалија на друга страна, на резерва.  :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44937
  • Il Moderatore
« Одговори #15062 на: 28 Март 2026, 18:38:53 pm »
Тоа и го направи али толку собра, зошто стрелката не мрдна ми е прашањето проблем со пловакот или не и ако е пловакот дали има штета да се вози со покварен или не
Извози пола резервоар, или повеќе и наполни пак до горе, ако не се "ресетира" можно е пловакот да не работи ко што требз
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4110
« Одговори #15063 на: 01 Април 2026, 07:50:22 am »
Дали некој сретнал кај нас вакви блокови ?

Онлајн не најдов, ако не знаете конкретно не ме праќајте да истражувам, а ако треба да одам 3 дена по блокари поарно нешто друго ќе смислувам.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3621
« Одговори #15064 на: 01 Април 2026, 08:37:28 am »
Ројал инвест булевар Србија, овие блокови се користат за огради.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4110
« Одговори #15065 на: 01 Април 2026, 18:47:02 pm »
Таму редовно пазарам не сум ги приметил. Баш ќе видам деновиве и онака сигурно нешто ќе пазарм друго. Може некој да ги користи и за огради а може и за сидро за чамец, ама ова се deck bloks и најчесто се користат за поставување и подигање на дек над земја без да се бетонираат стопи и да се прават плочи.

Дур сум на темата, ако исто некој нашол/видел Fix Beton од Baumit  (не е готово бетон В20)

Гледам во Србија го има ама кој да увезува 30тина вреќи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44937
  • Il Moderatore
« Одговори #15066 на: 01 Април 2026, 19:41:20 pm »
Таму редовно пазарам не сум ги приметил. Баш ќе видам деновиве и онака сигурно нешто ќе пазарм друго. Може некој да ги користи и за огради а може и за сидро за чамец, ама ова се deck bloks и најчесто се користат за поставување и подигање на дек над земја без да се бетонираат стопи и да се прават плочи.

Дур сум на темата, ако исто некој нашол/видел Fix Beton од Baumit  (не е готово бетон В20)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Гледам во Србија го има ама кој да увезува 30тина вреќи.

Баш денес низ сообраќај видов едно ауто со истово лого, малце ми беше тешко да го дешифрирам - сеа ми стана све јасно :D

Ако имаат кола, имаат и застпништво, прашај ги, може знаат нешто: https://baumit.mk/  еве и контакти имаат тука: https://baumit.mk/international

MK - NORTH MACEDONIA
Baumit Dooel
MK - 1000 Skopje
Ul. Jadranska Magistrala 165

+389 2 306 98 07
+389 2 306 98 07
info@baumit.mk
www.baumit.mk
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6854
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #15067 на: 04 Април 2026, 13:02:52 pm »
Да не отворам нова тема ќе пишам тука.
*Пишувано е на Gemini AI зошто таму внесував фабрички спецификации по repair manual*

Дечки, ајде малку памет од тие што се разбираат од подвозје и геометрија. Имам една специфична ситуација со мојот Lexus IS250 (2007 RWD).

Проблемот е следен: Предното десно тркало ми е визуелно „излезено“ нанапред во однос на левото. Со „тест со прсти“ меѓу гумата и тркалникот, левата страна е на средина, а десната е очигледно поместена нанапред за некои 5-8 милиметри.

Ги извадив официјалните сервисни спецификации за модел со **16-ки гуми** и **Normal Suspension** (како што ја возев колата во 2023) и ги споредив со тогашниот извештај од реглажа. Еве што вели математиката за предната оска:

### 📐 Мерења на предница (на 16-ки):
Уште тогаш, иако на волан не се осеќаше толку ради балонот на гумата, бројките биле вон граница:

* **SAI агол (Spreizung):**
    * **Фабрички стандард:** 10°41' (дозволена разлика лево-десно макс. **30'**).
    * **Мое мерење:** Лево **11°22'** / Десно **10°45'**.
    * 👉 Тука е главната мака. Разликата е **37'**, што е надвор од фабричкиот лимит. Ова е структурен агол – не се решава со вртење на споните.

* **Caster (Nachlauf):**
    * **Фабрички стандард:** 8°11' (дозволена разлика макс. **30'**).
    * **Мое мерење:** Лево **8°40'** / Десно **8°23'**.
    * Иако е во граници, асиметријата е тука и само го потврдува поместувањето на целата десна страна.

### 🛠 Каде е зајакот?
Бидејќи SAI аголот не е прилагодлив со штраф за реглажа, единствен начин да се среди ова е со **олабавување и центрирање на подрамката (subframe shift/centering)**. Подрамката има малку „луфта“ во дупките каде што се штрафи за шасијата и ако не е заштрафена во милиметар на средина, целата геометрија напред бега.

На 16-ки гуми ова поминувало без да го приметиш на волан, ама сега на 17-ки/18-ки со низок профил, секој милиметар асиметрија се гледа од авион и прави нервоза при возење.

**Прашањето ми е:** Дали некој знае сервис кај нас или во Германија (околина на Фулда) што стварно се замара со вакви работи? Барам мајстор што знае да го олабави мостот, да го центрира со пајсер додека гледа во екранот за SAI аголот да дојде во симетрија, а не само да ми ги „позелени“ предните тркала на компјутер и да ме испрати дома.

Имате ли препорака за човек со трпение и знаење за ваква „хирургија“ на предница?

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3621
« Одговори #15068 на: 04 Април 2026, 13:31:02 pm »
Дете ако се откачи рука..............
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7113
  • Бенве сие бенве
Прашања и одговори.
« Одговори #15069 на: 04 Април 2026, 13:40:24 pm »
Може колата да имала удар затоа да е изместена цела геометрија. Носење доле само за да се среди по пропис, горе ќе те кошта многу, а ханс нема да дозволи ти да му кажуваш како тој да работи

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #15070 на: 04 Април 2026, 13:49:24 pm »
Според мерењата што ми ги дадоа колата немала структурен удар, бидејќи разликата била минимална, т.е може да се случи при промена на критичните задни долни чаури на предниот трап.
Еве:
"Fahrachswinkel" (Аголот на возење) е +0°05'
2. SAI разликата е во „минути“, а не во „степени“
Твојата разлика во SAI е 37' (минути).

Како изгледа удар: Кога кола ќе удри во бариера или ќе има директен судир, аглите бегаат по 2, 3 или 5 степени. Металот се витка трајно.
Како изгледа твојот случај: 37 минути е разлика од едвај неколку милиметри. Тоа е типично поместување на Subframe-от (подрамката). Подрамката е „помошна“ рамка која е заштрафена со големи штрафови за главната шасија. Таа е дизајнирана да може да мрдне при силен удар во дупка или ивичњак за да ја заштити главната шасија. Тоа се средува со „рецентрирање“ на тие штрафови.
3. Caster-от ти е во граници на нормала
Што е Caster: Тоа е аголот кој го одредува надолжното движење на тркалото (напред-назад).

Зошто е битно: Кај мавана кола, Caster-от обично е првиот што „пука“ и бега надвор од секоја нормала бидејќи вилушката се витка. Кај тебе Caster-от е 8°40' / 8°23' (разлика од само 17'). Ова е во рамките на дозволеното од Lexus (30').
Заклучок: Ако вилушката беше искривена од удар, Caster-от ќе ти беше „црвен“ на апаратот.

Механичарот кој ми го одржува Лексусот фрлил 600 евра (4 пати по 150€) за реглажи на Audi A7 (2017) и на крај пак ништо не решиле. Сите сервиси само му го местеле воланот да стои право на екранот, а никој не сакал да го олабави и центрира мостот (subframe) за да ги изедначи аглите. Проблемот го решил во Битола.
Тотален лаик сум за предница - магаре и козметика, затоа барам совет од некој што разбира.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #15071 на: 04 Април 2026, 14:07:40 pm »
Лошо.... штом дури и со око се забележува толкава разлика значи дека не е таа промена настаната од мешто толку наивно како промена на чаура. Кога ја центрираш колата ти мерат меѓу оскино растојание на лева и десна страна, колку е во милиметри разликата од едната до другата страна?
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #15072 на: 04 Април 2026, 14:10:51 pm »
Не го видов тоа, мислам дека немаат измерено. Треба да измерам, мислам дека е 7мм разлика по страна (не меѓуоскина туку мерено од централен отвор на предните тркала до предното крило). Сепак меѓуоскиното мерење е подобро зошто може браникот да е крив сепак е пластика.
« Последно менување: 04 Април 2026, 14:16:01 pm nestor04 »

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2349
« Одговори #15073 на: 04 Април 2026, 14:19:23 pm »
Јас имав мака со предниот трап кога беше изваден за да се сменат лагерите, при враќањето назад беше изместен, во TeamAuto имаат нова машина за центрирање Hunter HawkEye Elite со сите можни мерења, таму ми го намести до милиметар точно.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 751
    • ibiz.mk
« Одговори #15074 на: 04 Април 2026, 14:38:59 pm »
Меѓуоскино мери.
Вака може и предниот браник да е малку искривен па да дава различни вредности