Автор Тема: Зелен картон  (Прочитано 31864 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
Одг: Зелен картон
« Одговори #165 на: 12 Јули 2022, 20:10:41 pm »
Ne, za Bugarija ne treba. Ist narod sme :)
Сепак да сме сериозни, ем треба ЗК, ем поразличен народ не ни може да бидеме.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7107
« Одговори #166 на: 12 Јули 2022, 21:58:28 pm »
Ne, za Bugarija ne treba. Ist narod sme :)
Сепак да сме сериозни, ем треба ЗК, ем поразличен народ не ни може да бидеме.
Само корените, јазикот и Гоце ни се исти, дијалектот ни е различен. Ти изгледа слабо стоиш со францускиот.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9030
« Одговори #167 на: 12 Јули 2022, 22:21:17 pm »
Negde pisav, mrazam francuzi. Use odamna.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7107
« Одговори #168 на: 12 Декември 2022, 21:46:40 pm »
Луѓе, ајде бе некако да се организираме, да настапиме некако, да потегнеме некаква иницијатива, петиција, што и да е, за конечно потпишување на мултилатералниот договор за осигурување од автоодговорност и да си скратиме маки со зелен картон колку одмор во Дубаи! Што викате?
Не е во ред, треба ли вработените и дуректорите од осигурителните компании да земат бонус ?

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #169 на: 13 Декември 2022, 08:41:32 am »
Луѓе, ајде бе некако да се организираме, да настапиме некако, да потегнеме некаква иницијатива, петиција, што и да е, за конечно потпишување на мултилатералниот договор за осигурување од автоодговорност и да си скратиме маки со зелен картон колку одмор во Дубаи! Што викате?
Јас како имигрант од странство би ја подржал иницијативава колку што можам и ќе пишувам по сите групи на фб да потпишат што е можно повеќе имигранти како мене.

Не е во ред, треба ли вработените и дуректорите од осигурителните компании да земат бонус ?
НЕ! Нема таква потреба

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #170 на: 13 Декември 2022, 09:54:03 am »

Прво не е колку одмор во Дубаи, фер би било да не се преувеличуваат работите.

Понатаму, ако се „укине“ зелениот картон, трошокот за инернационалното осигурување ќе ти биде пресметан во цената за регуларното осигурување. Не е дека ќе го снема.

И така нема да имаш избор дали да го земеш или не. Сакал-нејќел, ќе го купиш интернационалното осигурување. Вака ако не ти треба, не го купуваш.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2778
  • Слобода или смрт
« Одговори #171 на: 13 Декември 2022, 10:42:15 am »

Прво не е колку одмор во Дубаи, фер би било да не се преувеличуваат работите.

Понатаму, ако се „укине“ зелениот картон, трошокот за инернационалното осигурување ќе ти биде пресметан во цената за регуларното осигурување. Не е дека ќе го снема.

И така нема да имаш избор дали да го земеш или не. Сакал-нејќел, ќе го купиш интернационалното осигурување. Вака ако не ти треба, не го купуваш.

Vo bugarija plakam vkupno osiguruvanje kolku sto bi platil vo makedonija samo za zeleniot karton.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1852
« Одговори #172 на: 13 Декември 2022, 11:21:40 am »
Јас би додал да се молиме да не го "укинат" зелениот картон, доколку го вклучат во цената на автоодговорноста, АО полисата ќе поскапе сигурно за 30%, и сакаш нејќеш ќе мора да плаќаш.

Бугарија беше спомената. Ве молам да не се споредуваме со Бугарија, ете ако на форумов има шофери на бугарски камиони нека кажат каква е состојбата со осигурувањето таму, по жица одат бугарските компании, никој во ЕУ од неможе штета да наплати од нив.

Ете и кај нас за некое време ќе се либерализира пазарот на АО и ЗК, и се мислам дека ќе бараме да се вратат сегашниве регулирани цени.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2261
« Одговори #173 на: 13 Декември 2022, 11:28:19 am »
"Фала" им за легализираново бесрамно крадење со зелениот картон.

Не ми е јасно како уопште го браните. И не, нема да бараме да се вратат сегашниве цени.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #174 на: 13 Декември 2022, 11:53:32 am »
"Фала" им за легализираново бесрамно крадење со зелениот картон.

Не ми е јасно како уопште го браните. И не, нема да бараме да се вратат сегашниве цени.

Никој не го брани, туку кажуваме дека вака имаш опција дали го сакаш или не го сакаш. Тоа е. Се согласувам дека е прескап, и не би имал проблем да е 50% од цената и да ми е задолжителен во годишното осигурување. Е сега, има луѓе на кои тие дополнителни 2500 денари годишно би им биле терет, или едноставно не излегуваат со таа кола од Македонија, па немаат потреба за Зелен Картон.

Vo bugarija plakam vkupno osiguruvanje kolku sto bi platil vo makedonija samo za zeleniot karton.

Ќе мењаме никнејм? ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #175 на: 13 Декември 2022, 12:07:35 pm »
Јас имам 3 коли, вадам ЗК (годишен) само за една.
Мене рецимо ќе ми испадне исто или поскапо ако се спои во АО
Некој има само 1 кола и вади ЗК(месечен/годишен) нив ќе им биде поевтино.
Многумина, ама многумина имаат една или повеќе коли но немаат потреба да вадат ЗК. Нив ќе им излезе поскапо.
« Последно менување: 13 Декември 2022, 13:06:31 pm Mikius »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #176 на: 13 Декември 2022, 12:10:41 pm »
Прашање е на време кога АО ќе поскапи а за 100%укинување на ЗК, нема ни да стане збор...

АО е регулирана од АСО, цените се непромемети од време диносауруси додека сите знаеме колку чини фар на денешна кола или колку се поскапени авто лимарите/лакерите. Осигурителните компании се најчесто или на 0 или во загуба со АО. Зелен картон е посебна приказна, ќе платиш 60/90 евра, една незгода во странство не е под 3000 евра. Така да, треба промени многу во овој дел, мене ако ме прашува некој треба цената да е врзана со профилот на шоферот, историја на незгоди, сообраќајни казни и сл па потоа со самата кола, треба да има посебно АО и данок на луксуз, нема поента кола од 100к да има трошоци за сопственикот исти како некоја од 20к
Потоа би направил повеќе категории на ЗК, 90% од бас возиме во Балкан, каде при незгода цените се пониски, па таа да е поприфатлива додека некоја за Европа да е со поприспособени цени
Има мн за анализа и менување...

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3801
« Одговори #177 на: 13 Декември 2022, 13:24:22 pm »
Многумина, ама многумина имаат една или повеќе коли но немаат потреба да вадат ЗК. Нив ќе им излезе поскапо.

Епа ако ти е скапо ќе си имаш една или две коли, нели тоа е и целта, помалку возила повеќе пешачење и велосипеди :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #178 на: 13 Декември 2022, 13:29:17 pm »

Епа ако ти е скапо ќе си имаш една или две коли, нели тоа е и целта, помалку возила повеќе пешачење и велосипеди :D
Јас не се пожалив дека ми е скапо, само укажав на фактот дека тие што не вадат ЗК  ќе им испадне поскапо, а не се малку во државава, под услов редовно да вадат АО :)

А погоре муабетот на @AllMightyMe барем за трите коли што се во двор со децении наназад не ги коштаме ништо ОК, чија што работа впрочем не верувам да е дотолку критична.

Но сепак би било интересно да се воведат некои новини како што ги наведе AllMightyMe
« Последно менување: 13 Декември 2022, 13:39:46 pm Mikius »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43791
  • Il Moderatore
« Одговори #179 на: 13 Декември 2022, 13:58:11 pm »
За мене е тотална моронштина тоа зелен картон. Тоа треба да си биде составен дел од автомобилско осигурување. Дали ќе ме акнат у МК или у странство, треба да си покрие осигурувањто за штети од трети лица. И тоа е тоа. Зошто воопшто посебно нешто да се праи, ако си во странство? Малце целиот концепт е глуп. Веројатно имало некад во минатото некоја поента таков концепт, ама сега, во денешно време тотално е безвезен.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.