Автор Тема: Нови Евротаблички  (Прочитано 111119 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
Одг: Нови Евротаблички
« Одговори #690 на: 24 Март 2023, 08:48:54 am »
Мене таблицата на колата ми е по стар тип - град, 3 бројки, две букви. Знак на сина основа МК нема.
Пишав до народен правобранител претставка дека не е опфатено со законското решение таблици кои
се без МК да мора да се сменат до 12.02.2024, ме откачија.

Пишав до мвр барање за информација од јавен карактер што да се прави со стариот тип таблици кои
немаат ознака МК, ми вратија само нецелосен одговор дека тие со ознака МК мора да се сменат до
12.02.2024.

Се пожалив до агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер
(АСПИ) жалба дека одговорот е нецелосен и не вели што ќе бива со старите таблици кои се по службен
весник 66/99 и 51/05 и кои не содржат МК.

Сега предмалку ми се јавија телегонски од агенцијата АСПИ и ми рекоја дека стапиле во контакт со
мвр и оттаму им рекле дека:
НЕ ВАЖИ ОБВРСКА ЗА ЗАМЕНА НА ТАБЛИЦИ ЗА ТИЕ ОД СТАР ТИП БЕЗ ОЗНАКА „МК“ односно дека не мора
да се сменат по 12.02.2024.
Им побарав да ми дадат написмено, штом добијам ќе објавам тука.

@ialeks
Ако не ти одговорат, имаш одредба во ЗОУП за молчење на администрација, можеш да се повикаш.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #691 на: 24 Март 2023, 09:15:02 am »
Мене таблицата на колата ми е по стар тип - град, 3 бројки, две букви. Знак на сина основа МК нема.
Пишав до народен правобранител претставка дека не е опфатено со законското решение таблици кои

Пишав до мвр барање за информација од јавен карактер што да се прави со стариот тип таблици кои
немаат ознака МК, ми вратија само нецелосен одговор дека тие со ознака МК мора да се сменат до
12.02.2024.

Се пожалив до агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер
(АСПИ) жалба дека одговорот е нецелосен и не вели што ќе бива со старите таблици кои се по службен

Сега предмалку ми се јавија телегонски од агенцијата АСПИ и ми рекоја дека стапиле во контакт со
НЕ ВАЖИ ОБВРСКА ЗА ЗАМЕНА НА ТАБЛИЦИ ЗА ТИЕ ОД СТАР ТИП БЕЗ ОЗНАКА „МК“ односно дека не мора

@ialeks
Ако не ти одговорат, имаш одредба во ЗОУП за молчење на администрација, можеш да се повикаш.
Тие не ми доодговорија за нецелосниот одговор, а агенцијата за слободен пристап до информации
ми ја одби жалбата. Се мислам да тужам на управен суд.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #692 на: 24 Март 2023, 09:48:09 am »

12.02.2024.

@ialeks
Тие не ми доодговорија за нецелосниот одговор, а агенцијата за слободен пристап до информации

За ова што си го започнал и бараш релевантен одговор си потполно во право.
Меѓутоа не го заборавај фактот дека во оваа држава законот го толкува секој на свој начин, а тоа најчесто го прават надлежните и нивниот збор е последен.
Кога постои закон во кој не е стриктно дефинирано значењето и смислата, нема логика, а и постоењето на нашава самонаречена држава е исто тоа...

Инаку одговорот што ти го дале и они незнаат дали е таков, и затоа нема да ти дадат ништо на писмено, зошто 99% од вработените во државните институции се партиски неписмени војници или сировина народски кажано. Паразити.

Ако добиеш некој одговор од тој 1% ако прашањето стигне до него ке биде: СИТЕ таблици кои што немаат ознака НМК треба да бидат сменети до 12.02.2024
Со оваа реченица се вклучуваат и таблиците со 3 бројки бидејќи тие немаат никаква ознака/обележје.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #693 на: 24 Март 2023, 10:01:44 am »
Пред една недела во училиштето на синот имаше една хаотична "молба" од страна на училиштето за донации за дете кое требаше да замине во Турција поради здравствени причини...да не навлегувам во детали, наједноставно беше да се дадат парите да кршат глава организаторите...

Така ќе биде и ова, фрли таму 1500 денари, нека се најадат стоките...или прави се на тошо :)

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
« Одговори #694 на: 24 Март 2023, 10:18:41 am »

12.02.2024.

@ialeks

За ова што си го започнал и бараш релевантен одговор си потполно во право.
Меѓутоа не го заборавај фактот дека во оваа држава законот го толкува секој на свој начин, а тоа најчесто го прават надлежните и нивниот збор е последен.
Кога постои закон во кој не е стриктно дефинирано значењето и смислата, нема логика, а и постоењето на нашава самонаречена држава е исто тоа...

Инаку одговорот што ти го дале и они незнаат дали е таков, и затоа нема да ти дадат ништо на писмено, зошто 99% од вработените во државните институции се партиски неписмени војници или сировина народски кажано. Паразити.

Ако добиеш некој одговор од тој 1% ако прашањето стигне до него ке биде: СИТЕ таблици кои што немаат ознака НМК треба да бидат сменети до 12.02.2024
Со оваа реченица се вклучуваат и таблиците со 3 бројки бидејќи тие немаат никаква ознака/обележје.
Јасно ми е дека за пари кога ќе им притребаат ќе стегнат да мора сите да сменат нови таблици, исто како на времето
кога од TV стана VE подрачје, за среќа не бев оттаму па немав трошок.

Мене целта ми беше барем засега да не мора, да истерам уште некоја година, надевајќи се на единствената константа
во универзумот -- бирократска бавност и мрза т.е. да се матка и одолговлекува работата со тоа што ги бунам за да се
мислат за тоа што го барам - ако ништо друго да смислат посигурен начин да те зафркнат.
А и кога ќе видат дека ќе им се собери мноооооогу работа, ќе се влечка и одложува сето, исто како кога воведоја
биометриски лични карти и сите мораа да ги сменат старите како мини тетратки до одреден датум па после видоја
не видоја - ајде одлагање.

Мене искрено не ми е толку за парите туку за она N кое тераат да е пред MK. Не ми е мило. И да ме натераат, имам
веќе сина изолир трака да го покрие.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
« Одговори #695 на: 24 Март 2023, 10:20:17 am »
Пред една недела во училиштето на синот имаше една хаотична "молба" од страна на училиштето за донации за дете кое требаше да замине во Турција поради здравствени причини...да не навлегувам во детали, наједноставно беше да се дадат парите да кршат глава организаторите...

Така ќе биде и ова, фрли таму 1500 денари, нека се најадат стоките...или прави се на тошо :)
Биди сигурен дека веројатно 50% оди за учителите. Криза, мора и тие да се гребат од негде.
Следно ќе ти е уплата за оштетен инвентар.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #696 на: 24 Март 2023, 13:48:41 pm »
Додека се седиме околу таблиците уште еден удар!

Цитат
До февруари 2024 година граѓаните имаат законска обврска да ги сменат сите лични документи на кои наместо досегашното име Република Македонија треба да стои новото име, кое произлегува од Преспанскиот договор со Грција и Република Северна Македонија.

Тој што вчера извадил документи, прц!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #697 на: 24 Март 2023, 13:53:29 pm »
Тој што вчера извадил документи си завршил работа и не треба да се замара.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #698 на: 24 Март 2023, 14:09:03 pm »
Сакаш да кажеш дека веќе издаваат со новото име?

Јас во 2021 кога вадев не ми ги издадоа со новото име.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #700 на: 24 Март 2023, 14:11:59 pm »
Сакаш да кажеш дека веќе издаваат со новото име?

Јас во 2021 кога вадев не ми ги издадоа со новото име.

Да, секако.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #701 на: 24 Март 2023, 14:14:25 pm »
Повторно во кажувам дека во 2021 ми се издадени документи со старото име.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #702 на: 24 Март 2023, 14:28:22 pm »
Повторно во кажувам дека во 2021 ми се издадени документи со старото име.
Ова е поголем проблем за луѓето, до пред 2 години не биле во можност да го стават новото име на долкументите (лична карта и пасош) и сега те обврзуваат да вадиш нови документи иако се со важност 10 години. Се надевам дека во последен момент ќе го одоговлечат процесот, ќе пролонгираат, дебили глупи.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #703 на: 24 Март 2023, 14:32:29 pm »
Иам пасош со важност до 2029та изваден по брза постапка(мислам беше 4500 денари), и сеа треба пак нов да вадам.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #704 на: 24 Март 2023, 14:46:13 pm »
Иначе поскапуваат за 5 дена. :)