Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1750308 пати)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #10335 на: 19 Октомври 2023, 10:57:57 am »
Ne gledam pricina zosto ne bi odgovaralo po site parametri e slicno na VMP, no od druga strana i nemas potreba od ovakvo maslo za tvojot motor.
Za toj motor jas bi si zemal VMP i da ne mu mislam, pisuva deka ja zadovoluva postrogata WV specifikacija 504/507 i e extra dobro ulje.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5896
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #10336 на: 19 Октомври 2023, 11:08:06 am »
Зависи дали колата е дизајнирана за 5-40, ако е јас би одел на RUP.
Да голф 5 1.9 тди мојава година 2005, 5w40 и 5w30 по каталог со минимум VW 505.01 стандард
Моја препорака - земи си RUP или NDT. Инаку од Прилеп си - имаш во Техномото избор (кај силосите од Жито Прилеп поранешно). Ако нема таму пиши пп ќе те упатам кај друг увозник за Равенол за Македонија.

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 116
« Одговори #10337 на: 19 Октомври 2023, 21:26:43 pm »
Нема ниту РУП ниту РЕП во Техномото.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #10338 на: 19 Октомври 2023, 21:30:50 pm »
Реално само луѓето од форумов купуваат производи за патнички возила од Техномото. Најчесто гледам луѓе земаат делови за камиони од таму.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #10339 на: 19 Октомври 2023, 21:53:57 pm »
Retko baraat RUP i REP, toa jas koga sum poracal pa mora da zemat barem paket i istanuva nekoe litro.
Jas naracuvam obicno za dve promeni, go cekam dva tri meseci , mi stiga, i stalno imam zaliha.

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6432
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #10340 на: 20 Октомври 2023, 07:22:28 am »
Не сакаат да се заебаваат со 3 литри 5 литри, па и никаде не сретнав реклама или производ од Равенол за патнички возила кај нив.
Оттука логиката ниту барам, ниту чекам... има и други увозници на соодветни масла кои сакаат да продадат.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 347
« Одговори #10341 на: 02 Ноември 2023, 19:58:53 pm »
Утре треба да земам масло ама неможам да се одлучам, ми треба и 10w40 и 5w40. Се мислам меѓу Eneos и Mannol. Дај предложете нешто, Манолов го возев еднаш океј се покажа.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #10342 на: 02 Ноември 2023, 20:01:14 pm »
Равенол.

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 434
« Одговори #10343 на: 05 Ноември 2023, 10:58:45 am »
Утре треба да земам масло ама неможам да се одлучам, ми треба и 10w40 и 5w40. Се мислам меѓу Eneos и Mannol. Дај предложете нешто, Манолов го возев еднаш океј се покажа.

стави си пак Mannol. има одличен сооднос цена:квалитет.
и биди внимателен вака по форуми бидејќи често пати ќе наидеш на луѓе што препорачуваат одредено масло затоа што им носи профит.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #10344 на: 05 Ноември 2023, 13:29:56 pm »
Пази посебно од тие што не разликуваат добро и лошо масло.
А погоре се гледа колку членови на форумот користат Равенол, и тоа им носи профит само на Техномото, а на форумов нема некој "газда" на Техномото зачленет, така да тоа нека ти биде прв избор.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 347
« Одговори #10345 на: 05 Ноември 2023, 17:40:01 pm »
Ставено пак Репсол, не се покажаа лошо шпанциве само  сакав да сменам пошто после 6500км некако почна да си го потсркнува. А и како шо праев муабет, само Репсолов 10-40 имале таква синтетичка технологија, другиве сите полу, и ова ќе да е така ама ај.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #10346 на: 07 Ноември 2023, 12:07:38 pm »
Мислење за Ravenol SSF во однос на другите конкуренти?
Некаде имаше напишано како се прави flush на серво, ама не знам каде беше, знам @Luki Junior ми имаше одговорено. Ако некој ја знае таа процедура нека ја напише, по сервисиве не верувам да прават комплетен flush.

Гледав на руски форум дека прво со шприц испумпуваат колку што можат, потоа го вадат повратното црево (тешко пристапно, зад мотор е), го враќаат, ставаат одредена количина на ново масло, возат со него, па испуштаат и на крај ставаат ново масло, воланот се врти од крај до крај 2 пати, се повозува и се проверува ниво на масло наутро. Мене ми изгледа како добра процедура, а дали без вадење црево може да се направи истото (ќе остани поголема количина, но ќе се повтори уште еднаш)?
Исто така гледам flush прават со 2 литри масло и потоа е скроз чисто. Дали ќе ми стасаат 2 литри, ако кај мене собира 1.0-1.1л?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #10347 на: 07 Ноември 2023, 14:52:47 pm »
Мислење за Ravenol SSF во однос на другите конкуренти?
Некаде имаше напишано како се прави flush на серво, ама не знам каде беше, знам @Luki Junior ми имаше одговорено. Ако некој ја знае таа процедура нека ја напише, по сервисиве не верувам да прават комплетен flush.

Гледав на руски форум дека прво со шприц испумпуваат колку што можат, потоа го вадат повратното црево (тешко пристапно, зад мотор е), го враќаат, ставаат одредена количина на ново масло, возат со него, па испуштаат и на крај ставаат ново масло, воланот се врти од крај до крај 2 пати, се повозува и се проверува ниво на масло наутро. Мене ми изгледа како добра процедура, а дали без вадење црево може да се направи истото (ќе остани поголема количина, но ќе се повтори уште еднаш)?
Исто така гледам flush прават со 2 литри масло и потоа е скроз чисто. Дали ќе ми стасаат 2 литри, ако кај мене собира 1.0-1.1л?

Јас го користам тоа масло, ок е. Како ќе одредиш споредба за масло за волан??
Јас го извадив старото моасло од казанчето, повратното црево го пикнав во шише и го прицврстив. И дупката на казанчето за повратното ја затнав. Сипав ново масло во казанчето и палев и гасев мотор по 10 сек. Бев сам и морав вака, ако сте двајца може да дотураш ново масло во казанчето. Кога видов дека на повратот имам чисто ново масло вратив се како што било. Незнам казанчето колку ми собира ама севкупно потрошив литро и 500-600грама.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #10348 на: 07 Ноември 2023, 15:17:10 pm »
Фала ти на опширниот одговор. :D
Инаку во врска со прашањето:
Како ќе одредиш споредба за масло за волан??
Според вискозитетот, индекс на вискозитет(задежување на својатва при високи температури) и низок pour point, исто како и кај другите масла.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #10349 на: 07 Ноември 2023, 17:23:49 pm »
Фала ти на опширниот одговор. :D
Инаку во врска со прашањето:
Како ќе одредиш споредба за масло за волан??
Според вискозитетот, индекс на вискозитет(задежување на својатва при високи температури) и низок pour point, исто како и кај другите масла.
Ne gledav brojki, procitav deka e ok, specifikacijata bese taa i cenata mi odgovarase

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk