Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Еве мала споредба на исто возило. Последната анализа е после изминати 13728км, а другата после 9705км. Резултати да не речам исти. Има масла каде и после 4-5 илјади километри железото е над 80мг.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)Едит: Еве и од Манол една анализа после 11873км возено 15тина км дневно.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)И за крај Ravenol NDT 5W40 (камионското) во пасат после 38700км.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
NDT после 38.000 е подобро од другите на 8-10 илјади км. Еве за @Vlatce-Vectra една споредба, да не му ја полнам темата, не е убаво со глупости да ја полниме.Се работи за W203ка со потполно ист мотор како твојот.Првава анализа е од Ravenol NDT 5W40 +адитив после 10.000км.Втората е со Redline 5W40 после 9312км. и третата е со Мотул 8100 5W40 после 18.000км. Сам заклучи каде нивото на железо е најниско.После Redline нема направено flush и мислам дека со flush би имало уште помали остатоци од метали во маслото.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
OK, samo ne mi e jasno zosto nekoj od RUP bi odel na maslo za kamioni.RUP 5W40 e vrv, maslo nad maslata.Izvozev dve turi, sega sum na REP 5W30 a mi stoi na strana uste edna tura RUP. Zimsko/Letna varijanta.
Равенол VMP 5W30 земено и направен сервис. 700 ден литар, ќе видиме како ќе се покажи.Скоро 10к денари дојде сервис за масло и сите филтри. Поскапено доста од пред 2 години коа претходно правев сервис.
Ravenolot e poskap vo Germanija ili taka mi se ciniSent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Цитат: Skywalker на 29 Јули 2023, 20:34:09 pmРавенол VMP 5W30 земено и направен сервис. 700 ден литар, ќе видиме како ќе се покажи.Скоро 10к денари дојде сервис за масло и сите филтри. Поскапено доста од пред 2 години коа претходно правев сервис.ВМП е супер за работа на моторот и перформанси,ама ето каде мене го троши. Извози неколку илјади километри и провери си.