Автор Тема: Национална стратегија за прираст  (Прочитано 22486 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
Одг: Национална стратегија за прираст
« Одговори #30 на: 18 Ноември 2013, 13:32:57 pm »
Работна сила и се увезува. Тоа не штети на наталитетот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #31 на: 18 Ноември 2013, 13:37:18 pm »
Меѓудругото голем проблем за ефикасноста во работењето е несоодветно распределената работна сила на работните позиции за обемот на работни задачи кои треба да го извршува. А посебно ова е најизразено во Адмнистрација.

Продуктивноста по вработен во Македонија може драстично да се зголеми со прераспределба на вработените по работните места и пресрпеделба на работните обврски.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #32 на: 18 Ноември 2013, 15:23:17 pm »

богатството е во децата.

Eeeeee Marjanot beeeeee, pobogati od nas dvajcata nema na forum! ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #33 на: 18 Ноември 2013, 16:01:29 pm »
Продуктивноста по вработен во Македонија може драстично да се зголеми со прераспределба на вработените по работните места и пресрпеделба на работните обврски.

или со безмилосно отпуштање на паразитите - врскаџии и вработување на вистински (а не само на хартија) способни луѓе.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2745
  • Слобода или смрт
« Одговори #34 на: 18 Ноември 2013, 18:28:15 pm »
Оставете чив е текстот има добра поента. Ако албанците се однесуваат вака со оваа цифра на население што ќе биде после 20 години кога моите деца ќе треба да го живеат животот само бог знае. И тоа заради нас самите. Али веќе одамна ми е јасно и сите мои напори се фокусирани кон тоа да се иселам од македонија. Овде не планирам да создавам за некои други. Реална мета ми е хрватска со некои врски што ги имам таму мислам најлесно би се снајдел. А и пак е тоа балкан само многу поцивилизиран и многу почист.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #35 на: 18 Ноември 2013, 18:42:44 pm »
Проста математика. Родителите наши/мои закључно со 1991 година имале просечен месечен приход од околу 2500 марки. 1m2 станбена површина истата година коштал 650 марки ( Аеродром, Н.Лисече, Карпош 2,3,4). Просечно станче од 60м2 се заработувало за 15 месеци.

23 години подоцна месечен просечен приход на двајца вработени ( ако имате среќа) е околу 600 евра. 1м2 станбена површина во истите населби кошта од 1000 € нагоре. Просечното станче се заработува за 100 месеци.

Трошоците за живот денес се за онолку пати поголеми колку што се помали месечните примања на двајца вработени, пак ќе повторам доколку имаме сраќа двајцата родители да работат.

Кровот над глава е прво и основно што на еден брачен пар му е неопходен да се размножува :D.

Акцентот на авторот на текстот е национален, факт е дека за 20 години партиите кој моментално владеат со државава ќе немаат доволно гласачи за да се сместат во удобните фотељчиња и да си ги буткаат партиските војничња на сигурно ( у администрација ) а останатите ги подлажуваат со субвенции, наградни игри, бесцелни документарци за големината на нацијата која никогаш не постоела.

Јас сакам деца, што повеќе, но јас не сум баш рационален, особота која треба да ги раѓа тие деца работи со договор на дело веќе третта година а за решение може да сонува барем уште минимум толку. Во Македонија жените не се кариеристки, они чекаат решение бе Џони затоа што се свесни што и колку е потребно за да израснеш дете во моменталните услови кој владеат во средината.

Да не збориме за законите кој ги регулираат правата на трудниците, знам неколку жени кој недела дена после пораѓање тргнале на работа само за да не и го земат работното место, им го носат бебето со кола/такси за да го надои на пауза и да продолжи со работа.

Каква држава какве си пичке мајчине, ова е карикатура...

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #36 на: 18 Ноември 2013, 19:33:50 pm »
Оставете чив е текстот има добра поента.

текстот е глуп да поглуп не може да биде. употребена тоалет хартија има поуверлива поента.

текстот е напишан од морон и наменет да го читаат морони без 2 грама мозок.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #37 на: 18 Ноември 2013, 21:30:06 pm »
Работа има ..... ама пари нема :) Едино ќе кажам стандардите на луѓето за тоа што би работеле и за колку би работеле мислам дека се нереално високи. Што ако јас ти или било кој има завршено факултет и сака да работи како менаџер директор или слично, а стварно нема искуство и уште помалку знаење.
А и тоа дека парите се помалку вредат т.е се повеќе ти требаат пошто сега има се и сешто на што да се трошат е друг муабет.

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1317
« Одговори #38 на: 19 Ноември 2013, 10:43:12 am »
Оставете чив е текстот има добра поента.

текстот е глуп да поглуп не може да биде. употребена тоалет хартија има поуверлива поента.

текстот е напишан од морон и наменет да го читаат морони без 2 грама мозок.
аман бе филип ако си толку паметен како што се мислиш,напиши бар две три паметни реченици.доста омаловажуваш и вреѓаш се...
најлесно е да исплукаш се и сешто,ама бар имај факти.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #39 на: 19 Ноември 2013, 10:50:45 am »
Има он факти, и тоа неколку броја...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #40 на: 19 Ноември 2013, 12:33:53 pm »
Работа има ..... ама пари нема :) Едино ќе кажам стандардите на луѓето за тоа што би работеле и за колку би работеле мислам дека се нереално високи. Што ако јас ти или било кој има завршено факултет и сака да работи како менаџер директор или слично, а стварно нема искуство и уште помалку знаење.
А и тоа дека парите се помалку вредат т.е се повеќе ти требаат пошто сега има се и сешто на што да се трошат е друг муабет.
Работа има ..... ама пари нема :) Едино ќе кажам стандардите на луѓето за тоа што би работеле и за колку би работеле мислам дека се нереално ниски.

Никој не сака да работи како менаџер или директор. Туку сака да има пристојна плата која ја има менаџер или директор. Што ми фали да работам на шалтер за 35.000 од 8 до 14ч... Ама кај нас за тоа се плаќа 9000. Што не е плата, не е ни социјална помош. Едноставно е срамота што некој воопшто работи за 9000 денари. Тоа е.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #41 на: 19 Ноември 2013, 12:37:12 pm »
Имам пријатели за 7000 што работат по 12 саати. Уште полошо е тоа.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #42 на: 19 Ноември 2013, 15:11:19 pm »
И ја би работел по 12 саати за 7000.

7000/12 = 583.3 денари од саат

За сработени 176 до 192 работни саати месечно, согласно законот за работни односи, тоа се од 102.000 до 112.000 денари месечно што е далеку од лоша плата во Р. Македонја.

Инаку јас познавам и такви кои зимаат по 200 евра на саат, па и повеќе. И тоа работното време и место сами си го одредуваат.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #43 на: 19 Ноември 2013, 15:22:16 pm »
Инаку јас познавам и такви кои зимаат по 200 евра на саат, па и повеќе. И тоа работното време и место сами си го одредуваат.

If you know what I mean...

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #44 на: 19 Ноември 2013, 15:22:41 pm »
Јас како што го разбрав Darthje5us, лугето работат за 7000 денари месечно по 12 саати, а не 7000 за 12 саати.