Теоретски, можно е... тоа што вели Симо. Посебно таму на западот имаат поразвиена индустрија за „органска храна„ која ги услужува тие поне...едуцираните „навивачи„ за здрав живот. Проблемот е што сертификатите за „органска храна„ исклучуваат употреба на одредени пестициди/средства/хемии, што во превод значи преќутно одобрување на други незабранети пестициди/средства/хемии (во било кои количини).
Но таму во САД имаат и опција да здрава купуваат од локални кооперативи, маалски задруги од обични луѓе што го продаваат вишокот производи од својата градина.
Е сега сето ова кажано за можноста од дубари и од спротивната страна, дури иако е вистина дека таа „индустрија„ за органска храна постои и заработува пари... Компарацијата со ГМО индустријата е како кога споредувате амеба со слон.
Така да како што кажа Миле, работата навистина е „лакомоста напаѓа, светот се брани„.
Пошто, благодарение на интернетот денес знаењето е на дофат за секој што сака да се едуцира. И денес не проаѓаат така лесно преварите на индустријата, како на пример тој со ДДТ пестицидот кој го рекламираа како безбеден и за јадење, за после да испадне дека опасен и заебано канцероген. Од друга страна па, денес и луѓето се понезаинтересирани (процентуално споредено), па кај многу од нив проаѓаат разни подметнувања.
Кога тогаш, ќе исплива на површина сето ова што се крие за безбедноста на ГМО... а до тогаш индустријата ќе гледа да заработи што повеќе пари.
едит: Дека е тоа така како што кажувам, не треба да се гледа подалеку од фактот дека една од првите позначјни студии во кои се докажува штетноста од исхрана со ГМО, е таа на др Пузтај е направена пред повеќе од една деценија, во европски институт, нарачана од европската комисија... Значи во Европа, а не во САД каде (барем донекаде) е актуелна заработката од органската храна.