Nemoze na benzinec od dizna da zariba usvari tesko da moze. Benzinot lesno se pali baska nesogoren ke pocne da bzdi pa lamda ke pocne da besnee pa ke puka od izduv pa cek engine pa ke otvoris hauba tuka e motorot zatvori hauba .
Kaj dizelce e drugo raboti vo golem opceg na odnos gorivo vozduh a benzinec vo mal i brzo ke javi simtomii.
може.. од искуство ти велам... и знам за како што реков неколку случаеви, меѓу кои и на мене ми се деси тоа.. затоа што кога се работи на чипување, не е тоа баш нешто од 3-4 минути па ако се упали чек енџин да се испотресат сите... се тоа што го наброја, би било испотресување ако си во гаража и ти мењаат свекици па ке се потруди мајсторот да ја открие маката... значи и јас сум го правел следното:
копмплетен игнор на сијаличката за чек енџин, и мирисот на издувни гасови, зашто ако го пимплале за да добие на снага и рејсинг карактеристики, и катализатор му е изваден и се, затоа и по дефиниција на игнор се издувните гасови и мирисите, како и сијаличето... ти велам дека 6-тиот цилиндар (оној кој што во суштина на бмв моторите и нај малку добива масло), по линија гледан нај блиску до возачот, ми излезе надвор од блок, а клипњачата ја најдов под алансер... само и само од лошо ремапирање... после таа дешавка, ЦЕЛА КОЛА ја дадов на топење.. малер ми беше... истото му се случи и на мехатроника со едно негово кавасаки... повторно последниот цилиндар во линијата за подмачкување, му стегна прв, го заротира на лагери за 5-6 секунди покасно да излезе клипот надвор.. добро е што човекот е жив, затоа што тоа му се деси на 260кмч, на 5 метри пред мене возеше... и се запали во возење, уљето со се сиот бензин прсна на граните и ауспусите и вивна во пламен, возејки повторвуам 260... се толку брзо се деси да немав време да му сигнализирам дека почиња да чади низ ауспуси, а го тестиравме новото штелување на гориво...
но се сложувам дека не пробива бензин во уљето така лесно. не е тоа нешто што ке истече во поголема количина за 1-2 минути.. си сака подолг период... нај малку 1-2 саати работење... а можда и поише...