Автор Тема: Затемнување на прозорци - Клима Фолии  (Прочитано 188723 пати)

Отсутен s1n1sa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 454
Одг: Затемнување на прозорци - Клима Фолии
« Одговори #465 на: 04 Јуни 2020, 15:20:41 pm »
Закокот е исти како порано нема промени.. важи секаде освен тетово, чаир, арачиново зајас и грчец

Sent from my iPhone using Tapatalk

Teтово имаш секој ден пријави за фолии али си тераат опет тоа од искуство ти кажуем
Hyundai Elantra 6th G

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #466 на: 05 Јуни 2020, 06:27:50 am »
Колку е казна за фолии?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
« Одговори #467 на: 05 Јуни 2020, 11:29:03 am »
Беше 300€ а дали е уште, незнам.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1482
« Одговори #468 на: 09 Јуни 2020, 18:36:31 pm »
Препорачајте каде да сменам фолии на предни стакла ? да, да сменам ;D На предните прозорци во гумените кедери од внатрешна страна, најверојатно навлегле зрнца песок и при затварање на прозорците, направени се така убави, сочни гребаници кои се осеќаат со нокт ;D се надевам дека не се толку длабоки да се до стакло дојдени али јебига шта је ту је.
А-тест имам, па ќе треба само да се извадат постоечкиве и да се залепат нови со 30% затемнетост.
Искрено бидејќи никогаш не сум затемнувал стакла (оваа ја купив со веќе затемнети) па немам осет како се движат цените, колку би чинело одприлика (грубо) за 2 предни прозорци ?
Исто така предлози за каде да се изведе ова ?

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #469 на: 09 Јуни 2020, 18:53:42 pm »
Препорачајте каде да сменам фолии на предни стакла ? да, да сменам ;D На предните прозорци во гумените кедери од внатрешна страна, најверојатно навлегле зрнца песок и при затварање на прозорците, направени се така убави, сочни гребаници кои се осеќаат со нокт ;D се надевам дека не се толку длабоки да се до стакло дојдени али јебига шта је ту је.
А-тест имам, па ќе треба само да се извадат постоечкиве и да се залепат нови со 30% затемнетост.
Искрено бидејќи никогаш не сум затемнувал стакла (оваа ја купив со веќе затемнети) па немам осет како се движат цените, колку би чинело одприлика (грубо) за 2 предни прозорци ?

Само да знаеш ако имаш “атест“ ако те пратат на вонреден преглед нема да ти помине колата и ќе добиеш две казни.

Отсутен Bokica

• Редовен
« Одговори #470 на: 09 Јуни 2020, 19:04:04 pm »
Дај појасни малку околу ова ? Кој би ме пратил на вонреден преглед - сервисот што би ми ги наместил ?
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #471 на: 09 Јуни 2020, 19:05:49 pm »
МВР.

Отсутен s1n1sa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 454
« Одговори #472 на: 09 Јуни 2020, 20:56:17 pm »

На вонреден технички со 30% плус твоите фабрички 20 еве нека се прават 50% затемнетост што гарант ќе ти падне
Hyundai Elantra 6th G

Отсутен Bokica

• Редовен
« Одговори #473 на: 09 Јуни 2020, 22:54:52 pm »
Луѓе не се разбравме - напред се моментално 30%, сакам да ги извадам постоечкиве бидејќи се изгребани, и да ставам нови, исто 30%.
Кој мене при овој процес би ме пратил на вонреден технички (очигледно сервисот не, бидејќи оставам пари кај нив), и кој ќе утврди дека јас воопште сум променил фолии ?
Значи повторувам, напред има 30% моментално - ги вадам тие и ставам нови 30%, што значи после зафатов не треба да има воопште разлика.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #474 на: 09 Јуни 2020, 23:35:22 pm »
Сакаат да ти кажат дека било која фолија што се лепи со намера да се затемни предното стакло е нелегална во Македонија.

Да, има технички прегледи што ќе ти пишат дека и предните стакла ти се атестирани, ама ако полициска контрола се посомнева дека имаш фолии на предните стакла, ќе те прати на технички и ти ќе паднеш на прегледот.

Законот наш вика дека задните стакла може да се затемнат многу, додека предните само до одреден процент кој се движи околу самото фабричко затемнување на стаклото. Секое додавање фолија, па и "само" 30% те носи во територија на нелегално затемнување.

Отсутен Bokica

• Редовен
« Одговори #475 на: 10 Јуни 2020, 00:08:22 am »
Сакаат да ти кажат дека било која фолија што се лепи со намера да се затемни предното стакло е нелегална во Македонија.

Да, има технички прегледи што ќе ти пишат дека и предните стакла ти се атестирани, ама ако полициска контрола се посомнева дека имаш фолии на предните стакла, ќе те прати на технички и ти ќе паднеш на прегледот.

Законот наш вика дека задните стакла може да се затемнат многу, додека предните само до одреден процент кој се движи околу самото фабричко затемнување на стаклото. Секое додавање фолија, па и "само" 30% те носи во територија на нелегално затемнување.
Ете така, одговор како што треба, фала лепо.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5693
« Одговори #476 на: 10 Јуни 2020, 00:35:38 am »
Samo spas ako imas yugo ili zastava 101,maruti,tico tie imaat skroz beli prozirni stakla tuka vekje mozes da kombiniras 30% zatemnuvanje so folija.

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
« Одговори #477 на: 16 Јуни 2020, 02:07:47 am »
Здраво дечки!
Сакам да ставам квалитетни клима фолии.
Па препорачајте каде во Скопје да ставам фолии и од кој бренд.
Искуства и критики се добродојдени!
Поздрав

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
« Одговори #478 на: 16 Јуни 2020, 09:59:28 am »
Дај појасни малку околу ова ? Кој би ме пратил на вонреден преглед - сервисот што би ми ги наместил ?
https://www.pravdiko.mk/zakonska-dozvolenost-za-zatemnuvane-na-stakla-kaj-vozilata/

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #479 на: 16 Јуни 2020, 10:47:28 am »
и уште не се најде некој саглам човек да потегне да се сменат одредбите од законот за затемнетост на стакла.