Автор Тема: VW Passat 1.9 TDI  (Прочитано 35312 пати)

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
Одг: VW Passat 1.9 TDI
« Одговори #45 на: 10 Јули 2014, 17:48:22 pm »
Ќе биде и тоа некоја ден  :)
А доколку најдам од тој китот на желката за полирање на фарови ќе пробам и самиот како иде таа процедура   ;)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #46 на: 10 Јули 2014, 22:39:24 pm »
Svirenjeto na gurtnite nemora da znaci deka se za menuvanje. Letovo jas smeniv predni plocki, dodusa ne se nekoja marka, 400 denari kostaa za dvete trkala i vo prvite 2 meseca se utepaa od kvicenje, mislis tereten voz koci dodeka go simnuva brdoto kaj bogomila.
Pretezno ako gurtnite se otideni, ke se slusa grebenje, struzenje na metal so metal.

Ооо, свирењето на гуртни секогаш значи време промена - се-ко-гаш! Прво, има плочки(гуртни) со метален индикатор за крај, кој допира на дисковите и чкрипи како овие:

Второ, ако чкрипат толку многу, и те нервираат - без разлика колку „месо“ има на нив и колку добро кочат, за да престанеш да се нервираш, ќе си ги смениш :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #47 на: 11 Јули 2014, 11:17:55 am »
Веќе ги сменив Симо  ;)
Морав да ги сменам бидејќи на предното десно тркало почна да се осеќа како нема месо како да струга метал со метал при кочење..
Прво бев кај еден мајстор ми вика шепата ти е за менување затоа така правело, сумљиво ми беше малце па ја однесов кај тој стално што ја носам и вика за менување се гуртните е и така и испадна
Предните беа 1300 а задните 900 така нешто пред 2-3 недели се променети и кочењето е доста подобрено  :)
Само кога ги сменив не беше добро кочењето за по некое време по 2-3 дена се подобри, така и мајсторот ми кажа да пазам  :D

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #48 на: 15 Јули 2014, 12:56:57 pm »
Пред две недели рачно ја исполирав цела кола и денес т.е вчера бев слободен па ја измив да заличи малку  :)

Не е совршено али мене ми прави мерак  ::)

Ми беше досадно па решив да им влезам на раткапните со едно асално чистење  :)
Еве какви беа претходно

И после добар пола саат чистење  ;D

Финално  :-*  :)

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6137
« Одговори #49 на: 15 Јули 2014, 14:04:13 pm »
Со шо ги исчисти раткапните?

Одличен резултат.

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #50 на: 15 Јули 2014, 17:04:01 pm »
Во шише со прскалка (ми се потроши средството за гуми па го искористив тоа шише) направив микс од сјај за садови, течен сапун, шампон за кола и вода  ;D
Па по добро трзање со сунѓерче и стара четка за заби ете го резултатот  :D

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6137
« Одговори #51 на: 15 Јули 2014, 17:35:17 pm »
Јас мислев нешто само за таа намена.

Добар коктел.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6601
« Одговори #52 на: 16 Јули 2014, 22:39:29 pm »
Ооо, свирењето на гуртни секогаш значи време промена - се-ко-гаш! Прво, има плочки(гуртни) со метален индикатор за крај, кој допира на дисковите и чкрипи како овие:

Второ, ако чкрипат толку многу, и те нервираат - без разлика колку „месо“ има на нив и колку добро кочат, за да престанеш да се нервираш, ќе си ги смениш :)

Чкрипеа на почетокот, еве веке година дена помина откако се ставени, освен првите 2 месеци, значи веке 10 месеци не чкрипат воопшто. Башка свиреа, а не гребеа, како што знае гуртна да гребе кога е веке отидена, кога има едвај 1 мм ''месо'' на неа. И не ме нервираа, ми беше интересно, се замислував дека се возам во теретен воз со 95 вагони. ;D

ЕДИТ: Еве поточно како ми свиреа, тука се едвај 2 недели гуртните на кола: https://www.youtube.com/watch?v=OSz3zryF0R4&feature=youtu.be&t=10m
« Последно менување: 17 Јули 2014, 13:21:28 pm FiLo »

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #53 на: 11 Декември 2014, 15:25:05 pm »
Ми треба помош  :)
Незнам како да ги сменам прегорените сијалички на овие отвори за вентилација или како да и се викаат...
Го извадив ова комплет надвор

И ја извадив пластиката со сијаличките две ги има е сега неможам да ги извадам самите сијалички (ги скршив) дали одат комплет со се пластика или како немам појма  ???

Ги имам сијаличките ама неможам да ги извадам прегорениве за да ги сменам  :(
Хелп!  ::)

Присутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6795
  • French diamond
« Одговори #54 на: 11 Декември 2014, 16:08:04 pm »
Слични се и кај мене во таблата за километражот, само друга форма во пластиката и одат заедно со се пластиката. Сигурно и овие се такви, помини во автоделови покажи му едно и ќе ти кажат.

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #55 на: 11 Декември 2014, 16:21:32 pm »
А да не знаеш цена случајно колку би биле со се пластика?  :)
Дека за една таква мала сијаличка платив 30мкд  ;D

Присутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6795
  • French diamond
« Одговори #56 на: 11 Декември 2014, 16:31:09 pm »
И јас по толку ги земав, 30 мкд комплет... за вакви ти кажвам

Ако не излегва сијаличката и си ја скршил, тогашскоро сигурно одат со се пластиката... исто и јас искршив 2-3 пред да дознам дека не се вадат  :D

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #57 на: 19 Јануари 2015, 01:08:06 am »
Low enough?  ;D

Си бара едно асално перење.. повеќе од 3 месеца ја немам перено  :(
« Последно менување: 09 Февруари 2015, 20:48:44 pm Passat3B »

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #58 на: 09 Февруари 2015, 20:53:39 pm »
Стариот акумулатор си го одработи своето  :)

Заменет е со нов Topla 75Ah башка стариот беше 55Ah па овој би требало да е подобар во секој поглед  :D

4500мкд со 2 години гаранција  ;)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #59 на: 09 Февруари 2015, 21:09:21 pm »
Наздравје и јас земав Топла лани 75аh ама од оние затворените црни што се, незнам многу тука на форумот ги исплукаа овие акумулатори па ќе видиме како ќе се покажат...... инаку и на предходната кола користев вакви од црвените топла акомулатори и тераа по 4-5 години  задоволен бев од нив....