Автор Тема: Да ви ја претставам Ева  (Прочитано 16144 пати)

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
Да ви ја претставам Ева
« на: 11 Јули 2013, 13:43:59 pm »
Чудаков е произведен далечната 1976. Од април истата година, чичко Војо полицаецот го чувал и го пазел како детенце. Направил само 90 000 километри со неа и поради многубројни причини бил принуден да се дели од неа веќе еднаш. Така, 25.04.2013 ја купив јас, ја завикавме Ева, и си ја прифативме како фамилија. Ја возам само јас и не ја давам друг ни да ја проба :D
Се работи за Шкода 100L (Лукс), 988 кубици, 42 коњи(малку, знам.. ама нигде не се брзаме), втора фарба, топ исправна.
Се на се ме фати околу 400-450 евра со регистрација.

Главен проблем- на отворено прегревањето. Ако не си учен на шкода и не знаеш дека од дома треба да си понесеш нешто што ќе ти го насочува воздухот во задните грилови, и ако не го подотвориш назад капакот... нигде не стигаш....

Други забелешки немам... палење стално под прва, поприлично доверлива, економична, ефтина за одржување...

Мој личен рекорд 120км/ч, макар што мислам дека може и до 140 секако....

Потрошувачката е необична за стара кола толку тешка... се движи од 8-8.5 низ град, а 6 до 7 на отворено при 70-80
(101 од истата година в град не спуштаат под 11л)

Упатство за употреба: Колава се вози ЛАГАНО, никако поинаку ако сакаш да ја доживееш...

Квалитетот на сликите е очаен, но штом се пружи прилика ќе ја пратам нови.
Како Југо нема друго! - и поарно шо нема!

Отсутен Egeec

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
Одг: Да ви ја претставам Ева
« Одговори #1 на: 11 Јули 2013, 13:50:44 pm »
Super skodilak.... imase eden cekoslovacki detski film se sekavam mnogu odamna i decavaa letaa so edna vakva skoda.... Inace skoda e edna od postarite fabriki za koli u evropa a mislam deka pravat i kamioni( ili pravele). U sekoj slucaj, top ti e skodava

Pozz

Отсутен ExtremeBt

• Редовен
  • Пораки: 1459
« Одговори #2 на: 11 Јули 2013, 13:51:27 pm »
Одлична е Ева! Топ!

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #3 на: 11 Јули 2013, 13:53:06 pm »
Imase i tetin mi vakva,ja vikase Sirma toj negovata :)
Nemase pozadi plastiki za nasocuvanje na vozduhot?
New blood of old school

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #4 на: 11 Јули 2013, 13:56:44 pm »
Супер олдтајмерче!
За да немаш мака со прегревање напред стави некој хладњак од бмв е30
имам братучед во пп има иста ваква само црвена прва боја. Има и резервни делови така да ако нешто ти треба пиши ќе го прашаме дали ќе даде

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #5 на: 11 Јули 2013, 13:58:59 pm »
Земи штопчињата и знакчето исполирај ги како нови ќе дојдат

Отсутен Bushido

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 234
« Одговори #6 на: 11 Јули 2013, 14:04:16 pm »
Прекрасен олдтајмер !

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7 на: 11 Јули 2013, 14:08:02 pm »
Eei starata dama :), uste edna Skoda na forumov :)
Drugarce imase na vremeto, ... ::)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 11 Јули 2013, 14:08:48 pm »
Фала дечки , фала... многу ми значи што има луѓе што ги ценат овие возилца...

Камиони имаше од Шкода...излегуваа под назив Skoda Liaz ... има на Гугл по некое сликче. Знам дека беа меѓу најпосакуваните и најценетите на трките со камиони.

Принц... колку што знам, вака излегува фабрички... пластики , плексигласи, плехови и 300 чуда ставаа луѓето за да им влечи воздух... Јас од кога си се попарив прв пат (ми прегреа и ми скина црево во Велес) ми текна да и направам од плексиглас и плех „уши“ за да влечи воздух.

Од тогаш на отворено нема  покачено температура над 70 :D

Peconi...господ да те поживее и тебе и братучед ти... Дај некако стори му абер да видиме што има... Ми треба гуменото црево од ладњак до декла едино...  Тоа одговара само и само од овие Шкоди...

За жал, сите скоро штопови се подгорени од сонце...
Начекав ја една шкода ваква, темно плава, па ако ја земам ќе добие и добри штопови.Ама бре многу и бара 200 евра без акомулатор и скапана сета оддолу... а 1100 кубици е... :D

Дали има уште една шкода на Форумов????
 Чија е???

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #9 на: 11 Јули 2013, 14:12:52 pm »
Da, da izglea i tetin mi odposle usite gi staval , sea bas proguglav :)
New blood of old school

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #10 на: 11 Јули 2013, 14:15:00 pm »
Nova skoda e mojataa... :)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #11 на: 11 Јули 2013, 14:16:06 pm »
Skodilakot so srekja da si go vozis,  
za stranicnite usisnici iskopiraj nesto od internet,  moses od RENO 5 GT Turbo od 1980 vidi sliki.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #12 на: 11 Јули 2013, 14:16:37 pm »
Супер е Шкодилакот, а штопчињата и знакот ќе се средат за пола саат. Немаш потреба да купуваш нови овие треба само да се исполираат и ќе бидат исто како нови.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #13 на: 11 Јули 2013, 14:33:23 pm »
другар од кај си ?
ако си од Скопје иди на отпадов во Драчево имаш комплетна ваква иста

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
« Одговори #14 на: 11 Јули 2013, 14:37:08 pm »
Инаку да дополнам... Од каде Шкода и јас???

дедо ми во далечната 1969та , (мислам)трет во градов купил ваква шкода , исто 1000 кубици , но со „Стандард“ пакет на опрема (100S). Со неа се учел да вози, правел куќа, па викендица, па носел дрва секоја година колку можел и не можел.. Ја убил од возење... При крајот на векот, се изнаправиле дупки на крилата од корозија, дедо ми ги лепел со селотејп и ги премачкувал со бела боја... и терај...  специјала на 100 000 км, па паај 150-60 000 ...
На оваа кола се учеле и татко ми и чичко ми да возат... Се на се, заслужила орден за херој.
Моторот до крај бил ок, ама каросеријата веќе не издржувала. Ја купил некој Србин за делови, неговата му останала дефект овде. Тука завршува приказната за првата „Чкева“ (Шкода) - како што ја викал татко ми на негови 2-3 години

Во 1981, јулиот, дедо ми купил нова... 105L ... банана боја... ја повозил тој уште 3-4 години, па ја наследил татко ми... Е тоа беше нешто... до 2006та со неа ги истеравме сите одмори и патувања. На седиште којзнае колку пати имам спиено, на неа научив да возам, научив да поправам, со неа бркав женски едно време... абе спомени...

Во времето кога јас почнав да возам зедовме уште една иста таква и по боја и се... 105 S... ја растурив за делови... полудував уште едно лето со Шкода и ја откантав в отпад...  

3та генерација со ред сум што се вози во Шкода со назад мотор... ако даде господ , и 4та ќе вози шкодилак после мене...