Автор Тема: Добри документарци од научната сфера (Science Documentaries)  (Прочитано 7644 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Одг: Добри документарци од научната сфера (Science Documentaries)
« Одговори #17 на: 26 Октомври 2014, 13:22:51 pm »
Не се научни документарциве, но се одлично направени и многу ги има - Modern Marvels

http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Marvels

На торент се 189 GB и полека се симнуваат, да не ги има некој сите да ми ги даде да не го чекам торентов месец дена?

Edit: Ги симнав, ако ги сака некој нека ми даде екстерен HDD
« Последно менување: 02 Ноември 2014, 12:43:58 pm smole »

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #18 на: 03 Декември 2014, 12:25:27 pm »
Не знам баш дали е соодветна темава, ама мора да се гледа документарецов

http://tocka.com.mk/8/144380/covekot-koj-dozvoli-da-go-progolta-anakonda-jas-poveke-se-plasev-za-nea

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #19 на: 09 Декември 2014, 16:25:22 pm »
^

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #20 на: 20 Декември 2014, 15:10:39 pm »

Ништо не ми прави таква когнитивна дисонанца, како магнитудата на масата на црните дупки...   :-\

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #21 на: 21 Декември 2014, 12:03:55 pm »
Не е научен документарец, ама вреди да се изгледа. Memory of the Camps, документарец на Хичкок за концентрационите логори во WW2. Направен од вистински снимки од логорите кои ги снимиле сојузниците кога ги ослободиле.

Тешко е за гледање. Во најмала рака е непријатно. Ништо не е цензурирано, ништо не е кратено.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #22 на: 21 Декември 2014, 12:43:19 pm »
Со задоволство изгледан документарецот. Лошата работа кај документарците поврзани со историјата и војните е тоа што историјата ја пишува победникот.

Што ли се ќе читавме и гледавме тогаш за режимите на Американците, кралството на Британија и колонизациите. Веројатно истото што и сега за припадниците на оската. А можеби и уште полоши работи. Да ги прашаме индијанците?

За да се согледа функционирањето на пропагандата и перењето мозок во историска гледна точка, би сакал да се повикам на една анкета која има едноставно прашање: Кој беше најзаслужен за победата во Втората Светска Војна?

Одговорите во 1945та, 1994та и 2004та се многу различни. А пропагандата си трае, и трае, и трае.

Една анкета, 50 години пропаганда. Тоа е моќта на „историјата“.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #23 на: 21 Декември 2014, 13:08:43 pm »
Се слагам (мене ми текна и на internment камповите кои ги имале Американците за време на втората светска војна), али мислам дека поентата на документарецов не е пропаганда, барем не во најголем дел - повеќе поентата е да имаат можност сите да видат барем дел од работите што се случувале во концентрационите логори.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Добри документарци од научната сфера (Sc
« Одговори #24 на: 21 Декември 2014, 18:54:47 pm »
In between уфрлањето на сегдеприсутните „атлантисти„ и хајџекинг на темава... еве уште една серија на документарци за 2ра св. војна направена од аспект на победниците, ама вреди да се гледа заради режисерот (и косценарист), Оливер Стоун.
http://www.imdb.com/title/tt1494191/
http://www.rottentomatoes.com/tv/oliver-stone-s-untold-history-of-the-united-states/s01/

(он-оф топик) П.С. уште поинтересен е фактот кој тоа е главниот спонзор и финансиер на доаѓањето на власт, на нaционалсоцијалистите во Германија.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #25 на: 21 Декември 2014, 19:37:01 pm »
Сите овие ги изгледав. Одлични се!

Кога ги гледав јас немаше добар рип, имаше само некој со ембедиран превод на Шпански. Вреди пак да се соберат и да се чуваат во архива ако некаде има добар рип.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #26 на: 21 Декември 2014, 19:44:28 pm »
Веројатно кога Куоре ги спомна, и јас ги симнав тогаш. http://forum.carclub.mk/index.php/topic,842.msg462025.html#msg462025

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Добри документарци од научната сфера (Sc
« Одговори #27 на: 22 Јануари 2015, 14:36:20 pm »

Малку храна за мозокот, онака чисто за освежување со нови перспективи. Можеби ќе ве заболи глава малку, ама секако не премногу... пошто кратко е видеово.   ;D

Патем квалитетот на видеото можеби е лош,  (се гледа дека е повеќе пати рекомпресирано), насловот е погрешен... но неважно е сето тоа. Пошто аудиото е важно, поточно муабетот со Мичио Каку.

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1277
« Одговори #28 на: 25 Јануари 2015, 00:02:18 am »
http://www.imdb.com/title/tt1832668/?ref_=ttep_ep_tt "How The Universe Works"
вчера случајно ја фатив на Discovery и онака ме заинтригира, останав до 4 насабајле  ;D
сеа гледам дека усвари имало 3 сезони па некој што ги гледал нека каже дали да ги спуштам или не е до толку добра

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #29 на: 30 Јануари 2015, 10:47:30 am »
Баш барав да не има некоја тема слична да не отворам друга.

Не се научни овие, ама според мене добри документарци, ако ве интересира темата.

Првото искачување на Еверест и потрагата по телата, го нема на јутуб цело ама еве мала помош, го има на кикес, еден ипол гига,
ќе го сидувам сега некое време.

Еве уште еден, без кислород, ѕвериште.

Уште една молба до господинот Deni, aко можи да го промени името на темата во само „Добри документарци“ оти гледам и во филмови почнаа да се постираат,
а таму лесно се губат со време, па овде би било нивно полесно наоѓање за гледање на телевизор.