Автор Тема: Све по список  (Прочитано 2106 пати)

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 480
Све по список
« на: 21 Август 2020, 22:07:51 pm »
@dbl.dzo кажи шо да си земам за гланцање на кола од тука.
две недели во изолација ќе збудалам, нешто мора да прам. ваљда од гаража нема да ме бркаат.  ;D

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
Одг: Све по список
« Одговори #1 на: 21 Август 2020, 22:47:40 pm »
Otvaram tema, ocekuvam sado-mazo, pcuenje tegnenje vlecenje, karanje( po srpski) i redenje se po spisok. Kad ono... pfff  :)
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #2 на: 21 Август 2020, 22:56:08 pm »
Имево на темава  ;D ;D ;D не знам како стоиш со пари, ама ќе набројам тоа што ми текнува, ама сигурен сум дека ќе се зголемува списокот. Кога тргаш ти? Претпоставувам дека е задолжителна изолацијата.

- микрофибер крпи, колку што можеш, во КАМ имаат понуда за 3 крпи (читај крпчиња) за 90 ден
- WD40 имај си на лагер репетирано, стварно не знам колку е таму, прсни си на сите подвижни делови, механизмите на хаубата и гепекот, осовините на вратите, чисто да ги освежиш
- ARIS или некаков сличен одмастувач за моторот, за бандажите квалитетно да ги светнеш (околу 110-120 ден во КАМ)
- Концетрат шампон кој се раствора во кофа вода од SONAX или PRAXIS, ќе те служи еден куп време, мислам дека е околу 250 ден (ќе пратам слика накнадно)
- Turtle Wax Black in a flash што можеш да го користиш за поцрнување на надворешни пластики, прагови, околу шофершајбна, ретровизори, украсната пластика на моторот, гумиците околу прозорите, црни лајсни. Сите такви темни пластични или гумени делови. 320 ден од Eurostil
- K2 BOLD tyre care за гуми нели, имав напишано како се лористи, тоа беше 300 ден од Веро (ваљда било кое Веро)
- Јас имам средство за чистење на пластика во ентериер од DM. Доста нежно, а ефективно, убаво мириса и не ја оштетува (ќе пратам слика накнадно)
- Ако сакаш еден тренинг за раце да имаш, земи си еден восок со сунѓерче и после перење рачно да го светнеш возилцето. Во Скопје ми е восокот, немам слика од тоа, ама знам дека го зедов од Хубо, заедно со сунѓерчето за околу 450 ден и ме трае еден куп време. Начинот на употреба е едноставен - на чиста кола, со водено сунѓерче нанесуваш малку од восокот додека не замагли површината, почекуваш и бришеш со чиста и сува микрофибер крпа
- Земи си и некој отстранувач на гребаници (дефинитивно не од Џамбо) за да ги направиш тип топ браниците
- Млеко за кожа од Стокомак користам, многу убаво мириса, веднаш се впива, не остава траги, и седиштата се лизгави после тоа, малку сексиљав шмек им дава  ;D Тоа беше околу 100тина денари, како прскалка е, не е со помпица.
- Четки - груба и мека ако ти се прави кеиф за тешко пристапни места

Ако се сетам на уште работи ќе допишам и ќе пратам слики за брзо :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3 на: 21 Август 2020, 22:58:26 pm »
Не гледам поента да се влечкаат работи од овде. Вие си знаете. :)

Списокот убав, ама све има и таму кај што оди колегата.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #4 на: 21 Август 2020, 23:00:15 pm »
Слика 1 - средство за чистење пластика од ДМ

Слика 2 - концетрат шампон од SONAX

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 21 Август 2020, 23:04:15 pm »
Otvaram tema, ocekuvam sado-mazo, pcuenje tegnenje vlecenje, karanje( po srpski) i redenje se po spisok. Kad ono... pfff  :)

Пффф...  ;D

@dbl.dzo само wd40 имам и микрофибер крпи.  ;D
Друго доаѓа во предвид освен средства за перење кола пошо забрането е во колективен паркинг да ја перам.  ;)

@MartinAlfista има ама десетпати е поскапо.  :-[

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #6 на: 21 Август 2020, 23:14:03 pm »
@vandex ако не смееш да переш така, да се шлакаш со сапуници тогаш овие основни работи отприлика, без шмркови, без ништо.

- можеш и средство за стакло, AJAX, ARF, појма немам како се викаат, со чиста микрофибер, да ти се *пули* кај возиш
- можеш исто и со еленска крпа за собирање на крај, на капки или слично
- и сакам и јас да си најдам апаратус за чистење на стаклата, од едната страна со сунѓерче, а од другата како силиконски бришач, по бензински имам видено така, но да не биде со 2 метра рачка

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7 на: 21 Август 2020, 23:45:11 pm »
Друже кога ќе те вратат од граница и ќе те товарат за носење дрога и/или експлозивни направи, и ќе ти бутнат шака во газ да не криеш уште нешто... Ќе видиш тогаш што е скапо.

Еден одмрснувач или едно млеко за нега на пластики во било кој европски маркет 100% има помала цена отколку кај нас.

Иди во Алди или во Лидл или во било кој друг ланец, пазари ко човек.

Работава како кога ќе видам Ауди А4 или некоја друга глупа кола со амерички таблици кај нас, демек ние немаме овде па мора од таму да ја донесе колата...

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #8 на: 22 Август 2020, 00:38:05 am »
За ДМ те уверувам дека го има истиот асортиман и истите цени како кај нас, така и во Германија. Тие средства што сум ги порачувал преку сестра ми, сега си ги купувам од ГТЦ или Беко. Таму имаат цела линија од истиот производител за нега на кожа, чистење на пластики, чистење на мотор, марамчиња за кожа и слично.

Ти имај го списоков. Не мора конкретно овие производи да ги земиш, али ориентационо имај си го како потсетник. Ма да, ако со Роман Турс комбиња праќаат торбици со биено сирење, би требало да можеш и едно средство за гуми да однесеш.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #9 на: 22 Август 2020, 07:00:42 am »
Друже кога ќе те вратат од граница и ќе те товарат за носење дрога и/или експлозивни направи, и ќе ти бутнат шака во газ да не криеш уште нешто... Ќе видиш тогаш што е скапо.

Еден одмрснувач или едно млеко за нега на пластики во било кој европски маркет 100% има помала цена отколку кај нас.

Иди во Алди или во Лидл или во било кој друг ланец, пазари ко човек.

Работава како кога ќе видам Ауди А4 или некоја друга глупа кола со амерички таблици кај нас, демек ние немаме овде па мора од таму да ја донесе колата...
@MartinAlfista Нема се во секое време да се најде, во тоа проблемот. Лидл носат само на акција, треба да ги начекам, а искрено вакви препарати до сега немало да начекам и затоа барам нешто вака да земам да не трошам време за ситни работи кога ќе одам. Не земам на големо производи, туку по еден, крпа, средство за гуми, средство за пластиката внатре. Се тоа собира во една ќеса и може да биде дел од одржување за кола додека патувам. Не можат да забранат секој да си носи тоа во кола. Не преувеличувајте, се е ова нормално. Поентата е што додека сум во изолација да не ми пројде времето седејќи. Ќе имам доволно време да ја светнам од надвор и внатре. Затоа и темава е ваква, да добијам совети што можам да и направам на колата додека сум изолација бидејќи таа е во посебна гаража и нема да имам контакт со никого, сите коли се одделено затворени, а мојата е под прозор.  ;)

@dbl.dzo DM? Она DM што е за шампони, креми, пасти за заби? Во истото може да се најде нешто и за коливе? Во близина имам DM ама не сум начекал вакво нешто. Ако имаат во него, тогаш можам да си земам од таму, да не барам пошто нема продавници на секој чекор како кај нас.  :)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #10 на: 22 Август 2020, 17:01:34 pm »
@dbl.dzo DM? Она DM што е за шампони, креми, пасти за заби? Во истото може да се најде нешто и за коливе? Во близина имам DM ама не сум начекал вакво нешто. Ако имаат во него, тогаш можам да си земам од таму, да не барам пошто нема продавници на секој чекор како кај нас.  :)

Да да да, сосема случајно открив дека имаат цела таква линија на ситните и автокозметика. Морав некако да тепам време додека девојка ми пробуваше шминки  ;D Имаат такви средства што се со помпици, и за седишта ( платно / кожа ) и за внатрешна пластика и за гуми и за мотор.

Ќе си прочиташ ваљда и на упатството од назад, ама имај си на ум дека треба да пробаш прво негде каде што не се гледа, да не се зезнеш како мене. Со млекото за пластика на директна сончева светлина, веднаш се исуши и изгледа како ... да сум направил беља на совозачко  ;D

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #11 на: 22 Август 2020, 17:17:38 pm »
@dbl.dzo фала за инфо, ќе го посетам DM пошто ми е на 200-300 метра од мене.
Не знаев дека држат такви работи.

Што конкретно може да се најде друго таму? Ако има таму доста работи, да не носам од тука.  :D

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #12 на: 22 Август 2020, 17:29:14 pm »
Може нема да најдеш чистач за кочници, ама овие основни средства што се заштита и за одржување секако можеш да ги најдеш - средство за пластика (веќе знаеш како изгледа), еден куп средства за стакло имаш, четки за тешко пристапни места (влакната се такви груби и синтетички како од четка за чистење вц шолја), освежувачи за простори и спрејови за отворите од климата.

Дополнително како совет за ДМ е квалитетот на производите. Не знам дали ги прават за балкански пазар со полош квалитет или малку потсменета формула, ама тие средства што ги добивав од Германија беа со различен квалитет (посилен мирис, подолготраен ефект), а сосема истата цена. Затоа направи си пазар од таму, каде и да одиш :)

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #13 на: 22 Август 2020, 17:42:40 pm »
@dbl.dzo фала ти уште еднаш, од таму ќе пазарам. Готово ме убеди.  :) ;)