Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 1020609 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7663
  • French diamond
Одг: Полирање на возила
« Одговори #2235 на: 03 Март 2014, 15:45:04 pm »
Ах оваа глупа и досадна зима.... тиња колата. Се чека пролет и да се фатиме за работа  :)

Сакам да му заблагодарам на ТЕ-ЕН и на другите кои даваат совети тука на форумот, благодарение на нив можам колку толку, аматерски да ја потсветнам колата и да си го направам меракот :)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #2236 на: 05 Март 2014, 12:11:57 pm »
и јас исто...

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #2237 на: 05 Март 2014, 12:34:08 pm »
Ме радува фактот што направивме заеднички голем напредок во едукација на членовите од областа детаилинг,а потоа да прерасне во правилна форма на употреба врз своите автомобили.Јас сум искрено презадоволен од одзивот и интересот на членовите кои се вистински ентузијасти и посветеници за изгледот на своите метални миленици.Тешко е да се бориш сам,немав никаква подршка од останатите освен колега Даме.Се соочував со големи лични навреди,закани од секаков вид,деградирања,кој сум јас????!!!!од гаража излегов,што знам јас!!!???итн.Ништо не ме поколеба да престанам да се занимавам со детаилинг,и сето мое знаење да го пренесувам на членовите,никој и никогаш нема да дозволам да го загрози мојот професионален углед и кариера,статус на објективен излагач на форумов,освен тие што ја имаат главната улога на форумов,едноставно да ме банираат!Никој досега не дојде на форум да дебатира,да влезе во дуел,па добро ќе биде да видат членовите дали исправно ги советувам,дали сум кадарен за ова што го зборувам или не?Има детаилери во МКД,не сум само јас единствен,што повеќе се вклучиме на форум,тоа подобро за заедницата,Горд сум на тоа што најтешкиот дел го поминавме,а тоа беше вовед за правилно одржување,деконтаминација,чистење на лакот,класификација на шампоните по ph вредност,методи за правилно миење,заштита на лакот итн.Пролета да ја искористиме за примена на се што сме научиле досега.Ги замолувам членовите да го документираат сопствениот труд  и го подржат со слики,да отвориме и нова тема Тест зона,напишете што сте употребиле од производи,начин на деконтаминација,миење,сушење,заштита....секој нека го става своето излагање во таа тема ,своето искуство,задоволен ,не задоволен од употребените средства итн.Очекувам наскоро прв write up на својот труд да направи некој  ;) .
« Последно менување: 05 Март 2014, 13:02:20 pm TE-EN »

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #2238 на: 05 Март 2014, 15:41:21 pm »
Јас еве шо имам чачкано на кола до сега. Од полирање многи не се разбирам така да секој совет е добредојден.

Имав проблеми со ситни точки од р'ѓа кои имаа капено од олукот на кола. Не излегуваа со миење па морав да барам друг начин.

По совет на роци и останати членови на форумот ги зедов овие две политури:

http://euro-stil.com.mk/proizvodi/sredstva-polituri-sprej-samponi-restavratori-korektori/polir-color-back-300ml.html
http://euro-stil.com.mk/proizvodi/sredstva-polituri-sprej-samponi-restavratori-korektori/polir-original-300ml.html

Најпрво нанесив од жолтата паста која имаше стварно добар ефект, колата едноставно побеле :D

Некои делови ги премачкав и со восок, но чекам да стопли времето и заедно со Н1кола да ја премачкаме цела кола.
Еве и некоја слика.  :)

Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3907
« Одговори #2239 на: 05 Март 2014, 16:20:09 pm »
Abe rgava ko sto gledam slabo ispadnala ;D ;D ;D

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #2240 на: 05 Март 2014, 16:33:03 pm »
неможам да ги најдам сликите,истиов проблем го имав на пежото(бела боја)

го решив со 3m rubbing compound 100% ја отстрани рѓата

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1903
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #2241 на: 05 Март 2014, 16:49:06 pm »
ТЕ-ЕН абе ти пишав П.П ама ја немаш видено изгледа ,ова ме интересира за керамичка заштита на колата што ми рече кога се интересирав како да ја заштитам подобро бојата т.с лакот од гребаници,може ли јас тоа да го направам или некое средство да ми препорачаш, ако не пушти ми П.П кај да те најдам во Прилеп кога идам таму да се видеме во 4 очи  ;D таман и ќе ја видиш колата ...

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #2242 на: 05 Март 2014, 17:03:57 pm »
ТЕ-ЕН абе ти пишав П.П ама ја немаш видено изгледа ,ова ме интересира за керамичка заштита на колата што ми рече кога се интересирав како да ја заштитам подобро бојата т.с лакот од гребаници,може ли јас тоа да го направам или некое средство да ми препорачаш, ако не пушти ми П.П кај да те најдам во Прилеп кога идам таму да се видеме во 4 очи  ;D таман и ќе ја видиш колата ...
керамичка заштитане можеш да нанесиш сам,тоа е најдобра а воедно и најскапа можна заштита,предходно лакот мора совршено да биде чист и испоиран.Во МКД сеуште никој нема ставено таков вид заштита,но можеш да ме контактираш преку тел.ако сакаш дојди,ќе ти препорачам нешто,па ти сам нанеси.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1903
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #2243 на: 05 Март 2014, 17:21:54 pm »
Фала ти друже :) за брзиот одговор ај пушти ми бројче по П.П. или кажи кај се наоѓаш во прилеп да те најдам позз...

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7663
  • French diamond
« Одговори #2244 на: 05 Март 2014, 17:29:00 pm »
Имав проблеми со ситни точки од р'ѓа кои имаа капено од олукот на кола. Не излегуваа со миење па морав да барам друг начин.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Овие мислам дека со полирање мора да излезат... ако несака со триење рачно, пробај со бормашина(ако неможиш да најдиш полирка)  и сунѓер за полирање само нежно со пиштолот :D Инаку за восок нека крени 15-20 степени и ќе ги фатиме двете.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #2245 на: 05 Март 2014, 19:24:00 pm »
Предлог еден до ТЕ-ЕН,да направи нова тема која ќе биде заклучена,во која во еден пост би ги навел сите чекори и постапки(може и препорачани производи) за полирање на кола.Се случува на 3-4 страни некој да праша за иста работа и се повторува муабет цело време,а и прилично голема е темата за да се најде тоа што веќе го имаш објаснето и ти,и Даме и останатите кои се разбираат.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3907
« Одговори #2246 на: 05 Март 2014, 19:35:14 pm »
Toa ne e mozno, zatoa sto Te-en i Dame objasnuvaat za masinko poliranje, a osven niv na forumov site polirame racno, i masinski ne se razbirame, a i da se razbirame nasata tehnika, nema da bide ista so nivnata, i taka da toa otpaga vo voda, a za racno poliranje i sreduvanje ima od mene edno tutorijalce, eve sea ke go stavam povtorno:
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,87.msg512327.html#msg512327
 ;D ;D ;D ;D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #2247 на: 05 Март 2014, 19:38:19 pm »
искрено,не мислев за мене,него чисто како предлог за сите што прашуваат,да се одвои еден пост во нова тема и кључ.тоа да биде основата,и секој што го интересира лесно да ја најде темата.сега и овој пост ќе се изгуби низ страните(ме разбираш што ми е муабетот).

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #2248 на: 05 Март 2014, 20:13:40 pm »
Vo ovaa tema ima mnogu razgovori,pojasnuvanja,opisi,debati,preporaka za proizvodi,vo nikoj slucaj ne e mozno da se objasni postapkata poliranje so samo nekolku zborovi i sliki,za toa e potrebno tema kako sto e ovaa,ne e tesko za toj sto se intetesira,da ja razgleda temata.Dobar predlog e ,no nevozmozno e za poliranje,ednostavno za toa ne e ni ovaa tema so ovie stranici dovolna,bidejki toa e cela nauka,sega znam odma ke recat nekoi ,,hm,nauka,, :) ,no za profesionalen detailing na exterior ,veruvajte deka e vistina.Ponekogas i jas se beshrabruvam,sekoj den novi sredstva,novi masini,novi tehnologii vo pastite,sungerite,mikrofiberite,nano zastiti,ceramic zastiti,wax,sealant zastiti,..........i seto toa mora budno da se prati.Ednostavno e,samo treba da se svati zosto se pravi ova namerno stampedo vo ovoj odsek,sakaat da ne zbunat,sakaat da ne namalat,sto???koga sekoj den izleguvaat novi detaileri,sto edobro,no od druga strana im smeta na tie sto dosega bile kralevi vo detailing :),kralski ceni itn. itn.Poradi toa se prinudeni sekojdnevno da rabotat na novi tehniki i sredstva so posebna tehnologija,ke bidat prvi nekoe vreme dodeka da ja probieme shemata ,a zatoa vreme normalno i najdobri so najdobri ceni.Zatoa velam deka e nevozmozno da se zakluci edna vaka osetliva tema,se nadevam me razbirate .

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #2249 на: 05 Март 2014, 22:28:30 pm »
Не мора за полирање, но ете за заштита на лакот и бојата.
Ете првиот пост од оваа тема нека биде тоа на пример...
Колата се пере со таков и таков шампон и таков сунгер (микрофибер) или што и да е
Потоа се од лакот се чисти со тоа и тоа.
Се нанесува тоа и тоа, а над него може и тоа за подобар сјај.
Восокот се одржува со таков и таков шампон.
И секако препорака за секој производ да дадеш и да напишеш кој производ со што се нанесува (дали сунгерче некое, микрофибер крпа(и каква пошто разни ги има), или пак со нешто трето).

Јас мислам помалку луѓе ке прашуваат доколку првиот пост е во овој стил напишан.