Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 1022640 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
Одг: Полирање на возила
« Одговори #1410 на: 14 Мај 2013, 19:23:02 pm »
Едното е за металик боја другото за обична, што е толку тешко?

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
« Одговори #1411 на: 14 Мај 2013, 19:26:46 pm »
Ништо не е тешко - не сакам комбинации од полир и восок, туку само восок, и тоа по можност тврд.

Е сега, за првото знам дека е тврд восок за обични бои, незнам дали оди апликатор со него, а второто незнам дали е само восок или комбо од политура и восок, и дали оди апликатор и со него..?

Прашувам поискусни - што би било подобро и попаметно да употребам на мојата кола, која е металик сребрена? Со кој од двата би добил подобра заштита и сјај, пошто цените им се исти - по 300-ки..?

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1412 на: 14 Мај 2013, 19:29:13 pm »
Јас го имам плавиот, нема со него апликатор и е класичен восок. Мачкавме кај Прчот на меган сребрен и резултатот беше одличен така да ако толку се мислиш зимај го плавиот.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #1413 на: 14 Мај 2013, 20:11:55 pm »
Да? Е па, супер, ќе го купам. А со што го нанесувавте..?

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2854
« Одговори #1414 на: 16 Мај 2013, 16:30:10 pm »
Полирано од мене:

Ефект на крајот

До вечер ке ставам уште слики

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #1415 на: 16 Мај 2013, 16:44:27 pm »
sto si napravil be, so sto e polirano ? kazi ja postapkata :)

Отсутен godofspeed

• Редовен
« Одговори #1416 на: 16 Мај 2013, 16:55:53 pm »
Ништо посебно истругано со 2 500 водена хартија за да се отстранат тие што се како кругови ос перење 
После еднаш со 3м груба паста,
Еднаш 3м фина
И на крај SONAX црвената паста
Збориме за машнско полирање
Имам полирано многу автомобили и ептен да нема сјај можам да ја направам како фабрика
Ако ти треба уште нешто прашај тука сум

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #1417 на: 16 Мај 2013, 18:23:25 pm »
Црната е многу неблагодарна боја. И да ја одржуваш, нема да го има сјајот после ваков третман многу време - а вади одлична рефлексија. Исто за кратко, додека да се напраши.

Многу потешко е овој ефект да го добиеш од посветла боја - бела, сива, сребрена..

Отсутен godofspeed

• Редовен
« Одговори #1418 на: 16 Мај 2013, 18:27:13 pm »
Ништо посебно само полирање...

« Последно менување: 26 Јуни 2013, 19:06:30 pm godofspeed »

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
  • Пораки: 1518
« Одговори #1419 на: 16 Мај 2013, 18:29:36 pm »
ova so smirglanje ne mi se sviga poso mu go vadis fabrickiot lak ke trae ama mn kratko.

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #1420 на: 16 Мај 2013, 18:35:48 pm »
Сега ке го напрвам НАНО еве во гаража стои вечерва ке го работам
Една година вака ке свети редновно ако се пере.
Од бела тешко се вади ваков сјај, а од сива ке извадам што сакаш сивата и жолта ми се најлесни за работа

Јас се спремам за полирање, уште некои реквизити ми фалат. Имам Стар Силвер (сребрена) боја, и баш ме интересира дали ќе го добијам овој "огледало" ефект. Ќе се потрудам, во секој случај, иако ќе оди рачно полирањето. Упорен дечко сум.. А за жолтата - да, така е.

ova so smirglanje ne mi se sviga poso mu go vadis fabrickiot lak ke trae ama mn kratko.

+1

Отсутен godofspeed

• Редовен
« Одговори #1421 на: 16 Мај 2013, 18:36:51 pm »
Збориме за 2500 водена шмиргла и тоа само ја лизгаш низ бојата воопшто нема никакво оштетување,а за тоа колку ке трае ви реков една година со редовно перење 2-3 пати неделно
До утре најдоцна ке има слики од неколку возила што ги полирав деновиве па ке видите резултати и ефекти

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #1422 на: 16 Мај 2013, 18:42:20 pm »
Збориме за 2500 водена шмиргла и тоа само ја лизгаш низ бојата воопшто нема никакво оштетување,а за тоа колку ке трае ви реков една година со редовно перење 2-3 пати неделно
До утре најдоцна ке има слики од неколку возила што ги полирав деновиве па ке видите резултати и ефекти

OK е тоа. Вака - лакот, односно т.н. "Clear coat" кај повеќето возила, е измерен на 30 микрони. Само со рачно полирање (а претходно и глинирање, се разбира) се симнува 0.3 микрони од истиот.

Замисли колку симнуваш да му улеташ со шмиргла, иако тоа не изгледа "така страшно".

Водена шмиргла пред полирање, по мое, се употребува само за подлабоки гребаници или многу оштетени бои.

Скроз погрешно е да го употребуваш само за да дојдеш до повисок сјај, IMO. Ќе го добиеш, ама што правиш на подолг рок..?

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
  • Пораки: 1518
« Одговори #1423 на: 16 Мај 2013, 18:42:37 pm »
abe najmalce posakuvam da e  taka kao so rekov.  dajboze da e taka ko so vikas  :D ama sepak sum protivnik na smirglite :D tocno toa so go kaza diesel

Отсутен godofspeed

• Редовен
« Одговори #1424 на: 16 Мај 2013, 18:45:23 pm »
Ке извадиш огледало сјај само со машинско полирање.Истиот ефект тешко дека може да се постигне
Инаку има и друга опција.Без шмирглање.Прво со груба паста и груба перница на машинката,после со фина паста и пак со груба перница ,на крај паста за сјај со восок и последно имам една перница за машинка од јагнешка кожа таа е за FINISH и имаш сјај огледало