Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 1022623 пати)

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3234
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
Одг: Полирање на возила
« Одговори #1380 на: 16 Април 2013, 20:13:59 pm »
Нема врска не планирам да се инаетам. Еве нешто од нет

Once the polish is removed, HOWEVER, the solvents that were in the polish and the ingrediants of the polish may have created permanent discoloring of the part.

Nice good advice thanks guys. I tried the IPA solution worked fairly well, although I think there is still some discoloring from the dried polish (had been there a while). The car is a little old to spend $100 on the kit but good to know about for the future. It looks like a dye type of setup... interesting.

И да полирот беше нанесен директно на жешка површина, на сонце и оставен уште 4-5 саати на сонце, во лето на 40 степени. Така да за мене има логика.
znaci ne se inaetam ni jas daleku od toa no i da se napravi toa sto vikas ti nema da se sluci toa sto se slucilo kaj tebe ova go kazuvam zatoa sto go koristam istiot 15 godini, nikogas vo takvi uslovi kako sto kazuvas ti no.... ;D ;D ;D ;D

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3234
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #1381 на: 16 Април 2013, 20:15:25 pm »
златно лакче
poubavo e vo boi i lakovi i 50-10 grama i 2000-ka pa poliranje i sto ke mu dade gospod hahah

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1382 на: 16 Април 2013, 22:24:13 pm »
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #1383 на: 18 Април 2013, 15:43:00 pm »
NXT Generation® Tech Wax® 2.0
zaedno so katalog :)

od dvaj cekam da go nanesam ! :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #1384 на: 30 Април 2013, 20:25:01 pm »
Wax on, wax off.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #1385 на: 03 Мај 2013, 00:08:19 am »

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #1386 на: 03 Мај 2013, 00:11:03 am »
сигурно и солен
али како што викаат за поскапа кола и те како се исплати

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
« Одговори #1387 на: 03 Мај 2013, 15:38:19 pm »
Луѓе, ова е полир или восок?

Имам нарачано и 3М глина, за 10-тина дена очекувам да стигне, па да ги засукам ракавите.

Планирам вака:

1. Перење квалитетно, се разбира;
2. Глинирање (3М глина);
3. Полирање (не сум одличил уште, ова + ПТФЕ е супер, само дали е политура, дали ќе можам да му опнам тврд восок врз него);
4. Восоцирање, како силант, со ова

TE-EN, совет? ОК е вака постапката или да барам алтернатива за + ПТФЕ? За останатите продукти сум 99.9 % сигурен, ама за политура - незнам. Што би ми препорачал ти, еве до кај 500 денари (зборувам само за полир)?

Рачно ќе оди се.

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
« Одговори #1389 на: 03 Мај 2013, 15:42:36 pm »
Diesel Vosok e tecen

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #1390 на: 03 Мај 2013, 15:51:26 pm »
ако е за астрата колку што можам да видам по сликите не е баш за полирање,ми изгледа солидно,доволно би ти било глинирање(темелно чистење на површината) па восок за заштита

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
« Одговори #1391 на: 04 Мај 2013, 23:19:22 pm »
Да, за Астрата е, не дека е за полирање, ама има некои ситни зачетоци на холограми, посебно ги приметувам ноќно време под уличните светилки - најмногу на хаубата и кровот, па сакам да се обидам да ги отстранам, додека не се рашириле премногу. Како и да е, за речиси пет години, нула е тоа, и баш затоа мислам дека на рака ќе излезат.

Идам на глинирање, од очигледни причини, полирање - кажав зошто, плус дополнителен сјај и восоцирање, за заштита и сјај. Во тој редослед.

Затоа сакав консултации со TE-EN, ако е можно. Најдов (по се изгледа) добра политура..

.. а сакав и да прашам дали може и двата восоци да ги лупнам едно врз друго (+ПТФЕ и тврдиот) и каков би бил резултатот, прво за сјајот, пошто за заштитата ми е горе-доле јасна дека ми е обезбедена.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #1392 на: 05 Мај 2013, 01:06:10 am »
оваа од сонаксов не е лоша,фина е доста и има карнауба восок во неа така да можеш со неа да ја пројдеш рачно,иначе ова ПТФЕ е зезнато за работење пошо ако го остајш да засуши после тешко се вади,поарно терај си со восоков од желка нема утка.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #1393 на: 05 Мај 2013, 03:13:54 am »
фабрика си е фабрика,не ја полирај дур стварно не стигнало до тоа

доволно е само еден слој на восок,тврд било каков после 3 месеци пак и така терај си нема да се шират swirl доколку колата си е заштитена

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
  • Пораки: 1518
« Одговори #1394 на: 05 Мај 2013, 03:52:47 am »
оваа од сонаксов не е лоша,фина е доста и има карнауба восок во неа така да можеш со неа да ја пројдеш рачно,иначе ова ПТФЕ е зезнато за работење пошо ако го остајш да засуши после тешко се вади,поарно терај си со восоков од желка нема утка.
ptfe ili wax original  (tecnite vosoci) ja koristam original od zelka i ako naneses potenok sloj lesno se prebrisuva ama podebel bogami i ke se zapotis malce  po pravilo e tenok sloj pa sea koj ima sila neka lupa i poise :D  i vosoceto mora da se susi edno 10tina min :D aaaaaaaali bi sakal da mi preporacate tvrd vosok(bi koristel zelka povtorno) od koj da zeam i kako se nanesuva toj ?