Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 1023302 пати)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
Одг: Полирање на возила
« Одговори #1320 на: 12 Април 2013, 00:43:03 am »
лесно се нанесува восок,уствари најлесно.лесно се пребришува,за саат и пол до два зависи од колата ќе ја средиш

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #1321 на: 12 Април 2013, 00:46:22 am »
дечки што да земам за полирање на гребаници од перење,бојата е црна металик

или

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #1322 на: 12 Април 2013, 00:49:38 am »
3m scratch remover,би требало да е добар споредено со другиве пасти од 3м
со желката ништо не правиш,ене ја пастата ми стои дома не ја бива

и мислам дека ќе мораш со машинка да работиш и со правилен сунѓер за да имаш добар ефект,иначе тие многу тешко се тргаат од црна боја

• Сениор
« Одговори #1323 на: 12 Април 2013, 00:59:53 am »
кој спомна желка,иначе имам пробано со црвенава со фин сунѓер на мал дел од хаубата и ептен добро излезе,е сеа прашувам да не е случајно оваа од екстрим серијата подобра или пак некоја трета

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #1324 на: 12 Април 2013, 01:10:05 am »
лесно се нанесува восок,уствари најлесно.лесно се пребришува,за саат и пол до два зависи од колата ќе ја средиш

znaci vosokot nikogas ne se ostava da isusi pa posle toa , da go brises saat ipol do dva, del po del rabotis ja fakjas haubata ja vosociras i ja ostavas nekoe vreme , ne treba skros da isusi vosokot onaka treba da bide lesen  za otstranuvanje a ne da ti koci na krpa .....i sekogas idi del po del vo nikoj slucaj cela vosok pa brisenje

• Сениор
« Одговори #1325 на: 12 Април 2013, 01:13:07 am »
еве на пример овој коа ќе ја избрише рацете во гипс нека си ги стави,и многу претерал

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #1326 на: 12 Април 2013, 01:14:48 am »
грешно ме разбравте

мислев на тоа дека целата постапка ќе потрае толку а не да ја намачка цела кола со восок па после да ја брише

а овој не да има претерано :D

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7665
  • French diamond
« Одговори #1327 на: 12 Април 2013, 01:16:54 am »
на кој не му е јасно нека ја прочита оваа тема
http://www.meguiarsonline.com/forums/showthread.php?39350-How-to-tell-if-your-wax-is-dry-The-Swipe-Test&s=32b06753bfe7e890af9cbfcfeca3db53

Или на кратко... десно правилно нанесена количина на восок, лево повеќе од потребно

Горна линија, добро исушен восок и спремен за пребришување, долна линија рано за пребришување

Using your index finger, and making sure it's clean and dry (that's really important!) quickly and briskly swipe it against the dried (drying?) wax to reveal the paint below. If the resulting swipe is smeared and streaky, that means the wax is not yet dry. If the resulting swipe is clear and glossy, however, then you know the wax is dry and you can begin the simple task of wiping it off. Looking at the image below you can see two swipe marks. The one on the bottom is noticeably smeared and streaked - it was done just a couple of minutes after applying the wax. The one on the top is clear and streak free - it was done about 10 minutes later. This is the look you're going for, this is the indicator that your wax is now fully dry and will wipe off easily with that clean, dry microfiber towel.

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
« Одговори #1328 на: 12 Април 2013, 01:18:29 am »
абе со к2 восок го помина?
Da so k2

i eve ova mi kaza za vosocite

K2 dava najdobra zastita no trae najkratko odnosno do 3 nedeli
sonax dava najubav i najak sjaj no i on ne trae poveke od 4 nedeli
a od turtle drzi do 2 meseci dobro ja stiti kolata no ne dava sjaj ,ubav

Kako i da e jas kolata ke ja pominam za nekoja nedela pak ili so meguris koj mi go kaza kako najdobar no go nema kaj nas
ili ke idam na Sonax
Не ти кажал едно најважно,сето ова паѓа во вода доколку не ја миеш колата со квалитетен шампон кој е save wax,и сите Meguiars  восоци ги има кај вас во СК и ти кажав каде,TW + PTFE трае најдолго или TW Hard shell ,а за да го подигнеш сјајот искористи ја методата два слоја восок :)

Najvaznoto go znam mnogu odamna, jas vo zivotot moj kolata nikogas ne sum ja izmil so bilo kakov ili nekoj obicen sampon moze vo poslednive dve godini imam istroseno 7,8 sonax wash & wax samponi, i moze da kazam deka nema podobar sampon spored mene,i mnogu e logicno posle vosociranje da koristis sampon so vosok inace mav rabotata, za vosokot sto mi kaza da ke go zemev no se zanesoa 4000 denari za cel set od 3 raboti, sto e mnogu mnogu e so tie pari ke si kupam polirka, a ponateka i drugi raboti sto mi se vo plan pa ke si rabotam za moj merak.....

Momentalno baram luge niz slovenija da mi donesat NXT od meguris

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
« Одговори #1329 на: 12 Април 2013, 01:20:39 am »
грешно ме разбравте

мислев на тоа дека целата постапка ќе потрае толку а не да ја намачка цела кола со восок па после да ја брише

Kaj mene dvajca celata postapka so nanesuvanje susenje i brizenje ja zavrsivme za pomalku od 1 cas

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #1330 на: 12 Април 2013, 01:22:28 am »
да да многу точно,после нанесување восок,обавезно пористење шампон со восок,јас користам обичен од сонакс и еве 2ро-3то перење после полирање некако како да ми ја обледува бојата

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1331 на: 12 Април 2013, 08:35:47 am »
edini problem so ova sredstvo e sto posle odredeno vreme kocat brisacite i koga vrne...i stvara nekoja zamaglenost koa brises.ali generalno se isplati samo ako vozis na autoput. u grad dzabe
никогаш до сега ми се нема тоа случено,ако правилно се нанесе,тоа нема да се случува,точно е тоа дека и на сите светски форуми се жалаат од таквите нус појави,но досега мене лилно такво нешто ми се нема случено.

abe na pocetokot si bese super. ali pred mesec dena go staviv i se ubi od vrnenje... mislam deka e vekje isprano pa kje mora pak da se nanese...  ne gledam inaku zosto bi kocele... am i right?
Yes, you are right :)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1332 на: 12 Април 2013, 08:41:38 am »
Дали ова ке биде доволно за едно обично полирање? Ке даде некој резултат? Сјај?

http://euro-stil.com.mk/proizvodi/sredstva-polituri-sprej-samponi-restavratori-korektori/polir-pasta-so-vosok.html
за полирање не е доволно,затоа што не е полир,тоа е восок,тоа што пишува за полирање со восоко,тоа е за да разбереме подобро за што служи впрочем пастата,затоа што кај нас уште не знаеме да разликуваме полирање од восоцирање,добар восок е ,но пред да го нанесеш ,разгледај ја темава и запознај се повеќе за процедурите пред да се впуштиш во восоцирање на твоето количе :)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1333 на: 12 Април 2013, 08:44:49 am »
дечки што да земам за полирање на гребаници од перење,бојата е црна металик

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

или

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
ништо од ова не помага за црна боја.Само профи опрема и пасти ќе ти помогнат за да ги одстраниш неправилностите и дефектите на црна боја,козметиката ќе ти помогне потоа да ја сочуваш од повторно појавување на такви дефекти,се разбира и правилното одржување потоа,автоперални ќе треба да заборавиш :)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1334 на: 12 Април 2013, 08:57:33 am »
грешно ме разбравте

#Less is more# важи во detailing-от,што повеќе си добар во користење на средствата ,тоа повеќе во feedback ќе го осетиш,типот на пасатот ставил тон восок,и два тона да стави,ако подлогата не е спремна,џабе :) ,а највисок сјај се добива со правилото на апликација #Less is more# еве неколку примери на добро восоциран лак,целта на восокот е да ја заштити пред се и да го подигне за степен два повисоко сјајот на колата и да ги исфрли нијансите на металикот или перлата