Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 902247 пати)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
Одг: Полирање на возила
« Одговори #900 на: 21 Септември 2012, 23:22:43 pm »
Значи да си ги одморам рацете јас за утре  ;D PTFE ме чека  :)
ако забележиш дека веднаш се суши,а тоа ќе видиш одма после нанесувањто,ќе почне одма да побелува,во тој случај викни другар да пребришува по тебе со мф мека крпа,ако не сам дел по дел,крило,врата.........хауба во два дела подели ја,пребриши уште еднаш цела кола и по еден час земи сила за уште еден слој,па сподели потоа со нас :)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7217
  • French diamond
« Одговори #901 на: 22 Септември 2012, 01:19:22 am »
Сам ќе го нанесвам како шо кажа дел по дел, имам дебела сенка и целл ден пред мене  :)  Ќе ги следам твојте совети, и секако ќе споделам тука, зедов дигитален  за конечно да напрам некоја асолна слика.

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #902 на: 22 Септември 2012, 17:00:36 pm »
Прашање до ТЕ-ЕН
Зашто после полирањето(рачно) се според твојте упатства направено...после месец дена при перење се појавуваат некој како флеки,однсоно остатоци од полир паста која со преришување на МФ крпа ги снемува! Вака ми се појави на неколку места!
Дали не сум поминал добро со МФ крпа тогаш кога ја полирав или?

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #903 на: 22 Септември 2012, 23:25:03 pm »
Прашање до ТЕ-ЕН
Зашто после полирањето(рачно) се според твојте упатства направено...после месец дена при перење се појавуваат некој како флеки,однсоно остатоци од полир паста која со преришување на МФ крпа ги снемува! Вака ми се појави на неколку места!
Дали не сум поминал добро со МФ крпа тогаш кога ја полирав или?
Сигурно си оставил уште паста,или восок,може во тој случај да ти се појави и water spot после дожд или миење,тоа се ситни бели кругови кои понекогаш може и со добар шампон и добро миење да не исчезнат,сега не знам како е кај тебе,погледни на сликата дали е нешто вака http://www.google.com/imgres?hl=mk&client=firefox-beta&hs=vRY&sa=X&rls=org.mozilla:en-US:official&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=46hXC5ZEHhI99M:&imgrefurl=http://www.bimmerboost.com/showthread.php%3F1600-Water-Spot-Removal-Product&docid=sD12cKS3dOQXHM&imgurl=http://www.bimmerboost.com/attachment.php%253Fattachmentid%253D1775%2526d%253D1277197854&w=640&h=480&ei=ayxeUJ_zKon-4QSuqICYAg&zoom=1&iact=hc&vpx=1140&vpy=320&dur=24&hovh=194&hovw=259&tx=110&ty=151&sig=115405203091181102443&page=3&tbnh=159&tbnw=214&start=55&ndsp=25&ved=1t:429,r:24,s:55,i:323&biw=1440&bih=737

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #904 на: 23 Септември 2012, 12:43:06 pm »
Da da eve i vaka ama plus i lini koi se gleda deka se od TW-pastata,bidejki se plavi po boja. Bas kako zgrutcena linija!Ali eve veke pocnaa da se gubat!

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #905 на: 23 Септември 2012, 16:45:45 pm »
Тоа е од неправилно нанесување на восокот или пастата,или поточно недоволно разбиена пастата при полирање,а другото е од премногу нанесен слој восок,не доволно пребришан,после секое полирање на панел,треба да се пребрише со раствор 50/50, 70% алхохол и дестилирана вода,за да се одстранат мастите од пастата,восокот се нанесува во што е можно потенок слој,важи правилото’ малку е многу’,се остава добро да се осуши и се пребришува прво еденаш цела кола,потоа по еден саат уште еднаш,треба да се користи исклучиво квалитетна мека мф крпа,бидеќи неквалитетна крпа може да остави ситни линии кои асоцираат на лажни swirls marks.Поради сите овие наведени причини не препорачувам брзинско и рачно полирање,подобро два слоја восок одколку рачно полирање,времето е пари а парите не се за фрлање,со парите од рачен полир можеш уште еден восок да купиш,восок ,восок ,восок,тефлон,тефлон,тефлон,силант,силант,силант,синтетички восок.............никогаш доволно за одржување на нашите возила.

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #906 на: 24 Септември 2012, 10:55:11 am »
Ova go naneesuvav http://euro-stil.com.mk/proizvodi/sredstva-polituri-sprej-samponi-restavratori-korektori/polir-pasta-metalik.html,
ali mi teknuva deka na tie mesta kaj sto se flekite malku podebel sloj staviv,inace so ovoj sampon ja miam http://euro-stil.com.mk/proizvodi/sredstva-polituri-sprej-samponi-restavratori-korektori/sinteticki-sampon.html i sepak tamu ne izleguvaat tie podebeli sloevi, a flekite sto mi gi pokaza izleguvaat...Ke probam so alkohol

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #907 на: 24 Септември 2012, 11:46:06 am »
Синтетичкиот восок може да оди во комбинација како guard на предходниот тврд восок но за тоа треба да биде целосно сув пред да се избрише првиот тврд восок,тоа значи да се одработи најдобро што може постапката сушење и бришење на восокот,пожелно е два пати добро да се избрише и да бидеме сигурни дека на допир со прст нема да останат отисоци од прстот,тогаш е потполно легнат и осушен восокот,потоа може да се премине на друг восок,полесно е да се нанесе како втор или трет слој тврд восок одколку синтетички,бидеќи предходно мора до крај да се испоштува процедурата која ја објаснив предходно,синтетичкиот восок е добар заштитник на тврдите восоци и го подигнува сјајот и длабочината на лакот за степен два повеќе,TW ice-от е иновативен производ,но во случај како твојот кога докрај не е испоштувана процедурата или неправилна од почеток,се јавува контра ефект,или marring или swirls marks или масни даги кои кои се како флеки на лакот,после добро миење на автомобилот,направи раствор 50/50 од медицински алхохол,пребриши ја цела кола со тоа,добро пребриши да не остануваат бели линии,се додека лакот не почне да цвили при лизгање на раката по лакот,потоа така добро припремена површина е спремна за восоцирање,најважно е да го запазиш правилото на нанесување’’малку е многу“,оставаш да се осуши ,преминуваш со прстот по восоцираната површина да провериш дали восокот се осушил,ако се размачкува значи не е сува,ако се избрише без да се размачка,површината е спремна за бришење,понатаму следија горе опишаната постапка ако сакаш да ставиш guard  на восокот и да го подигнеш сјајот со синтетичкиот восок,ако сето ова ти е тешко и одзема време а ти го немаш,во тој случај ќе биде доволно после миење еден слој синтетички восок,кој се нанесува за 5 мин,и се чека да се осуши 15мин,се пребришува со чиста и мека мф крпа.

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #908 на: 24 Септември 2012, 12:11:04 pm »
A imam bar nekoja zastita za zimskite denovi ovoj vosok jas sto go stavam ili slabo? I ako ima kolku trae?

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #909 на: 24 Септември 2012, 13:16:45 pm »
A imam bar nekoja zastita za zimskite denovi ovoj vosok jas sto go stavam ili slabo? I ako ima kolku trae?
се разбира,TW hard shell восокот нуди висок степен на заштита,TW Ice-от е за друга намена,тој е во групата на speed wax,но синтетички е и брзо се нанесува и лесно се брише,дава длабочина на лакот и висок сјај,визуелно остава впечаток како да е автомобилот прекриен со нов слој на лак,слаби трае,освен ако се чува со save wax шампони,т.е. да се мие возилото.

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #910 на: 24 Септември 2012, 16:21:37 pm »
Fala mnogu!

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #911 на: 28 Септември 2012, 12:11:36 pm »
zasto be kaj nas nema firmi koi ke uvezuvaat kvalitetni poliri, vosoci ........

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
  • Пораки: 1518
« Одговори #912 на: 28 Септември 2012, 12:57:57 pm »
dame da te potsetam sobir ima vidi ja temata :D

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #913 на: 28 Септември 2012, 19:55:28 pm »
fala mac  :) ;)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #914 на: 29 Септември 2012, 09:10:21 am »
dame da te potsetam sobir ima vidi ja temata :D
ima EUROSTIL,sonax,3M,Mirka.....za drugo ovde http://www.elitecarcare.co.uk/  i uste na milion mesta,treba samo da se potrudis da najdes,internetov i on line kupuvanje barem sega postoi :)