Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 904392 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5204
Одг: Полирање на возила
« Одговори #4605 на: 21 Август 2021, 21:20:03 pm »
Ја земав полирката и баш ја пробав денеска, топ е.. Убаво работи и не омалаксува при работа..
Mоментално имам од 3м зелен полир, пробав на гепекот со тврд сунѓер и ги ваѓа сите кругови и гребнатинки (swirls)..

Е сега да ми предложите што и како да земам ? zivzzer, manzerna...  Некоја One step polish и некоја заштита (восок) ?
Koja cena e?

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 411
« Одговори #4606 на: 22 Август 2021, 12:44:42 pm »
Ја земав полирката и баш ја пробав денеска, топ е.. Убаво работи и не омалаксува при работа..
Mоментално имам од 3м зелен полир, пробав на гепекот со тврд сунѓер и ги ваѓа сите кругови и гребнатинки (swirls)..

Е сега да ми предложите што и како да земам ? zivzzer, manzerna...  Некоја One step polish и некоја заштита (восок) ?

http://www.autopro.mk/produkt/polir-pastinano-zashtita-vosoci-i-sungjeri/carpro-fixer-compound-1450den

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #4607 на: 22 Август 2021, 13:10:56 pm »
Nesto novo so deckovo

https://youtu.be/T5e7WHwjZzI
Fino objasnuva deckovo onaka ednostavno se da razberes.
Samo ne mi e jasno kako toa prvo ja podeli haubata na dva dela i rabotese na desnata strana od haubata (ok kolata), a potoa koga sedna da pokaze rezultati ispolirana e levata strana od haubata a drugata kade sto ustvari polirase e matirana?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4608 на: 22 Август 2021, 13:15:55 pm »
Nesto novo so deckovo

https://youtu.be/T5e7WHwjZzI
Fino objasnuva deckovo onaka ednostavno se da razberes.
Samo ne mi e jasno kako toa prvo ja podeli haubata na dva dela i rabotese na desnata strana od haubata (ok kolata), a potoa koga sedna da pokaze rezultati ispolirana e levata strana od haubata a drugata kade sto ustvari polirase e matirana?

Користи селфије сенѓузел камера од телефон.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #4609 на: 23 Август 2021, 14:44:26 pm »

Koja cena e?

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

100 евра

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #4610 на: 23 Август 2021, 20:38:31 pm »
Идиот сум, пред самоуслужна на безвезе светло приквечер нанесував Sonax BSD не приметив и ја ушљакав цела кола... Претходно го нанесував во 1:2 однос во убава прскалка ама се истроши и сеа директ неразреден нанесив убеден дека е топ..Се дур не ја испулив на друго светло, цела кола е лом, утре на денска светлина ќе биди бетер...Некој од дитеилерите да кажи чаре како да ги извадам овие наносите безболно, пробав со крпа сеа ама веќе е засушено, излегува ако запнам ама си велам ќе направам повеќе штета на лакот ако тријам.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #4611 на: 23 Август 2021, 20:48:34 pm »
@vladic3110 Што е тука толку страшно? И така траењето му е неколку перења, а на самоуслужна и во автоперална макс 2-3 перења може да издржи.
Да не направиш некоја беља батали, за месец дена и така ќе го нема. А ако толку те нервира, пак со БСД помини, или уште подобро со растворен БСД 1:2/1:3 и поголемиот дел ќе го снема.
Јбг тоа му е маната на БСД, лошото пребришување. Мене стално ми се дешава, така да само опуштено :) Со следното перење најголемиот дел од ова ќе излезе

Отсутен jovce.

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #4612 на: 23 Август 2021, 21:03:56 pm »
Ми пристигна поклонче од , DA полирка и глина за деконтаминација на колата па сега сакам да ја восоцирам колата. Гледам по нашиве страни има восоци што траат по 6+ месеци. Дали можи да ми препорачате некој восок што ќе издржи барем 6 месеци, да го има онај bedding ефект кога ќе ја мијам колата.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #4613 на: 23 Август 2021, 21:10:07 pm »
Turtle wax hybrid ceramic spray.

Отсутен jovce.

• Почетник
  • *
Полирање на возила
« Одговори #4614 на: 23 Август 2021, 21:15:44 pm »
Turtle wax hybrid ceramic spray.
Овој се нанесува само со прскање нема потреба од полирка така?

А да прашам за восок во боја Сонакс, дали тој  би издржал некој месец доколку се исполира со него или само неколку перења и толку?

Сакам нешто што би траело барем 6 месеци.

« Последно менување: 23 Август 2021, 21:28:15 pm jovce. »

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #4615 на: 23 Август 2021, 21:16:53 pm »
 @Inter1 Ај ќе те послушам ќе видам после едно две перења како ќе изгледа. Сеа ќе си го разредам пак во 1:2 раствор во прскалка кај шо регулирам прашина да прска, така е супер. Мислам дека поголем проблем е прскалката од него отколку растворот, цел млаз во една точка го фрла наместо поситно на поголем површина.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #4616 на: 23 Август 2021, 21:24:01 pm »
@vladic3110  Немај гајле. БСД е нешто измеѓу детајлер и силант. Иако Детаил му стои на насловот. Затоа малку е тежок за пребришување, ама пак детајлер ко детајлер трае едно две перења, ова трае до 5 (перено дома со пх неутрален шампон и тестирано безброј пати или пак до месец и пол макс 2 кај мене издржал). Истиот проблем и јас го имам, затоа ти кажав, но ворис :D сега ќе те нервира деновиве максимално, ама тоа е јбг. Позитивното е што е брзо решлив проблем, во најлош случај неколку перења :)

P.S. Пред употреба добро треси го шишето, малку да се измеша составот. Малку од малку помага тоа, минимално.

Отсутен Vladeee

• Редовен
  • Пораки: 2216
« Одговори #4617 на: 23 Август 2021, 23:16:54 pm »

Полирката има вибрации или само ексцентрична е? Menzerna 3 in 1 земи и терај
>>>>><<<<<

Отсутен Dejan Gj

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 411
« Одговори #4618 на: 24 Август 2021, 11:12:14 am »
Ми пристигна поклонче од , DA полирка и глина за деконтаминација на колата па сега сакам да ја восоцирам колата. Гледам по нашиве страни има восоци што траат по 6+ месеци. Дали можи да ми препорачате некој восок што ќе издржи барем 6 месеци, да го има онај bedding ефект кога ќе ја мијам колата.

Zdravo autopro.mk ima najgolem izbor na vosoci vo Makedonija, vosok sto ke trae 6+ meseci preporaka samo Fusso 12 se drugo nema tolkava izdrzlivost , ako vi kazat ke trae nekoj vosok 6 meseci ili ne daj boze 12 meseci ve laze ili neznae. ( vosoci i polimeri zaedno)
Eve eden primer kako vosokot na Meguiars Ultimate serijata ke izdrzi do 6 meseci

- gliniranje ili hemiska dekontaminacija
- nanesuvanje vosok
- perenje so PH neutral sampon Ultimate wash and wax
- posle perenje prebrisuvanje so Ultimate quick detailer
- ednas mesecno prskanje Ultimate quick wax

ova e preporaka od fabrikata od toj vo laboratorija sto go pravi vosokot

vaka vosokot celo vreme e nadgraduvan i ke ja ima fabrickata trajnost, skapo e i komplicirano da no samo vaka ima efekt, ova ne go preporauva nikoj koj prodava vosoci a se pisuva kazuva so meseci trajnost.

Отсутен jovce.

• Почетник
  • *
« Одговори #4619 на: 24 Август 2021, 11:19:03 am »
@ Dejan Gj

Ти благодарам за советот