Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 1019721 пати)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Одг: Полирање на возила
« Одговори #1545 на: 31 Мај 2013, 08:49:12 am »
Еве ги по втор пат сликите од ТЕ-ЕН

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

После ова јас мислам дека нема потреба од повеќе пишење на темата. О Г Л Е Д А Л О !

Да не ти ја шприцаше ? ;D

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1546 на: 31 Мај 2013, 08:50:04 am »
Mislam deka ne e vo red da se zboruva za ceni povejke vo temava,toa si e po moe mislenje vo zavisnost od materijalot koj se upotrebuva i najvazno zastitata potoa.Tose ne e fer da go spomnuvate koga ne se vpusti vo duel na temava,Tose se br.1 profesionalci vo MK,sekoja cest kako izdrzuvaat so tolku vraboteni i tolkav objekt,struja,voda,plati,firmi,sredstva se upotrebuvaat kaj niv 2012/2013 generacija ,se sam vrv.Se trudime site da go sledime  toj cekor no kaj nas trosocite se mnogu pomali odkolku kaj niv,za primer jas rabotam sam so sinot,pridonesi plajkam samo za mene,kirija ne plajkam,doma sum,imam dopolnitelen prihod od marketot i dujcanot koj mi e vo dvorot i go izdavam pod kirija,zatoa ima tolku golemi varijacii vo cenite,sekoj so svoja matematika.Koga vejke se otvori tema za crni boi poliranje,jas iskreno a i site pro detaileri ,ako procitate niz forumite za detailing,ke zabelezite kakov odgovoren pristap imaat pred se za crnite boi,jas ne mozam da bidam tolku ramnodusen i samouveren kako kolegata pogore ,mu ja pocituvam  samouverenosta i hrabrosta no za cenite koj kolku i kako celosno go potpisuvam komentarot na dark mk 5 :) .I pred se imajte na um site sopstvenici na avtomobili koga se resavate za korekcija na lakot i poliranje so zastita,kolku ste reseni da se odzemat mikroni od vaseto metalno milenice,naucete,sovetuvajte se sto vistinski barate i kakov feedback ocekuvate od toj proces narodski kazano ,poliranje,koj vsusnost e predposleden step vo korekcija na lakot.Barajte razgovor i po moznost test od majstorot koj ke vi ja odraboti kolata,vnimavajte dodeka objasnuva kou cekori gi zapazuva vo negovata tehnika,dosta se ima zboruvano na  forumov kako treba da izgleda eden pravilen detailing na lakot i koi i kolku odprilika sredstva se koristat,tehnikata e gore dolu ista a posebno za crna kola ima pravila i mora da ne odstapuva mnogu od propisanite normi za krajniot efekt da bide propisaniot.Ova e eden moj sovet za kraj v temava so gluposti okolu cena i ovaj vaka ovaj taka.Imame odlicen forum i nemojte da pravite od forumov carsinsku muabeti i da gi podcenuvate profesionalcite od koi predhodno ste dobile i potoa ke ocekuvate i bezrezervno ke dobivate objektivni i iskreni soveti.Za ceni ne e vi red javno da se komentira,jas zgresiv sto podlegnav na provokacija i se izvinuvam po tret pat do site clenovi sto objaviv del od cenu.Ne sum tuka od vcera za da se reklamiram,samo sakam da pridonesam so moeto iskustvo da se zbogati clenstvoto so pravilna edukacija kako i vprocem glasi  temava.No da bidam iskren nekoi clenovu se obuduvaat da me odvratat od obidot forumov da se doblizi do pogolemite evropsku forumi sto se odnesuva za temite vo koi sum kadaren da ostavam sugestija i pouka.Uste odamna imavme eden attack preku nok no uspesno go odbivme,sega se pustaat metastazi niz forumov bas vo ovaa tema.Vremeto ,slikite,videata ,stranata moja na fb i del od clenovu koi me posetile se dokaz za toa kakov kvalitet se nudi i edukacija od moja strana.Prodolzuvame ponatamu so uste posilno tempo.Povelete so prasanja .

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1547 на: 31 Мај 2013, 09:01:24 am »
200-300 eur ama ako ja polira Paul Dalton ;D ;D ;D
Prijatele ti vistinski samo si naslusnal nesto i izgleda do kraj ne sakas da procitas ili razberes,prvo ovoj covek samoto ime za nas detailerite e sinonim,nie go vikame Cudak,vtoro toj tvoja kola ne fajka ni za milion evta,treto sekakvikoli ne raboti,osteteni samo od light swirls,podobruvanje na lakot,i zastiti,osven eden fantom koj morase da go sraboti i brusno za koja tehnika e najgolem protivnik.Izgleda deka vrlina ti e a ne mana da gi degradiras licnostive,znat ne znati.Ispod 3000dolari za poliranje ne razgovara,a za korekcija na lakot ili full paint corection i protecting vo zavisnost od avtomobilot cenite se samo za tebe da gi slusnes,ama bidejki i nego ke mu se skaras ako razberes kolku zema,podobro neka ostane tajna :)))))))

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1548 на: 31 Мај 2013, 09:09:47 am »
Цената е индивидуална раработа, секој си става цена колку што мисли дека му вреди трудот ! Скапо или ефтино, друг муабет. На кој му е скапо нека не оди таму, има и за поефтино!

« Последно менување: 31 Мај 2013, 11:27:43 am Sportex »

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1549 на: 31 Мај 2013, 09:35:39 am »
ima li takov majstor sto kje i garantira na mojata CRNA kola deka posle x evra dadeni za profesionalno poliranje nema da ima swirl marks ili bilo kakvi grebanici koi nastanuvaat od nokti, od perenje vo avtoperalni (kade site znaeme deka krpite sto gi koristat za brisenje gi perat so kompresor na zemja), itn itn itn???
moze ke se najde no ...  http://www.youtube.com/watch?v=fEvsPM2ECz8

ама?
sega vidov,da Hard body na Wolfs,toa e sealant,moeto iskustvo vo nasi uslovi na odrzuvanje i mnogu prasina,takvi ni se ulicite,sekoj den da se mie kolata ,pak ke bide valkana,izdrzuva max 6meseci,taka sto na sestiot meces vejke 90% iscezna.Proizvoditelot propisuva trajnost od 1-2god. sto vo nasi uslovi e nevozmozno.Ne e skap ,okolu 35-40 evra e i se nanesuva vo dva sloja,za zastoten da bide povejke se nanesuva odozgora uste eden sloj kvaliteten vosok ili karnauba,vo zavisnost od bojata na voziloto ili odposakuvaniot efekt na klientot.Otpor pruza lakot na grebnatinki od granki,cetki,sungeri....no ne e semoken,na crna kola dava wet look,ima amazing water sheeting,lesen e za aplikacija i prebrisuvanje,preporaka moja e koj moze da si dozvoli ,da go stori toa.Jas momentalno go nemam na zaliha i narackite gi pravam od Grcija,za skoro ke go imam na lager.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #1550 на: 31 Мај 2013, 09:40:43 am »
ima li takov majstor sto kje i garantira na mojata CRNA kola deka posle x evra dadeni za profesionalno poliranje nema da ima swirl marks ili bilo kakvi grebanici koi nastanuvaat od nokti, od perenje vo avtoperalni (kade site znaeme deka krpite sto gi koristat za brisenje gi perat so kompresor na zemja), itn itn itn???

ама?
Mislam deka sakase da kaze deka vakvata zastita e mn skapa i zatoa retko koj vo Mk ja stava ;D

25 funti e zastitata sto i ne e taka skapa.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1551 на: 31 Мај 2013, 09:43:48 am »
Дојди во Гевгелија :D:D:D:D.....па да те однесам на 2-3 места каде што полираат за 200-300 евра
:D:D:D:D....
jas sum bil ama ke dojdam mene da me odneses moze?
јас ке те однесам ке видиш
а потоа ке те однесам да видиш коли од мене полирани па ке кажеш што и како :)
Jas ne znaev deka imame uste nekoj clen koj se zanimava so poliranje,milo mi e sto ne ima povejke a vo idnina posakuvam da se priklucat i drugi,se nadevam deka nema da bides sebicen i so tvoeto ogromno iskustvo ke pridoneses za edukacija i zbogatuvanje vo ovaa tema na nasite clenovi.Otvori svoja galerija na tvoi dela i po nekoe kratko info okolu procedurata i tehnikata i sredstvata,nikoj nema da ti go ukradi zanaetot,znaes i samiot deka ovaa rabota e nevozmozno da se nauci od internet ili youtube :) .Jas uste velam deka nisto neznam i nema da naucam nikogas,zatoa sto sekoj den izleguvaat novi sredstva ,novi masini,novi tehniki,nema kraj ova ludilo :) ,eve od mene eden kolegijalen pozdrav kolega ,da te prestramam,gledam sramezliv si :)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1552 на: 31 Мај 2013, 10:45:14 am »
moze ke se najde no ...  http://www.youtube.com/watch?v=fEvsPM2ECz8

ама?
Mislam deka sakase da kaze deka vakvata zastita e mn skapa i zatoa retko koj vo Mk ja stava ;D

eve link od kaj grkot od Atina od kade sto go zemam jas ,ama gledam go nema na lager momentalno inaku kaj nego e 35 evra http://www.swell.gr/car/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&manufacturer_id=38&Itemid=72
i tuka go ima http://www.polishedbliss.co.uk/acatalog/wolfs-chemicals-nano-paint-sealant.html ,moze sekoj i da si go kupi jas ge go nanesam nema problem  ;)

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #1553 на: 31 Мај 2013, 11:06:47 am »

ама?

eve link od kaj grkot od Atina od kade sto go zemam jas ,ama gledam go nema na lager momentalno inaku kaj nego e 35 evra http://www.swell.gr/car/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&manufacturer_id=38&Itemid=72
i tuka go ima http://www.polishedbliss.co.uk/acatalog/wolfs-chemicals-nano-paint-sealant.html ,moze sekoj i da si go kupi jas ge go nanesam nema problem  ;)

you're the man ;)

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2854
« Одговори #1554 на: 31 Мај 2013, 13:21:20 pm »
Дојди во Гевгелија :D:D:D:D.....па да те однесам на 2-3 места каде што полираат за 200-300 евра
Jas ne znaev deka imame uste nekoj clen koj se zanimava so poliranje,milo mi e sto ne ima povejke a vo idnina posakuvam da se priklucat i drugi,se nadevam deka nema da bides sebicen i so tvoeto ogromno iskustvo ke pridoneses za edukacija i zbogatuvanje vo ovaa tema na nasite clenovi.Otvori svoja galerija na tvoi dela i po nekoe kratko info okolu procedurata i tehnikata i sredstvata,nikoj nema da ti go ukradi zanaetot,znaes i samiot deka ovaa rabota e nevozmozno da se nauci od internet ili youtube :) .Jas uste velam deka nisto neznam i nema da naucam nikogas,zatoa sto sekoj den izleguvaat novi sredstva ,novi masini,novi tehniki,nema kraj ova ludilo :) ,eve od mene eden kolegijalen pozdrav kolega ,da te prestramam,gledam sramezliv si :)
Здраво TE EN.Јас полирам веке подолго време автомобили и сум се нафатил се да поправам.Од истурени киселини врз кола од изгорена боја целосно матирана ,......и многу други работи.Има ставено слики на истава тема само неколку страници наназад ке ги видиш што имам правено.Полирањето на автомобил и не е толку тешко,освен ако не знаеш како.Имам машинки за полирање со различни обртни моменти за различен вид на пасти.Грубата паста ја работам на ниски обртни моменти,фината паста со високи,исто така и екстра фината.Инаку користам пасти на 3M и се доста квалитетни.За ептен висок сјај користам SONAX црвената паста што е бидејки има многу восок во неа.За полирање прозорци користам SONAX исто така и многу сум задоволен од пастата.
http://dinonet.webs.com/apps/photos/album?albumid=14795540 еве тука можеш да погледнеш само не се ставени сите слики наскоро ке ги ставам

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #1555 на: 31 Мај 2013, 16:29:45 pm »
Вака сега колега,ова што го кажа со машинките,ти треба една професионална ротациона полирка со електронска и машинска регулација на обртаите,а не различни машини со различни обртаи,и една машина од типот DA dual action или Force rotation,кои секој професионален детаилер мора да ги има.Или ти згреши или работиш обратно од правилата кои се напишани и на самите пасти.  Cut или compounding со груба паста се работи на во зависност пастите,да земеме пример 3M ,груба од 1500-2500 rpm,3М ехтра фина 1500rpm ,3М антихолограмска или ултра фина 1100-800 rpm порамнување,апликација на восок исклучиво со DA полирка на 700rpm или рачно.Работа со други пасти ,пример Menzerna ,2200rpm ili 2000rpm груба,1800-1500rpm leveling,со фина,1100rpm полирање со ултра фина.Значи погрешно си напишал искрено се надевам,од погруба на пофина паста обртаите се намалуваат а не обратно како во твојата техника,таква техника ни физички ни хемиски не реагира адекватно на пастите.Кажи ми само како ќе а активираш грибата паста која содржи абразиви во неа и ќе ја разбиеш да почне да сечи без топлина и притисок,абразивите во грубите пасти се разбиваат тек кога ќе достигнат одредена температура под дејство на повисоки обртаи и пастата почнува да работи на подлогата,како се оди на помалку абразивни пасти паст или пофини,така се намалуваат обртаите на машината или осцилациите на DA полирките кои се означени со броеви од 1-6 ,1 за нанесување на пастата,6за груба,4-5 за полирање,2-3за  jeweling.Пробај колега грубата 3м работија со предходно прајмиран сунгер и 4 капки паста,разнеси ја пастата на 1000rpm и дигни на 2200,зенит метода со slow arms умерено сптема брзо,фините 3м со 2-3капки паста на 1100-1500rpm ,површината која ја полираш да не биде поголема пд 30-30цм.  јави резултати :) Во ниеден учебник или школа или академија не постои оваа техника што ја наведе и едноставно се коси со законите на физика и хемија.Погруби пасти со абразиви во составот или најновите со алуминиум охсид бараат топлина која се постигнува со нормално повисоки обртаи,колку ппфини пастите толку им е потребно помала брзина или осцилации или обртаи.Зошо тогаш восок се нанесува рачно или машински на минимум обртаи,затоа што е неабразивен и нема потреба од физичка сила да го активира.Само колегијален совет,ништо друго,знам дека сакаше да објасниш поинаку но се збуни :)

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3234
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #1556 на: 31 Мај 2013, 16:57:39 pm »
Здраво TE EN.Јас полирам веке подолго време автомобили и сум се нафатил се да поправам.Од истурени киселини врз кола од изгорена боја целосно матирана ,......и многу други работи.Има ставено слики на истава тема само неколку страници наназад ке ги видиш што имам правено.Полирањето на автомобил и не е толку тешко,освен ако не знаеш како.Имам машинки за полирање со различни обртни моменти за различен вид на пасти.Грубата паста ја работам на ниски обртни моменти,фината паста со високи,исто така и екстра фината.Инаку користам пасти на 3M и се доста квалитетни.За ептен висок сјај користам SONAX црвената паста што е бидејки има многу восок во неа.За полирање прозорци користам SONAX исто така и многу сум задоволен од пастата.
http://dinonet.webs.com/apps/photos/album?albumid=14795540 еве тука можеш да погледнеш само не се ставени сите слики наскоро ке ги ставам
kolega mozes da mi kazes koja e taa pasta od sonax crvena