Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1693010 пати)

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15196
  • Пудингот на шоферството
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #12015 на: 23 Мај 2026, 23:37:07 pm »
Ако во Германија смеете да купите, регистрирате и возите коли од Полска, на нивните огласи има МНОГУ примероци довлечкани од Америка, конвертирани комплет на европска спецификација и со километража и со фарови и штопови.

Цените се упола, па се до една третина од тие што ги кажуваш.
Составувани од 4 коли,сполај ти ама не.Кола од Полска и било која земја од Балтикот,ни под разно.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #12016 на: 25 Мај 2026, 11:49:53 am »
Ако ти дојде времето за отприлика 5 години, земи си Џулија ;)
Не ме собира во Џулија :)
« Последно менување: 25 Мај 2026, 12:07:17 pm draganamon »

Присутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16800
  • Keep it 100
« Одговори #12017 на: 16 Јуни 2026, 21:08:41 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45082
  • Il Moderatore
« Одговори #12018 на: 16 Јуни 2026, 21:55:58 pm »
Хммм, мануелецов делуе интересно...

@Sase_91 на апапратима.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4179
« Одговори #12019 на: 16 Јуни 2026, 23:46:23 pm »

@Sase_91 на апапратима.

Нека си вози мануелец кој сака да се мачи. Стокхолмскиот синдром е измислен заради мануелците :)

Али, како и секогаш, историјата и пазарот си го кажуваат своето. Глупите и непотребни работи како 3-тата педала во колите речиси се исчезнати на мое големо задоволство :D

Незнам што е појака изјава, дека возење на мануелец е добро или дека греење на дрва е најјдобра топлина :D
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2042
« Одговори #12020 на: 17 Јуни 2026, 00:18:43 am »

@Sase_91 на апапратима.

Нека си вози мануелец кој сака да се мачи. Стокхолмскиот синдром е измислен заради мануелците :)

Али, како и секогаш, историјата и пазарот си го кажуваат своето. Глупите и непотребни работи како 3-тата педала во колите речиси се исчезнати на мое големо задоволство :D

Незнам што е појака изјава, дека возење на мануелец е добро или дека греење на дрва е најјдобра топлина :D
Греење на дрво не е само топлина, пукање на дрвото, мирис на огин, грејно тело што зрачи со голема температура, романтика... Ехеее има многу работи кај огинот. Немој да речеш дека клима, парно и дрво е исто?

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12021 на: 17 Јуни 2026, 00:34:56 am »

@Sase_91 на апапратима.

Види, ти може и шофер да си ангажираш, или со автобус да се возиш, тогаш патувањето уште помалце мачно ќе ти биде. Сеа мора волан да вртиш. жмигевец да даваш (добро, ова мање/више), кочница да стиснеш чат-пат.... и тоа може мачно да ти стане наскоро. :)
Историјата и пазарот знаеш што кажуваат? Најбитна работа се бонусите на ЦЕО-вците и Менаџерите на авто-конгломератите. Не тоа што сакаат муштериите, пошто сигурно не сакаат да имаат коли ко згради со гепек помал од хонда цивик од `96, тачои за подесување на температурата и миљарда други функции што со едно дугме се решаваат, коли што им титкаат за секој факин ивент на патот итн.. :) Ама уживај си ти, не мора да се мачиш у животот со мењач, еве ја ќе се мачам ако мора :P
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #12022 на: 17 Јуни 2026, 00:48:03 am »
Незнам зошто вакви негативни мисли и коментари.
Јас сум сигурен дека 90% од луѓето не сакаат да менуваат брзини, јас 100% не сакам и тоа го застапувам како мое мислење, како на форумов, така и секаде.

Јас минатава недела поминав со кола со заден погон и  400+кс повеќе километри со 200+ км/ч него ли некој луѓе што имаат цел живот поминато на таа брзина, ама тоа не ме прави меродавен да кажувам дали нешто е точно или не. Десетина луѓе од форумов што ме знаат и секој ден сум во контакт со нив знаат што, како и зошто возам.
Секој си има своја префернца, мојата е таа. Дека менување на брзини со рачен менувач на автопат, во град или на регионален пат е најјглупо нешто што постои на светот.

Сега може да си романтизираме тука 300 глупости и да се убедуваме, али освен на Андреј колата, друга никоја кола на форумов нема некоја било каква логична причина да биде мануелец освен заштеда/заработка на произведувачот или долгото убедување на плебсот во Европа (меѓу кој и јас) дека мануелец ти дава некоја си слобода. Може дава за мерак на некое викенд возило, се друго е ветер во магла и во тоа сум убеден 1000%.

Се слагам со делот дека најјбитно на ЦЕО-та е да направат што повеќе ќар, и ме нервира тоа. Ама дека мануелците се некое добро е само глупо романтизирање на некоја стара навика. Исто како што кога струјата зимала замав сите викале дека свеќите се подобар извор на светлина, како и со плинот како греење, климите... и уште 300 примери.
Е сега зошто ние сме во Европа каде што се битни 30000 прописи и глупости и се гледа секој денар да се извлече од народот низ некаква ЕКО такса или доплата за нешто, па вградено е во луѓето дека така е добро, тоа е друго.

Спортски поздрав!

Тесалоники 4Евер. Мануел невер!

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #12023 на: 17 Јуни 2026, 00:50:47 am »

@Sase_91 на апапратима.

Греење на дрво не е само топлина, пукање на дрвото, мирис на огин, грејно тело што зрачи со голема температура, романтика... Ехеее има многу работи кај огинот. Немој да речеш дека клима, парно и дрво е исто?

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Докторе, 8-10 саати на денот сме на работа. Битно ми е дома да е топло :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12024 на: 17 Јуни 2026, 01:28:04 am »
Јас сум сигурен дека 90% од луѓето не сакаат да менуваат брзини, јас 100% не сакам и тоа го застапувам како мое мислење, како на форумов, така и секаде.

Јас минатава недела поминав со кола со заден погон и  400+кс повеќе километри со 200+ км/ч него ли некој луѓе што имаат цел живот поминато на таа брзина, ама тоа не ме прави меродавен да кажувам дали нешто е точно или не. Десетина луѓе од форумов што ме знаат и секој ден сум во контакт со нив знаат што, како и зошто возам.
Секој си има своја префернца, мојата е таа. Дека менување на брзини со рачен менувач на автопат, во град или на регионален пат е најјглупо нешто што постои на светот.

Сега може да си романтизираме тука 300 глупости и да се убедуваме, али освен на Андреј колата, друга никоја кола на форумов нема некоја било каква логична причина да биде мануелец освен заштеда/заработка на произведувачот или долгото убедување на плебсот во Европа (меѓу кој и јас) дека мануелец ти дава некоја си слобода. Може дава за мерак на некое викенд возило, се друго е ветер во магла и во тоа сум убеден 1000%.

Се слагам со делот дека најјбитно на ЦЕО-та е да направат што повеќе ќар, и ме нервира тоа. Ама дека мануелците се некое добро е само глупо романтизирање на некоја стара навика. Исто како што кога струјата зимала замав сите викале дека свеќите се подобар извор на светлина, како и со плинот како греење, климите... и уште 300 примери.
Е сега зошто ние сме во Европа каде што се битни 30000 прописи и глупости и се гледа секој денар да се извлече од народот низ некаква ЕКО такса или доплата за нешто, па вградено е во луѓето дека така е добро, тоа е друго.

Спортски поздрав!

Нема негативни мисли и коментари, само си дискутираме за нормални автомобилистички работи, без нервози само :)
 Ама стално кога ќе видам некое забавно возило со мануелец, ми текнува на тебе, и  „на какви маки“ се луѓето..
Ех, како би се мачел со едно вакво: https://www.autoscout24.ch/en/d/alfa-romeo-giulia-29-v6-quadrifoglio-510ps-20496592?slide=11

Еве јас разбирам дека ти не сакаш мануелци - твое си е правото, ама толку. Друго све што кажуваш, во најмала рака не е точно. Ни тоа кои коли „заслужуваат“ мануелен, ни зошто постојат, ни зошто луѓето сакаат мануелци и во нормални коли, ни дека е некое мачење возењето мануелец, или дека тоа луѓето не го признаваат.
Ако возиш 400+ коњи и аутоматик и 200+ возиш по патиштата, не значи дека си порелевантен да кажеш дали треба колите да бидат со мануелец или автоматик, од некој на пример, што вози 1.6 Mazda MX5 со мануелен менувач и 120кс и не може ни во сон да постигне 200кмч. Јас верувам дека овој со маздава исто се забавува и ич не се мачи кога ќе седне да вози.
Споредувањето со греење на дрва и свеќи вс струја е логичка грешка (fallacy), која се нарекува „Погешна аналогија“, така да нема да ги дискутирам. 
Од друга страна, многу работи кои припаѓаат на минатото, мноогу подобро ги хранат нашите сетила од модерните. Еве ти неколку примери:
-Аналогни механички часовници. Секако дека новиве дигитални се и попрецизни, и може ректална температура да ти мерат, ама многумина преферираат механички уред кој единствено покажува врмее - и тоа не баш најпрецизно.
- Винил музика. Спотифај и дигиталниве сервиси се фалат со миљарда битрејтови, луслес компресии, коа сакаш и колку сакаш музика, ама чуството кога ќе седнеш, ќе го отвориш омотот, самиот мирис на картон и самата интеракција со носачот на звук и тоа што ти си тој што ја овозможуваш музиката и конечно ја поседуваш таа музика (не ти е на претплата), далеку повеќе носи задоволство кај некои луѓе.
- Книги со станици, наместо дигитални читачи. Иста работа, интеракцијата со книгата, вртењето страниици, самата текстура на хартијата мирисот, многу подобро чувство од киндл.
Да не набројувам и други примери.

Да се вратам на мануелниот менувач, без разлика што мојата кола нема ни половина од коњите што ги има твојата, и без разлика што двеста не сум развил од минатиот петок, сепак го сакам тоа чувство на ангажираност, тактилното механичко чуство и „управување со процесите“, како и емотивната врска со моето возило. Можам да ти кажам само дека тоа што ти мислиш дека е мачење, за мене е посебно чувство на задоволство.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12025 на: 17 Јуни 2026, 01:54:42 am »
 P.S. Еве рука на помирење меѓу „вашите“ и „нашите“:

Овој напраи мењач и за тебе и за мене (15:23 на видеото), сите нѐ заеба :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2480
« Одговори #12026 на: 17 Јуни 2026, 02:06:20 am »
@Simo - Carrier159 за таа цена ќе земеш 2024+ и нема екранот да ти е изгорен.  ;D

Шала на страна, од лично искуство, мануелка се зема само кола што е развивана за мануелка. MX-5, GR86, S2000, старите бенвиња, GT3ки/GT4ки и слично. Кај мене фабричкиот шифтер стварно не беше нешто убав за користење, среќа па афтермаркет поддршката за БМВ е таква каква што е. Плус брзините се предолги, трета на редлајн е 183км/ч а тоа нема како да го смениш (освен ако не си машински инженер со сопствен погон). Нема *толку* забава како кај "спорите" атмосферски коли со пократки брзини. Козјак можам да го качам во трета и да не осетам потреба да сменам брзина, ставам 4та само за да треба да вратам на 3та на кочење да ми е интересно.

Едит: Еве сеа гледам дека Џулијата го користи скрос истиот рачен менувач од ZF како кај мене. Само што нема афтермаркет поддршка за short shifter и слични глупости. Плус наводно 8HP мапата на Алфа (особено на GTAm) била феноменална

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12027 на: 17 Јуни 2026, 02:15:54 am »
Првите модели на GQV беа мануелци. Како што кажува Миша, менувачот одлично е усогласен со моторот и возилото, брзините се одлично одмерени и „на место“. На пример, 3-та брзина топ е 135-140кмч на редлајн. 4-та е на 180.
За долгите брзини кај тебе, имаше една теорија дека намерно ги „убиваат“ мануелците со вакви долги брзини, пред се поради америчките закони за загадување, баш ќе го најдам видеото, ќе го пуштам тука.
Значи, не е дека луѓето не ги сакаат, ама ќе ти ја убијат со политика желбата, правејќи шити решенија.

Edit:

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2480
« Одговори #12028 на: 17 Јуни 2026, 03:14:43 am »
Првите модели на GQV беа мануелци. Како што кажува Миша, менувачот одлично е усогласен со моторот и возилото, брзините се одлично одмерени и „на место“. На пример, 3-та брзина топ е 135-140кмч на редлајн. 4-та е на 180.
За долгите брзини кај тебе, имаше една теорија дека намерно ги „убиваат“ мануелците со вакви долги брзини, пред се поради америчките закони за загадување, баш ќе го најдам видеото, ќе го пуштам тука.
Значи, не е дека луѓето не ги сакаат, ама ќе ти ја убијат со политика желбата, правејќи шити решенија.

Edit:

Трета тука до 182 отиде.  ;D

Џулијата мануелка има подолги брзини од кај мене.

Assuming stock rear tyre sizes:

* F87 M2 Competition manual: 265/35 R19 rear, final drive 3.462
* Giulia Quadrifoglio manual: 285/30 R19 rear, final drive 3.090

The M2C 6MT ratios are listed as 4.110 / 2.315 / 1.542 / 1.179 / 1.000 / 0.846, final drive 3.462. 
The manual Giulia QV was listed with Getrag 6MT ratios 4.055 / 2.396 / 1.582 / 1.192 / 1.000 / 0.872, final drive 3.090. 

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #12029 на: 17 Јуни 2026, 08:30:38 am »

Спортски поздрав!

Нема негативни мисли и коментари, само си дискутираме за нормални автомобилистички работи, без нервози само :)
 Ама стално кога ќе видам некое забавно возило со мануелец, ми текнува на тебе, и  „на какви маки“ се луѓето..
Ех, како би се мачел со едно вакво: https://www.autoscout24.ch/en/d/alfa-romeo-giulia-29-v6-quadrifoglio-510ps-20496592?slide=11

Еве јас разбирам дека ти не сакаш мануелци - твое си е правото, ама толку. Друго све што кажуваш, во најмала рака не е точно. Ни тоа кои коли „заслужуваат“ мануелен, ни зошто постојат, ни зошто луѓето сакаат мануелци и во нормални коли, ни дека е некое мачење возењето мануелец, или дека тоа луѓето не го признаваат.
Ако возиш 400+ коњи и аутоматик и 200+ возиш по патиштата, не значи дека си порелевантен да кажеш дали треба колите да бидат со мануелец или автоматик, од некој на пример, што вози 1.6 Mazda MX5 со мануелен менувач и 120кс и не може ни во сон да постигне 200кмч. Јас верувам дека овој со маздава исто се забавува и ич не се мачи кога ќе седне да вози.
Споредувањето со греење на дрва и свеќи вс струја е логичка грешка (fallacy), која се нарекува „Погешна аналогија“, така да нема да ги дискутирам. 
Од друга страна, многу работи кои припаѓаат на минатото, мноогу подобро ги хранат нашите сетила од модерните. Еве ти неколку примери:
-Аналогни механички часовници. Секако дека новиве дигитални се и попрецизни, и може ректална температура да ти мерат, ама многумина преферираат механички уред кој единствено покажува врмее - и тоа не баш најпрецизно.
- Винил музика. Спотифај и дигиталниве сервиси се фалат со миљарда битрејтови, луслес компресии, коа сакаш и колку сакаш музика, ама чуството кога ќе седнеш, ќе го отвориш омотот, самиот мирис на картон и самата интеракција со носачот на звук и тоа што ти си тој што ја овозможуваш музиката и конечно ја поседуваш таа музика (не ти е на претплата), далеку повеќе носи задоволство кај некои луѓе.
- Книги со станици, наместо дигитални читачи. Иста работа, интеракцијата со книгата, вртењето страниици, самата текстура на хартијата мирисот, многу подобро чувство од киндл.
Да не набројувам и други примери.

Да се вратам на мануелниот менувач, без разлика што мојата кола нема ни половина од коњите што ги има твојата, и без разлика што двеста не сум развил од минатиот петок, сепак го сакам тоа чувство на ангажираност, тактилното механичко чуство и „управување со процесите“, како и емотивната врска со моето возило. Можам да ти кажам само дека тоа што ти мислиш дека е мачење, за мене е посебно чувство на задоволство.

Не возев со мојата, во Германија возев со друго BMW :)

P.S. Еве рука на помирење меѓу „вашите“ и „нашите“:

Овој напраи мењач и за тебе и за мене (15:23 на видеото), сите нѐ заеба :D

Готово, ваа кола ќе ја поштуваме сега во двата табора :D