Автор Тема: Средување на бандажи  (Прочитано 207473 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43786
  • Il Moderatore
Одг: Средување на бандажи
« Одговори #600 на: 07 Мај 2017, 17:34:34 pm »
Не знаев во која тема да го ставам ова, па еве тука..

Интересно, особено моментот за несовршености во тркалата и во гумите. :)

Во оваа тема, поарно е :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #601 на: 07 Мај 2017, 17:35:30 pm »
Gracias!

Присутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3523
« Одговори #602 на: 07 Мај 2017, 18:24:14 pm »
Глигориј е доктор, и дека не треба да се балансира бандаж, не треба, бандаж се исправа, гума се балансира, ако купувам нова гума, а бандажот е пушка прав, нека ја смени гумата пошто му е искривена, плаќам ново нели. Немам ниеден тег на бандажите затоа што чичко Глигориј ги направи пушка прави.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #603 на: 07 Мај 2017, 18:38:58 pm »
Не е баш така. Али ако цепидлачиме, ни гума не се балансира, туку тркало се балансира (бандаш со гума).
Оди погледни во авто-салон нови коли, со фабрички бандаши и гуми дали се балансирани и запрашај се зошто се. Веројатно чичко глигориј е нешто спешл, па ни фабрика не може да му парира.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #604 на: 07 Мај 2017, 18:40:57 pm »
Томица, ако не ти е центриран заден трап и задните наредна година ги ставиш напред ќе прашаш каде да ги балансираш со тегови :)
Гума мора да се балансира.
Sent from my Redmi 3 using Tapatalk
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #605 на: 07 Мај 2017, 18:48:56 pm »

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #606 на: 07 Мај 2017, 18:58:47 pm »
Sve je to propaganda!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #607 на: 07 Мај 2017, 19:02:02 pm »
Sve je to propaganda!
Глеам и на F1 не знаат да упарат бандаш и гума, и таму мора да ги балансираат. Им фали чичко глигориј да им раскаже на техничарине од Pirelli ;)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #608 на: 07 Мај 2017, 19:11:40 pm »

Оди погледни во авто-салон нови коли, со фабрички бандаши и гуми дали се балансирани и запрашај се зошто се. Веројатно чичко глигориј е нешто спешл, па ни фабрика не може да му парира.

Неговиот став е дека се балансира само нов бандаж од фабрика со исто нова гума од фабрика. Не го спори тоа дека не треба и не вика дека на новите коли нема тегчиња туку збори дека не се балансира тркало на веќе возена гума и малку крив бандаж, односно дека на таков бандаж НЕ треба да му се ставаат тегчиња.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #609 на: 07 Мај 2017, 19:25:19 pm »
Еве јас сум вољен да му демонстрирам на секој што ќе плати балансирање на моите тркала дека теоријата му е тотален булшит.
И мене ми рече дека не треба да ги балансирам, јас веднаш ги однесов на балансирање. Ќе ја извозиме колата сега со тегови до 230км/ч, па ќе ги извадиме теговите и пак ќе ја извозиме до 230, да видиме дали има разлика. 

Присутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #610 на: 07 Мај 2017, 20:19:23 pm »
@howitz па нормално дека ќе балансирам, се искривила гумата поради трап кој што не е во линија, јас зборам носам бандажи и стави ми 4 нови гуми, бандажите се прави, ако бараат тегови значи гумата влече, а не бандажот.
Зошто тогаш не ми ставија тегчиња во Олимпико ако беше потребно? Јас не им реков да не ми ставаат од причина што сметам дека си ја знаат работата, на сите покажа ОК.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #611 на: 07 Мај 2017, 20:27:55 pm »
@howitz па нормално дека ќе балансирам, се искривила гумата поради трап кој што не е во линија, јас зборам носам бандажи и стави ми 4 нови гуми, бандажите се прави, ако бараат тегови значи гумата влече, а не бандажот.
Зошто тогаш не ми ставија тегчиња во Олимпико ако беше потребно? Јас не им реков да не ми ставаат од причина што сметам дека си ја знаат работата, на сите покажа ОК.
Битно си ја однел на балансирање. Ако све се погодило ОК - тогаш супер, ако не, ќе стаеле тегче и пак ќе било супер. Балансирање е неопходно. Дали ќе помине без тегови или ќе помине со 5-10-20 грама, битно е дека е потребно.

Присутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #612 на: 07 Мај 2017, 20:37:31 pm »
Не ја однесов на балансирање ја однесов на монтажа на нови гуми. Да ги монтирав старите гуми и сам сум свесен дека се криви и дека ќе мора да се доведат у ред.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #613 на: 07 Мај 2017, 21:05:15 pm »
Штом ги ставиле тркалата на балансерка, балансирање е, без разлика што прошле без тегови ;)

Разлика во балансот постои и кај нови гуми. Лесно е кога имаш гуми од 4-5 кг, во димензии 155/65/14 или слични. Ама кога гумата се прави во димензии од 18 или19“ и самата тежи 9-10кг, центрифугалните сили при 140-50 на саат, лесно прават од неколку грами дисбаланс - неколку килограми.  Затоа и новопроизведените гуми имаат маркери кои кажуваат кој е најтешкиот дел на гумата. Некогаш и нови бандаши имаат такви маркери. Тоа е за да полесно се доведе тркалото во балансирана состојба. Потоа пак се става на балансерка, да не е потребно дополнително балансирање.

Еве на линкот убаво се опишани маркерите во делот "Tire Markings: A Question of balance": http://www.joesshowroom.com/store/tires_sidewall.php
Така да, нема такво нешто како што е „нова гума не се балансира и мора да биде 0“. Не мора. Да беше светот перфектен, барем во F1 немаше да користат балансирање.
И да, прифаќам, до 80-90км на час, може да поминеш и без балансирање.
Ама со поголеми брзини сигурно ќе се јави тресење при некоја брзина, можеби на 120-130, можеби на 170... зависи....

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #614 на: 08 Мај 2017, 13:59:43 pm »
Абе кога ќе се погоди тоа хармонијата на одредена брзина (рецимо на 195/50 15, се погаѓаше негде накај 65-70км/ч, ако добро се сеќавам) мислиш предницата ќе се распадне. Истото важи и за искривен бандаж.  Во предметот динамика, осцилации и вибрации се си беше убаво објаснето :)