Автор Тема: Што спуштате, гледате или сте гледале(ФИЛМ)!!!  (Прочитано 1905795 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
Одг: Што спуштате, гледате или сте гледале(ФИЛМ)!!!
« Одговори #13995 на: 04 Април 2025, 09:50:09 am »
2001: A Space Odyssey

Некни му дадов шанса, првиот сат го изгледав и го исклучив, исто како со 30км/ч да возиш по автопат.
Ремек дело после мајмуните за тоа време сниманото, ама скоро никаква приказна и прв дијалог на 30мин и после пак ништо, следно на 70години ќе му дадам шанса пак.
Кларк и Кјубрик напрајле СФ филм поинаков од Стар Ворс или Стар Трек, посебно расположение треба за да се изгледа филмов :)
Шала на страна, подлабока е содржината, има доста алегорија ако се анализира доволно. Три целини се, три епохи, доста умешно склопени.
Пред дваесетина години имав шанса и на кино да го гледам, на Манаки фестивалот имаше бесплатна проекција во малата сала.
Отпрво за загревање го пуштија The Dark Side of The Moon на Pink Floyd, па малку пауза, па филмот.
Тие што беа дојдени да гледаат филм од 2001 година бесплатно, си заминаа после 20-30 минути :)
На кино, визуелна уживанција, особено на колоритниот крај, некаде после 3 сати :)
Го има едно од најјаките интроа според мене:

Една генијална сцена:

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #13996 на: 04 Април 2025, 10:16:49 am »
Аууу, крајот од филмот!

Тоа е филм во филм!

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #13997 на: 04 Април 2025, 13:45:13 pm »
...
Не знам што си очекувал од филмов од времето на Џон Вејн :)
Ако си ги читал одисеите од Артур Кларк, филмов е ремек дело.

Имаш и одисеја 2010, малку е побрза, пробај си ја среќата.

Aбе Џон Вејн го гледам, ама не сум читал одисеи. Вториот дел глупо е да го гледам без изгледан прв дел.
Мајмуните ај ги истрпив, и си реков ќе затера после, терање... никаде, само многу јако беше кадрото со стјуардесата наопачки ко почна да оди, си замина со глата надолу.  ;D

Затоа наредно женски филм си пуштив, Тhe Help, за поплитки умови како мојот, многу ме бендиса.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4042
  • MadaFunker
« Одговори #13998 на: 27 Мај 2025, 10:20:44 am »
 Лаганица, препорака  :)
New blood of old school

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30063
    • CARclub.mk
« Одговори #13999 на: 27 Мај 2025, 10:23:26 am »
Од мене препорака за MobLand и The Pitt. И евентуално, Your Friends & Neighbors.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 526
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #14000 на: 27 Мај 2025, 23:59:23 pm »
Од мене препорака за MobLand и The Pitt. И евентуално, Your Friends & Neighbors.

+1 за MobLand, една од најдобрите серии шо сум ги гледал минативе 2-3 години. Your Friends & Neighbors е исто интересна, лабава некако.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20797
« Одговори #14001 на: 28 Мај 2025, 09:08:21 am »
Јас у обидот да го следам тајмлајнот на Марвел, се изгубив, па правев голема пауза, па еве сеа конечно ја изгледав првата сезона на Џесика Џонс. Наредна би требало да е втората сезона на Дердевил. Арно ама, тие побрзо ги вадат сериите и филмовите, од јас што имам време да ги гледам :/

У меѓувреме ја изгледав Court of Gold на Нетфликс, ок е да се погледне. Серијата за Бекам беше исто доста интересна.

За тие што ги интересираат, или некогаш се позанимавале со DMC, аниме серијата Devil May Cry на Нетфликс е одлична.

Пред некое време си купив ајФон, па ми подарија 3 месеци ЕплТВ. Вчера почнав да ја гледам Ted Lasso. У еден здив изгледав неколку епизоди, многу пријатно ме изненади.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1718
« Одговори #14002 на: 28 Мај 2025, 09:22:45 am »
Јас у обидот да го следам тајмлајнот на Марвел, се изгубив, па правев голема пауза, па еве сеа конечно ја изгледав првата сезона на Џесика Џонс. Наредна би требало да е втората сезона на Дердевил. Арно ама, тие побрзо ги вадат сериите и филмовите, од јас што имам време да ги гледам :/

У меѓувреме ја изгледав Court of Gold на Нетфликс, ок е да се погледне. Серијата за Бекам беше исто доста интересна.

За тие што ги интересираат, или некогаш се позанимавале со DMC, аниме серијата Devil May Cry на Нетфликс е одлична.

Пред некое време си купив ајФон, па ми подарија 3 месеци ЕплТВ. Вчера почнав да ја гледам Ted Lasso. У еден здив изгледав неколку епизоди, многу пријатно ме изненади.

Jessica Jones и Daredevil не се критични во приказната за MCU, така да ако сакаш да си во тек со главната приказна, скокај ги нив. Побитни од серии ти се Loki и WandaVision

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #14003 на: 28 Мај 2025, 09:31:26 am »
Не дека се критични, ама ете, го „допунуваат универзумот“ од други аспекти и перспективи. И секако дека се измешани настаните од филмовите и временски кога се случувањата.
На пример, во двете први сезони на Дердевил и Џесика Џонс, има осврти на Battle of New York, што беше уствари првиот Avengers. Дердевил се ебава со Вилсон Фиск, што мене лично ми е еден од најинтригантните „лошотии“ :)

Ги изгледав Loki и WandaVision. Локи ми беше малце чудна, додека да ја сконтам за што станува збор, а WandaVision почна некако килаво и споро, ама како се разви ле-леееееееј... Епик.

Проблем ми е што епизодите се по саат време, и немам баш толку слободно време на располагање, за да можам да учам нешто, да прочитам нешто, да гледам серии или филмови, и да поиграм нешто.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3134
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #14004 на: 24 Јули 2025, 11:53:44 am »
Добар филм..и другата страна на правдата сепак постои но зависи само од интересот.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #14005 на: 06 Август 2025, 01:53:29 am »
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #14006 на: 06 Август 2025, 01:54:59 am »
Лаганица, препорака  :)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Најбољи годинава.

Нормално после It's Always Sunny In Philadelphia, а богами и Rick and Morty.
Ама, од новите - скроз.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #14007 на: 12 Август 2025, 11:00:31 am »
Поише работи изгледав у периодов, неколку спортски документарци на Нетфликс и ЕплТВ, али од сите ствари, би ја издвоил серијата што ја гледам у моментов:

Severance

Прописно добро осмислена, направена и поприлично забегана серија.

Ја изгледав и Тед Ласо, изненадно одлична серија.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5658
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #14008 на: 12 Август 2025, 12:23:41 pm »
Поише работи изгледав у периодов, неколку спортски документарци на Нетфликс и ЕплТВ, али од сите ствари, би ја издвоил серијата што ја гледам у моментов:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Severance

Прописно добро осмислена, направена и поприлично забегана серија.

Ја изгледав и Тед Ласо, изненадно одлична серија.
Agreed za Severance, definitivno recomend dokolku sakate ubavo da se isklucite od realnosta :D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #14009 на: 12 Август 2025, 12:27:08 pm »
Severance e топ одамна изгледана проблемот е што треба долго да се чека за наредна сезона  :D