Автор Тема: Што спуштате, гледате или сте гледале(ФИЛМ)!!!  (Прочитано 2286394 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22377
Одг: Што спуштате, гледате или сте гледале(ФИЛМ)!!!
« Одговори #10560 на: 05 Ноември 2017, 21:36:58 pm »

После No Counrty, вечер ќе се гледа Арго, оскаровецот со Бен Ашлак.
Не е лошо направен, ама секако е америчка политичка пропаганда. Знаеш, позади параванот од акција пораката е како америте шират демократија во Иран (а овие тоа ич не знаат да го ценат).

Резултатот го знаеме:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Овој од лево ги донел нинџите во мода пак, м?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #10561 на: 05 Ноември 2017, 21:40:06 pm »
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10562 на: 05 Ноември 2017, 21:58:39 pm »
Овој од лево ги донел нинџите во мода пак, м?

Се плашам дека не разбирам, можеби е прениска резолуцијата? :)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #10563 на: 05 Ноември 2017, 22:38:06 pm »

Епа...десно ваљда е Реган, а лево ќе да е Ayatollah Khomeini...оној кој го симнал Mohammad Reza Shah Pahlavi од власт и повторно го вратил шеријатскоро право/закон на сила, а со тоа и начинот на облекување на жените.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #10564 на: 05 Ноември 2017, 23:42:04 pm »
Stranger Things втора сезона.

This Is The 'Stranger Things' Cast Now! ;D

Прва експресно изглеана, не знам како ми промакнала на нетфлиџ до сеа, втората почната вечерва. Убо серијче....за првата сезона 10/10 од мене. Да видиме втората.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #10565 на: 06 Ноември 2017, 00:06:38 am »
Valerian and the City of a Thousand Planets

[http://www.imdb.com/title/tt2239822/?ref_=nv_sr_8

Празник за очи ...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10566 на: 06 Ноември 2017, 01:27:14 am »

Епа...десно ваљда е Реган, а лево ќе да е Ayatollah Khomeini...оној кој го симнал Mohammad Reza Shah Pahlavi од власт и повторно го вратил шеријатскоро право/закон на сила, а со тоа и начинот на облекување на жените.

Aха... јас па очекував некоја back to the future конотација.  :)

Инаку не, не е како што си напишал. Срањето и стварањето на исламска теократија од претходно демократскиот Иран, се случила заради западно плеткање (амери и енглези, а кои други?).

Накратко, вака било: Си бил во Иран еднаш одамна еден демократски избран премиер кој се викал Мосадек. Мосадек бил популарен лик во Иран, и бил ирански родољуб. Како таков, решил да ги национализира нафтените извори на Ирак и да богатството од нафтата да оди за бенефит на државата и народот, наместо за странските газди (енглезите, Бритиш Петрол). Но на енглезите не им се допаднала идејата да останат без ќарот, па ги викнале на помош америте. И така циа припремила државен удар во Иран (нешто слично на денешниве обоени револуции), а интересно е што главна фаца во организирањето бил Кермит Рузвелт (да, внук на поранешниот амерички претседател). Шахот Пахлави кој го спомнуваш бил само марионета на америте, поставен за да го замени демократски избраниот премиер Мосадек. Шахот бил диктаторско копиле, и неговиот режим успеал толку да ги измалтретира Иранците, да овие за нов лидер прифатиле и религиозен фанатик каков бил Ајатолахот само да се смени диктаторскиот режим на Шахот (звучи познато а?). Така се десила исламската револуција, и Иран станал теократија (владеење од религиски поглавар).

Всушност не е многу различно од нашата прича, само минус родољуб и минус нафта.  :(

Имаше еден добар документарец за иранскава несреќна судбина, го гледав пред некоја година и ако сакаш да го погледаш ќе се потрудам (повеќе) да го најдам. Вака набрзина го најдов само ова пократко видео (а не е лошо ни тоа):

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9231
  • Пичлеме
« Одговори #10567 на: 06 Ноември 2017, 07:15:40 am »
Stranger Things втора сезона.

This Is The 'Stranger Things' Cast Now! ;D

Прва експресно изглеана, не знам како ми промакнала на нетфлиџ до сеа, втората почната вечерва. Убо серијче....за првата сезона 10/10 од мене. Да видиме втората.
Првата сезона ис д шит, втората не е лоша ама... ваљда ќе бидат подобри со третата :)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #10568 на: 06 Ноември 2017, 10:43:35 am »
@Van...така и почнува Арго, не?
Она што сакав да кажам е  дека единствен перид кога Иранките се облакале нормално е во времето на Пахлави кој поставен од Америка и В.Британија увезувал и западњачки модни трендови...а пред него и после него е.... ninja style.
Може грешам...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #10569 на: 06 Ноември 2017, 10:46:32 am »
Кај гледате нинџи тука? :)

Си носат шамии, али далеку од нинџи.

Техеран денес :)

https://www.boredpanda.com/tehran-women-street-style/
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10571 на: 06 Ноември 2017, 12:48:55 pm »
Тие фотографии на пандата се рекламни сетови со манекенки во дизајнерска облека. Врска нема со секојдневното облекување.

Арго се дешава за време на исламската револуција, и ги покрива настаните со заложничката криза во америчката амбасада. Дејствието е во типичен амерички пропагандистички стил, херојот родољуб ги спасува недолжните цивили кои само си ја работеле работата и не биле за ништо криви. Во реалноста, амбасада била дувло на шпиони и центар на сите амерички субверзивни дејности во Иран (впрочем како и сите амерички амабасади (поздрав од газда Бејли)).

Eве налетав на уште едно кратко информативно видео за настаните со кои е донесен Шахот за диктатор (што е причината за исламската револуција, и настаните кои се дешаваат во Арго):

@Van...така и почнува Арго, не?
Она што сакав да кажам е  дека единствен перид кога Иранките се облакале нормално е во времето на Пахлави кој поставен од Америка и В.Британија увезувал и западњачки модни трендови...а пред него и после него е.... ninja style.
Може грешам...

Еве фотографии од пред Шахот, па ти кажи ми. :)
https://www.google.com/search?q=iran+before+the+shah&safe=off&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiHmdLH5qnXAhUD6xoKHeWNDmsQsAQIXw&biw=1605&bih=934
Колку што знам, нинџа стилот почнува дури со исламската револуција на Хомеини, претходно носеле народни носии. Ајатолахот после ги „средил“ работите, инаку не би ни дошол на власт доколку америте и енглезите не им ја усрале државата со државниот удар и поставувањето на диктаторскиот режим на Шахот. После државниот удар на демократски избранта власт луѓето се бунтувале наголемо, бунтот бил крваво задушен и уведена била и специјална полиција SAVAK, обучаван директно од циа, на која и Гестапо би можел да и позавиди на суровоста.

Иран, Персија поточно, историски е поинаква култура од арапската. Кога Арапите ги освоиле и го наметнале исламот, останал голем дел од старата култура и облекувањето не било целосно прифатено. Така останало со векови, се до исламската револуција на ајатолахот Хомеини.

Еве еден краток документарец за арапското исламско освојување на Персија.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #10572 на: 06 Ноември 2017, 12:57:29 pm »
Van, и денес нивната култура под ајатолахот се разликува од културата на арапскиот свет. Интересен народ се персијците, со своја култура, држава и проекција на моќ во нивниот регион. Не за џабе ги пуштија да продаваат нафта. После децении под ембарго, научија да бидат независни и самостојно да функционираат како регионална сила.

Ако се спречкаат со Саудијците, пуздер ќе ги направат.   ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #10573 на: 06 Ноември 2017, 13:10:09 pm »
Ако им пуштат 5-6 слончиња в центар партал ќе ги направат :) ( ако немаш играно ејџ оф емпајарс не се труди да ме разбериш)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10574 на: 06 Ноември 2017, 13:19:18 pm »
Па пред некој ден овие Хутиве од Јемен го гаѓаа Ријад со ирански ракетен проектил. Игра мечка кај Саудијците наголемо, 11 принцови од кралската фамилија уапсени, 1 принц убиен вчера близу границата со Јемен... :)

Најинтересно е што баш сега Трамп им бара ARAMCO да иде на берзата во Њујорк (а Кинезите се заинтересирани за купување на саудијската берза). Плус фактот дека кралот беше пред скоро време во Москва на бацирака кај Путин, и се договирија за купување на противавионскиот систем ес-400... Игра мечка, дефинитивно.

Ако им пуштат 5-6 слончиња в центар партал ќе ги направат :) ( ако немаш играно ејџ оф емпајарс не се труди да ме разбериш)
Да заебани елитки имаа Персијците.  ;D