Дечки, почнавте да терате агресивно, и непотребно да почнувате да се вреѓате.
1. Сељак е state of mind. Може човек и од Скопје да биде, и да биде сељак до јаја. Може и од Македонска Каменица да биде, и да биде најкултурен, образован и фин човек во свет (не знам зашто Македонска Каменица, едноставно името ми е хит).
2. Да кажеме дека Скопје е усрано ради провинцијалци не е фер. Знам мал милион луѓе дојдени од други градови, што се многу фини и културни. Забелешка: Никогаш нема да го разберам локал-патриотизмот. Знам за дечко што живее во Скопје 10 години, и е многу фин и културен. Али уште цепа Охридски, за инат.
3. Не претерувајте. Скопје е усрано ради милион работи. Сељаци, несоодветна инфраструктура, недоволно култура, итн.
4. Ние Скопјаните скоро по дефиниција патиме од тој факт дека сме од тука. Имаме некој комплекс дека сме подобри од сите други, а реалноста е дека сме апсолутно исти. Дури, можам да кажам дека секогаш кога сум бил надвор од Скопје, секаде ме примиле одлично, гостопримливо и топло, а во Скопјево се тепаме ради тоа од која населба сме.
Е сега, другиот момент - апсолутно се слагам дека голем процент (ајде, нека не биде 100%) од луѓето што доаѓаат тука на факултет, имаат цел да останат тука. Да се оженат/омажат, итн, и да најдат работа, затоа што во градот од кој што потекнуваат едноставно нема работа. Можам да го разберам тоа. Ама не мора сите да живеат во строг центар, и би ги замолил навиките на однесување кои ги носат од својот град, а не одговараат во Скопје, да си ги остават таму. Имав колега Битолчанец, што во секој можен момент сереше дека „Скопје смрдело, било гнасно, било овакво, било онакво“. Во еден момент, ми пукна филм, му се развикав, и го прашав „Па добро бе Битолчанец, ако толку не ти е добро тука, ако Скопје толку смрди, што к*р не си се вратиш во Битола? - Еее, ама тамо работа немет! - Епа, ако немет, ќути и работи еб*те беља!“.