Автор Тема: Манијаци се движат низ Скопје!  (Прочитано 20735 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Манијаци се движат низ Скопје!
« Одговори #60 на: 31 Мај 2011, 16:40:17 pm »

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #61 на: 31 Мај 2011, 16:44:06 pm »
И ајде кажете си сите од кај ви се корените уназад 200 години да видиме сите колкави скопјани сте, јас 100 години моите корени се од центаров на скопјево. А 500 Нови Сад, Србија. па повелете не рповинцијалци јавете се само да видиме за финиш на муабетов.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #62 на: 31 Мај 2011, 16:50:06 pm »
Значи за муабетов со провинцијалциве, толку на ниско ниво но за чудо со интелигенција размислувате, чудо едно сте, со исклучок на гојдо него секој збор му држи вода.

Абе Дени кога ќе бидеме на ниво на Словенија и швајцарија тогаш иди и слободно забрани да се доселуваат, ама ако биде така биди сигурен дека јас прв ќе избегам надвор од скопјево.

Проблемот не е во поединци така наречени сељаци проблемот е до нас што дозволуваме тоа да се случи, до вчера во карпош 1 од седек ниеден човек што неличи на чове не смееше да помине, кафичите и ден денес работат на стара слава. Се дозволи идиотизамот и нефкусното однесување да се донесе за пример како треба да се однесуваат младите и нормално во лудница меѓу 100 луѓе ти еден како здрав ќе бидеш луд не они.

Проблемот е поголем и поединци не се криви, во никој случај дени не смееш да обвинуваш и да генерализираш и никако да споредуваш со некои други држави нации и така натака, светлосни години сме назад, од секој аспект, меѓу неколкуте држави на дното сме, а петко ни е крив.

Целата работа е таква затоа што како народ сме дунди, кога ќе дојде време нешто да се смени сите рипаат и кога ќе треба крв да падне никој никаде го нема, секоја држава пред да стане држава крв и лоши работи видела, а ние како дунди дома ќе седиме и гомца ќе грицкаме, па петко бил крив, или некој сељак бил крив затоа што таква шема ширел, ширел дека му се можело.

Зошто би се отселил од прекрасен град кој има пристоен број на жители, не е пренаселен, има балансирана работна сила (а со тоа и природно повисоки плати), кој има помалку гужви на улица, и повеќе место за паркинг кој не се плаќа, каде нема селски кафичи, каде не е срамота туку чест да работиш на село, каде едвај чекаш да си дојдеш дома, а не да избегаш надвор од градот?

П.С. Јас сум од Партизанска првата зграда на ќошот роден, а пред тоа зградата карши, а пред тоа на ЈНА кај аркадија. А другава страна е во куќава која живеам, на местото од старата на прадедо ми. Уште има куќички во двор каде што живееле роднини после земјотресот, кога им се срушила куќата.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29679
    • CARclub.mk
« Одговори #63 на: 31 Мај 2011, 16:56:02 pm »
Дечки, почнавте да терате агресивно, и непотребно да почнувате да се вреѓате.

1. Сељак е state of mind. Може човек и од Скопје да биде, и да биде сељак до јаја. Може и од Македонска Каменица да биде, и да биде најкултурен, образован и фин човек во свет (не знам зашто Македонска Каменица, едноставно името ми е хит).

2. Да кажеме дека Скопје е усрано ради провинцијалци не е фер. Знам мал милион луѓе дојдени од други градови, што се многу фини и културни. Забелешка: Никогаш нема да го разберам локал-патриотизмот. Знам за дечко што живее во Скопје 10 години, и е многу фин и културен. Али уште цепа Охридски, за инат.

3. Не претерувајте. Скопје е усрано ради милион работи. Сељаци, несоодветна инфраструктура, недоволно култура, итн.

4. Ние Скопјаните скоро по дефиниција патиме од тој факт дека сме од тука. Имаме некој комплекс дека сме подобри од сите други, а реалноста е дека сме апсолутно исти. Дури, можам да кажам дека секогаш кога сум бил надвор од Скопје, секаде ме примиле одлично, гостопримливо и топло, а во Скопјево се тепаме ради тоа од која населба сме.

Е сега, другиот момент - апсолутно се слагам дека голем процент (ајде, нека не биде 100%) од луѓето што доаѓаат тука на факултет, имаат цел да останат тука. Да се оженат/омажат, итн, и да најдат работа, затоа што во градот од кој што потекнуваат едноставно нема работа. Можам да го разберам тоа. Ама не мора сите да живеат во строг центар, и би ги замолил навиките на однесување кои ги носат од својот град, а не одговараат во Скопје, да си ги остават таму. Имав колега Битолчанец, што во секој можен момент сереше дека „Скопје смрдело, било гнасно, било овакво, било онакво“. Во еден момент, ми пукна филм, му се развикав, и го прашав „Па добро бе Битолчанец, ако толку не ти е добро тука, ако Скопје толку смрди, што к*р не си се вратиш во Битола? - Еее, ама тамо работа немет! - Епа, ако немет, ќути и работи еб*те беља!“.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #64 на: 31 Мај 2011, 16:56:07 pm »
Знаеш ти дени убаво јас што прашувам, на прсти се бројат прави скопјани. Иначе ако твојве се од дебар мало, да не се случајно од дебар на времето дојдени, за оваа страна кај нас во мало што ти се?

Зошто би се отселил од прекрасен град кој има пристоен број на жители, не е пренаселен, има балансирана работна сила (а со тоа и природно повисоки плати), кој има помалку гужви на улица, и повеќе место за паркинг кој не се плаќа, каде нема селски кафичи, каде не е срамота туку чест да работиш на село, каде едвај чекаш да си дојдеш дома, а не да избегаш надвор од градот?

Е видиш, тука е твоето незнаење.
« Последно менување: 31 Мај 2011, 16:59:35 pm chlink »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34098
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #65 на: 31 Мај 2011, 17:08:26 pm »
Члинк не го тупи те молам. Еве го мојот пример:
Татко: целата позната историја наназад 250 години се од Скопје, тоест од Црниче
Мајка: Родена во Скопје а нејзините родители години наназад родени во Велес

Е сега што треба дами е мене репер? Дали сум сељак или селанец? Со кого треба да се споредувам и слично. Треба ли да споредам Црниче со Дебар маало? Па најдобар кондураџија во Скопје бил дедо ми. Не постои човек кој не го знае. Цел живот го поминал во центарот на скопје а исто и татко ми. И сега јас ќе се селам во Тафталиџе пошто ми е скурчено од центаров и дали тоа мене ме прави сега провинцијалец?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34098
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #66 на: 31 Мај 2011, 17:09:41 pm »
Абе Дени кога ќе бидеме на ниво на Словенија и швајцарија тогаш иди и слободно забрани да се доселуваат, ама ако биде така биди сигурен дека јас прв ќе избегам надвор од скопјево.
Не братче. Кога ќе почнеме да се однесуваме како Словенија и Швајцарија тогаш ќе се качиме нанивно ниво. Не можеме да чекаме Скопје да стане Словенија или Швицарска па после да го чистиме од збирутљак... Така ли е?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29679
    • CARclub.mk
« Одговори #67 на: 31 Мај 2011, 17:10:18 pm »
Апсолутно.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #68 на: 31 Мај 2011, 17:20:17 pm »
Члинк не го тупи те молам. Еве го мојот пример:
Татко: целата позната историја наназад 250 години се од Скопје, тоест од Црниче
Мајка: Родена во Скопје а нејзините родители години наназад родени во Велес

Е сега што треба дами е мене репер? Дали сум сељак или селанец? Со кого треба да се споредувам и слично. Треба ли да споредам Црниче со Дебар маало? Па најдобар кондураџија во Скопје бил дедо ми. Не постои човек кој не го знае. Цел живот го поминал во центарот на скопје а исто и татко ми. И сега јас ќе се селам во Тафталиџе пошто ми е скурчено од центаров и дали тоа мене ме прави сега провинцијалец?

Јас реков на прсти се бројат стари скопјани, не значи дека тоа не си ти и твојата фамилија.

баш за реперот зборам, истово прашање откога ќе го прочиташ мојот муабет од почеток до крај постави си го сам на себе.

Не братче. Кога ќе почнеме да се однесуваме како Словенија и Швајцарија тогаш ќе се качиме нанивно ниво. Не можеме да чекаме Скопје да стане Словенија или Швицарска па после да го чистиме од збирутљак... Така ли е?

Воопшто не го ни сваќаш значењето на моите зборови, а да не зборам реченицата во целост.
Не збориме за збиртуљак, заборави дека збориш за населување на провинцијалци во скопје....

На крај краева кој кур сте вие да кажете кој кај ќе се сели и кој кај ќе живее, скопје не е ваше, можеш да се револтираш зашто некој се однесува како сељак али ни на крај памет неможеш да кажеш кој кај ќе живее.

Во словенија луѓето од нивната провинција прчат курот и уживаат со доволно пари и заработувачка а кај нас како цигани се.

Отсутен Schmitt

• Редовен
  • Пораки: 1815
« Одговори #69 на: 31 Мај 2011, 17:22:26 pm »
Никој не спомна за ЈСП и приватните автобуски линии, кои освен големата гужва која постои внатре во нив, буткањето, тегнењето и слично да тргнеме на страна, мислам дека повеќето од возачите немаат сообраќајна култура која допринесува многу за и така веќе големата гужва низ градот.
Never drive faster than your Angels can fly.

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #70 на: 31 Мај 2011, 17:23:51 pm »
  Во никој случај не може да се забрани вработување на луѓе што не се од Скопје на пример во приватни фирми или високо образовни институции, каде пред се треба квалитет, не би било фер на некој екстремно талентиран да не му се пружи шанса да напредува, како пример ќе го земам еден мој многу добар другар што во моментов е професор на електро факултетот во Скопје, да останеше во Охрид ќе беше обичен програмер со плата од 12000 денари, а сега ќе образува генерации и генерации студенти. Но може да се спречи вработување во државна администрација, да се спречи вработување на некфалификувани работници, која е логиката секретарката на заменикот министер за земјоделие да е од Гевгелија кога истата работа може да ја врши и девојка од Скопје.
  Јас факултетот не го завршив во Скопје нити пак некогаш сум имал желба да живеам или работам во Скопје, татко ми работи 20 години приватно, јас работам 2 години приватно во сопствена фирма, а работам и земјоделие во преспа имам овоштарници, во рок од 2 години успеав со свој труд да го купам кангуто и пумата, имам доволно пари да прошетам да излезам да си направам по некој кејф и што ќе ми е мене да работам во Скопје. Никој не може да ме убеди дека со труд и мака не може да се снајде и во сопствениот град, сите чекаат некој друг да ги вработи и да им ги реши проблемите, е па пријателе кога не бива така испоти си го газот и снајди се.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #71 на: 31 Мај 2011, 17:34:39 pm »
 Во никој случај не може да се забрани вработување на луѓе што не се од Скопје на пример во приватни фирми или високо образовни институции, каде пред се треба квалитет, не би било фер на некој екстремно талентиран да не му се пружи шанса да напредува, како пример ќе го земам еден мој многу добар другар што во моментов е професор на електро факултетот во Скопје, да останеше во Охрид ќе беше обичен програмер со плата од 12000 денари, а сега ќе образува генерации и генерации студенти. Но може да се спречи вработување во државна администрација, да се спречи вработување на некфалификувани работници, која е логиката секретарката на заменикот министер за земјоделие да е од Гевгелија кога истата работа може да ја врши и девојка од Скопје.
  Јас факултетот не го завршив во Скопје нити пак некогаш сум имал желба да живеам или работам во Скопје, татко ми работи 20 години приватно, јас работам 2 години приватно во сопствена фирма, а работам и земјоделие во преспа имам овоштарници, во рок од 2 години успеав со свој труд да го купам кангуто и пумата, имам доволно пари да прошетам да излезам да си направам по некој кејф и што ќе ми е мене да работам во Скопје. Никој не може да ме убеди дека со труд и мака не може да се снајде и во сопствениот град, сите чекаат некој друг да ги вработи и да им ги реши проблемите, е па пријателе кога не бива така испоти си го газот и снајди се.

Јасно, јасно и искрено. Иван ти е другар? ;D

Отсутен Chlink

• Легенда

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #73 на: 31 Мај 2011, 17:45:40 pm »

Јасно, јасно и искрено. Иван ти е другар? ;D

не не, Слободан Калајџиски или Боби :)

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 929
« Одговори #74 на: 31 Мај 2011, 17:47:55 pm »
http://www.crnobelo.com/zabava/testovi-i-kvizovi/test-za-nervi

На телефон имам вакво да бегаш со коцка и друга поголема коцка ти сере помали коцкичиња и тука те фаќаат у шах мат и ти иде телефонот сол да го направиш
Dear God. Thank you for providing us with the direct-port nitrous injection, 4 core intercoolers, ball bearing turbos, and titanium valve springs, Amen.